11. září 2023

HN: Myslím, že svůj výsledek v příštích volbách uhájíme

(Hospodářské noviny) Šéf poslanců ODS Marek Benda očekává, že až koalice letos na podzim schválí úsporný balíček, přijde řada i na témata, o kterých se hodně mluví, ale ve Sněmovně dosud stojí stranou. A z průzkumů, které mluví o rekordní nedůvěře ve vládu Petra Fialy, nervózní není. ANO podle něj voliče koalici SPOLU nepřebere. Máme poměrně detailní průzkumy a podle nich příkop mezi koalicí a opozicí zůstává skoro stejný, popisuje v rozhovoru pro HN předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Do voleb podle něj koalice přijde i s návrhy, kterými si voliče zase získá. „Nemyslím, že vláda musí usilovat o to, aby byla po celé volební období superpopulární. Jejím úkolem je dělat i nepopulární kroky, jako je konsolidační balíček," prohlašuje šéf poslanců ODS Marek Benda. V rozhovoru pro HN ale také sděluje jasný názor na témata, jako jsou zdanění tichého vína nebo legalizace konopí.

Setkáváme se během sněmovní schůze, na které třeba jen šéf ANO Andrej Babiš mluvil šest hodin v kuse, aniž by byl schválený program. Poslouchal jste ho?

Ne.

Ještě vám pořád připadá, že jednací řád Sněmovny se obejde beze změn?

Změny jednacího řádu jsou vždy jedno z nejcitlivějších témat, zvlášť pro opozici. Asi by si nějakou změnu zasloužil. To, že dochází k úplně brutálnímu zneužívání některých institutů, je jasné. Například přednostní právo bylo původně dáno do ústavy pro ministry, aby mohli mimořádně vystoupit a říct, že proběhla srážka vlaků, že vyhlašují válku nejmenované republice nebo něco podobného. Pak se do toho pro vyrovnání přidali nejdříve předsedové opozičních frakcí, potom i předsedové stran. A že se z toho teď stalo takovéto neuvěřitelné divadlo v podobě soutěže mezi Tomiem Okamurou a Andrejem Babišem, kteří se přetahují o stejné voličstvo i o to, kdo z nich vydrží déle mluvit, je trochu smutné.

Uděláte s tím něco?

Mnoho koaličních poslanců – zejména těch, kteří přišli z obecních zastupitelstev – na mě tlačí a říkají, že s tím něco udělat musíme. Já je ale upozorňuji, že změna jednacího řádu si vyžádá mnoho dnů a nocí projednávání. A efekt podle mě stejně bude poměrně nízký. Navíc si nemyslím, že by bylo příliš reálné, aby případné změny vstoupily v účinnost ještě v tomto volebním období.

Není těch různých stavů legislativní nouze a ukončení sněmovních diskusí, kterými opozici ubíráte prostor, z vaší strany v tomto volebním období až příliš?

Nemyslím si, že bychom nějak zvlášť omezovali řečnická práva. Ano, mimořádných schůzí je v tomto volebním období víc. Ovšem proč tomu tak je? Byli jsme zvyklí, že jednání o programu schůze trvá dvě hodiny. Ale že trvá 26 hodin, jako teď naposledy? To prostě není normální. To je obstrukce. A proto máme víc mimořádných schůzí – abychom vyloučili diskusi o programu. Současné opozici bych připomněl, že my jsme si za celých našich osm opozičních let vybrali jednu normu – elektronickou evidenci tržeb (EET). U té jsme řekli, že bychom jejímu přijetí chtěli zabránit. Vláda, jejímž členem bylo ANO, přišla s tím řešením, že odhlasovali čas, kdy se ukončí diskuse a schvaluje se zákon. Udělali to, když jsme blokovali přijetí jediné věci – EET. Ale opozice v tomto volebním období blokovala už 10 či 12 novel. Já jim říkám, že je to jako v pohádce o chlapečkovi, který pořád volá: „Vlk.“ Vesničané přijdou jednou, podruhé, potřetí. Až je to přestane bavit a vlk ho sežere.

Myslíte, že se opoziční taktika míjí s účinkem?

Ano. Tak často vyvolávají pocit, že nějaká věc je klíčová, že už to lidi ani nemůže bavit.

