8. září 2023

ODS blíž k vám: Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra během regionálního výjezdu do Ústeckého kraje ocenili vývoj Radovesické výsypky, která prochází významnou rekultivací

(www.ods.cz) Cílem výjezdu europoslanců Veroniky Vrecionová s Alexandrem Vondrou byl v pátek Ústecký kraj. V úvodu celodenního výjezdu navštívili revitalizovanou část Radovesické výsypky u Bíliny, v dopoledním programu si prohlédli ledvickou elektrárnu nebo výzkumné středisko společnosti Geomet, zabývající se aktuálním výzkumem v projektu potenciální těžby lithia na Cínovci. Večer patřil v Teplicích neformálnímu setkání se členskou základnou i veřejností.

Veronika Vrecionová s Alexandrem Vondrou v úvodu jejich regionálního výjezdu navštívili oblast Radovesické výsypky, pod kterou se územně nacházelo pět vesnic, jež byly v sedmdesátých letech vlivem těžby hnědého uhlí a potřeby ukládání vytěžené zeminy zcela zklikvidovány. „Oblast dnes prochází významnou rekultivací celé krajiny. Vzniká zde příjemný veřejný prostor, kde lidé mohou trávit volný čas a sportovat, ale především dochází k obnově krajiny. Mimo jiné se jedná o unikátní studijní prostředí, ve kterém je možné sledovat další přirozený vývoj fauny a flory,” řekla Veronika Vrecionová, předsedkyně europoslaneckého klubu ODS.

V Dubí jsme měli možnost nahlédnout do výzkumného střediska, zaměřující se na průzkum lithia, jakožto strategické suroviny pro výrobu baterií do automobilů. Rád jsem naslouchal přítomným geologům, který mají v oboru ložiskové geologie a výzkumu dlouholeté zkušenosti. Během prezentace jsme získali přesné informace k projektu potenciální těžby lithia na nedalekém Cínovci i procesu dalšího zpracovávání,” řekl europoslanec Alexandr Vondra, který den trávil ve svém domovském kraji.

Občanští demokraté si v závěru regionálního výjezdu prohlédli lokalitu Vrchu Tří pánů, kde v roce 2006 vznikla farma větrné elektrárny. Úplný závěr patřil otevřené diskusi v Teplících, kde se europoslanci potkali se členskou základnou i veřejností, se kterou debatovali o aktuálních agendách domácí i zahraniční politiky i problémům, kterým obyvatelé v regionu dlouhodobě čelí.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec