16. října 2023

Premiér Fiala jednal s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou

(www.ods.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pondělí 16. října setkal ve Strakově akademii s prezidentkou Moldavské republiky Maiou Sanduovou. Hlavními tématy jednání byly perspektiva členství Moldavska v Evropské unii, obranně-průmyslová spolupráce a možnosti spolupráce v oblasti energetiky.

Premiér ocenil pokrok, kterého Moldavská republika dosáhla při provádění reforem souvisejících s ambicemi země na vstup do EU. „Česko podporuje postupné prohlubování integrace Moldavska do vnitřního trhu EU, včetně oblasti roamingu. Naším společným cílem však zůstává plné členství země v Evropské unii. Během procesu vyjednávání o členství jsme připraveni Moldavsko podpořit i sdílením našich zkušeností s procesy a implementací pravidel EU do právního systému,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Česko má zájem o rozvoj spolupráce při posilování energetické bezpečnosti a rozvoji moldavského energetického sektoru s cílem připravit přenosovou soustavu na připojení obnovitelných zdrojů energie. Lídři hovořili rovněž o pokračování projektů v oblasti vodního hospodářství. České firmy mají potřebné zkušenosti a technologie a chtějí pokračovat mj. v projektech v oblasti nakládání s odpadními vodami.

Moldavsko patří mezi prioritní země v rámci české zahraniční rozvojové spolupráce. Česká republika také zemi pomáhá v oblasti bezpečnosti a obrany. Celková hodnota 51 realizovaných projektů v roce 2023 činila 10,6 milionu dolarů (zhruba 248 mil. Kč).

Objem vzájemného obchodu dlouhodobě roste, loni dosáhl 7,3 mld. Kč. Do Moldavska ČR vyváží zejména elektronická zařízení a motorová vozidla a naopak dováží kabely, nábytek, zemědělské produkty a nápoje.