Pokud by opoziční taktika nefungovala, čím si vysvětlujete tu obrovskou nepopularitu vlády Petra Fialy? Podle CVVM jí rozhodně důvěřují jen dvě procenta veřejnosti.

Je to důsledek široké koaliční vlády. Už před volbami jsem psal, že pokud nás situace donutí být v jedné koalici s Piráty, bude to kabinet široké koalice, od opravdu levicově progresivistických Pirátů po liberálně konzervativní ODS. Každý najde něco, co mu na vládě vadí, a lidí, kteří se s ní ztotožní, je velmi málo. Ale preference vládních stran se nijak dramaticky nehýbají. Jenom to vypadá, že Babiš vysává i další zbytky opozice.

Navzdory tomu, že preference vládních stran klesají spíš v řádu statistické chyby, ta obrovská nedůvěra vás neznervózňuje?

Já si nemyslím, že vláda musí usilovat o to, aby byla po celé volební období superpopulární. Jejím úkolem je dělat důležité kroky, jako je i konsolidační balíček – a je jasné, že ten jí popularitu nepřinese.

Pomáhá kabinetu, když ministrem spravedlnosti zůstává Pavel Blažek (ODS)?

Pavel Blažek je podle mě jeden z nejvzdělanějších a nejpolitičtějších lidí, kteří ve vládě sedí. Teď udělal velikánskou hloupost s večerním sezením v hospodě (s Martinem Nejedlým, bývalým poradcem Miloše Zemana a lobbistou s vazbou na Rusko – pozn. red.). Ale zejména v odborné části, která sleduje spravedlnost, je naprosto respektovanou postavou, takže nemyslím, že by kabinetu dramaticky škodil.

Blížíte se do druhé poloviny funkčního období vlády, kdy je obvyklé začít přicházet i s návrhy, které voliče potěší. Máte něco takového před sebou?

Mysleli jsme, že většinu nepopulárních kroků stihneme v prvním roce. Ten byl ale bohužel dramaticky ovlivněn útokem Putina na Ukrajinu. V druhé polovině volebního období se určitě budeme chtít dostat nejen k tomu, jak zkonsolidovat veřejné rozpočty, ale také k tomu, jak se pokusit naši zemi trochu rozhýbat.

Připravujete k tomu i nějaké poslanecké návrhy?

Ty návrhy půjdou spíše z vlády. Zmínit mohu třeba to, že se budeme snažit zjednodušit přípravu některých klíčových staveb. Když se podíváme v Německu či Nizozemsku, jak dokázali přes všechnu legislativu postavit LNG terminály ve třech až čtyřech měsících, tak je chyba, že my to neumíme.

Budete tedy ještě měnit stavební zákon?

Nevím, jestli to bude stavební zákon, nebo jestli spíš neřekneme, že prostě existují nějaké vyhrazené věci, kde se ty procesy zrychlí.

Přijdete po úsporném balíčku ještě s další podobně velkou změnou?

Příští rok na jaře by měla přijít důchodová reforma z pera ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), její prvky jsou už připraveny. Možná se budou připravovat reformy ještě v některých dalších oblastech – školství by si něco zasloužilo, rovněž právě resort MPSV a sjednocování dávek, ale to musíme nechat na příslušných ministrech.

A balíček číslo 2 nebo 3?

To si opravdu nemyslím. Říkali jsme, že chceme jednu velkou změnu daní během volebního období, to se stane teď a do voleb se nic dalšího dělat nebude.

ODS je rozdělená v otázce, zda uvalit spotřební daň na tiché víno. Mluví se o tom, že je to trochu i regionální záležitost. Jaký na to má názor rodilý Pražan Marek Benda?

Rodilý Pražan Marek Benda, který rád pije víno – abych předeslal. Ale i já si myslím, že to je do jisté míry nespravedlivé. Máme daň z piva, daň z alkoholu, nemáme daň z vína. Zvlášť v situaci, kdy jsou u nás dvě třetiny vína z dovozu, to není úplně košer. Současně chápu obavy zejména menších vinařů. Myslím, že ty ale nepramení ani tak z daně jako z možné administrativy. Takže úkolem koaliční skupiny je najít řešení, aby administrativy bylo méně. A předpokládám, že nějaké řešení najdeme a spotřební daň z tichého vína zavedena bude.

Další společensky atraktivní téma – manželství pro všechny. Je dobře známo, že jste proti, jak ale vidíte rozložení sil v klubu ODS?

V klubu ODS podle mě převažují síly, které si myslí, že manželství pro všechny není úplně dobrý plán. Současně je tam poměrně významná skupina, do níž se do jisté míry řadím i já, která říká, že jsme klidně pro zrovnoprávňování svazků registrovaného partnerství a změnu názvu. Ale prosím, neměníme význam slov. To je to klíčové, o čem já vedu celou dobu spor. Netvařme se, že čtverce jsou trojúhelníky a trojúhelníky jsou čtverce. Jsem připraven výrazně zrovnoprávnit svazky stejnopohlavních párů. Samozřejmě bez adopcí.

Proč?

Dokud nemám vyřešený surogát (situace, kdy je embryo biologických rodičů implantováno do dělohy náhradní matky) a všechno je v šedé, ne-li černé zóně, tak se adopcí obávám, aby nevedly k tomu, že se tady začnou vyrábět dětičky.

Není pro děti lepší, že je vychovává stejnopohlavní pár, než když jsou v dětském domově?

Dokud není vyřešen surogát, tak se nebavíme o dětských domovech, ale bavíme se o výrobě dětiček. A s tou já hluboce nesouhlasím.

Myslíte to vážně? Že výroba dětí je takový problém, abychom kvůli tomu odkládali řešení stavu, v němž část veřejnosti požívá zřetelně méně práv?

Výroba dětí je problém, který se samozřejmě děje. Mnoho zemí, dokonce většina států EU, to nějakým způsobem zregulované má. Dokud to nebudeme mít vyřešené i my, tak nejsem ochoten se o adopcích bavit. Zároveň si však myslím, že na nějakou úpravu – odhadem na jaře příštího roku – dojde.

Jakou? Ten návrh je ve Sněmovně od roku 2018.

Podle mě by bylo ideálním řešením, abychom schválili do jisté míry obojí: zafixování názvu manželství jako svazku muže a ženy do ústavy. A současně abychom v nějaké podobě schválili partnerství či jinou formu, která bude oplývat obdobnými právy jako manželství. Ale upřímně řečeno, myslím, že jsme tady měli zásadnější témata. Tohle je téma, které sice zajímá spoustu novinářů, ale společnosti je – až na vyhraněné skupinky na jedné či druhé straně – dost lhostejné. Když přijdete mezi lidi a řeknete: „Vyřešili jsme manželství pro všechny," zatleská vám možná 15 procent společnosti, ale zbytku to bude fakt jedno.

Ještě jedno téma, které rozděluje i koalici – legalizace konopí. Návrh připravuje váš kolega z ODS Jindřich Vobořil, je součástí akčního plánu vlády. KDU-ČSL už ale řekla, že je proti podobné věci. Jak se na to díváte vy?

Jsem pro pokračování, možná i prohlubování v dekriminalizaci. K té legalizaci, o které rádi mluví Piráti nebo Jindřich Vobořil – Nizozemsko nemělo úplně dobré zkušenosti, když byli jediní, kdo to začal masivně povolovat a všichni tam za tím jezdili. Proto bych byl – minimálně – opatrný. Ale pravda je, že ministr financí nám říká – když mi z toho přinesou daně, budu rád.

Podle Vobořila z toho ročně pro státní rozpočet může být až 10 miliard korun. To je profit, při němž byste byl pro i vy?

Deset miliard bude v okamžiku, kdy se opravdu stane to, že k nám lidé z celého dalekého okolí začnou jezdit nakupovat trávu. A já nevím, jestli zrovna tohle chci. Zatím vedeme diskusi v rámci trestní politiky, spravedlnosti, aby za šest rostlin konopí nepadaly nepodmíněné tresty.

Vždy jste jako kuřák hájil třeba právo zapálit si v restauraci, dal jste si někdy joint konopí?

Už nekouřím, jenom inhaluji (usmívá se). Joint jsem si dal. A nikdy jsem to nepopíral. Kdysi dávno v roce 1991, když jsme byli s kamarády ze školy na výletě v Amsterdamu. Ale že bych k tomu nějak přilnul nebo mě to nějak oslovilo, to říct nemohu.

Když jste ve Sněmovně s argumentem o svobodném rozhodnutí každého jedince bojoval proti zákazu kouření v restauracích, nebylo by namístě postavit se i za legalizaci něčeho, co podle dat zmíněného Vobořila zkusilo dva miliony Čechů a rekreačně to dělá zhruba půl milionu z nich?

Existují kulturně zpracované drogy a kulturně nezpracované drogy. Asi víme, že alkohol je v mnoha směrech škodlivější než ona „marijánka“, možná i nějaké jiné drogy. Ale také víme, že v každé společnosti je něco, s čím žije a vyrůstá s tím. Když jsme přivezli indiánům alkohol, tak jsme je téměř vybili. Naopak když oni sem přivezou koku nebo trávu, tak je to něco, s čím nejsme zdaleka tak sžití my. A byť u té „marijánky“ vnímám, že jsme o něco dál, a asi bych byl o něco tolerantnější, pořád si myslím, že úplně společensky zpracované to téma není. Zejména za situace, kdy se do nějaké širší legalizace nepouští ani okolní země.

Myslíte tedy, že v tomto volebním období schválíte nějakou změnu?

Asi ano, je to na dohodě v koalici. Ale spíše si myslím, že to bude jenom dekriminalizace, nikoliv legalizace, která z nás učiní ostrůvek uprostřed Evropy, kam budou všichni jezdit nakupovat trávu.

Na kandidátce ODS do europarlamentu poprvé v historii nebude Jan Zahradil. Když to oznamoval, naznačil, že by měl zájem vrátit se do Poslanecké sněmovny. Uvítal byste jeho návrat a podpořil byste ho?

Jenda si teď užívá toho luxusu, že není členem grémia a nemá skoro žádnou politickou zodpovědnost. Někdy nám dává fakt hraběcí rady, na které člověk musí reagovat. Takže v tuhle chvíli jsem na něj spíš lehce nazloben. Tím neříkám, že není schopný politik. Ale jak se bude stavět kandidátka za dva roky, to ještě uvidíme.

Už jsem se ptal, jestli vás ve Sněmovně ještě něco překvapí. V souvislosti se současným děním se však také nabízí otázka: baví vás to tady ještě po těch letech?

Asi bych to nedělal, kdyby mě to nebavilo. Vím, že jsou lidé, kteří by to dělali i přesto, ale to není můj případ. Baví mě to. A byli jsme osm let v opozici, tak po té době člověk má pocit, že jsou věci, které by ještě rád udělal. Když mi lidé i v příštích volbách řeknou, že mě ještě chtějí, tak to přece je motivace a sdělení, že moje práce tady má smysl a že lidé rozumějí tomu, co tady hájím.

Když vidíte současné průzkumy, myslíte, že vydržíte v koalici osm let?

V Česku se vládní směry střídají plus minus po osmi letech. Máme poměrně detailní průzkumy a ty nám říkají, že příkop mezi koalicí a opozicí zůstává skoro stejný. Minulé volby byly samozřejmě ovlivněny tím, kolik hlasů propadlo na opoziční straně. Ale já si myslím, že svůj výsledek v příštích volbách uhájíme.

Voliči vám zůstávají i proto, že většina z nich nevidí alternativu. Neobáváte se, že kdyby vznikla nějaká nová středopravicová strana, měli byste problém?

Neobávám, protože myslím, že to neděláme zase tak strašně blbě, jak nám mnozí novináři říkají. Vznik nových subjektů je velmi složitý. Zažili jsme za těch 20 let různé pokusy a nic moc z toho nezafungovalo. Jediný opravdu nový subjekt normálního charakteru, který vznikl a funguje, jsou Piráti. Jinak jsou to strany jednoho muže. Nečekám, že by se tady zjevila nová středopravicová síla. Spíš jsem trochu zvědav, co bude nalevo – se sociální demokracií.

Přál byste si její návrat do Poslanecké sněmovny?

Určitě ano. Rozumnou levicovou sílu by si přece člověk měl přát. Aby byla nějaká alternativa, aby ten souboj o něčem byl. Oni si za to, kam se dostali, mohou trochu sami. Zaplatili za to, jak moc se zapletli s Babišem, který je prostě predátor.

(Autor: Ondřej Leinert)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha