1. září 2023

První den summitu IPAC v Praze: Chceme přispět k posílení demokratických zemí. Chceme spolupracovat s Čínou, ale nechceme, abychom na ní byli závislí

(www.ods.cz) Mezinárodní výroční summit IPAC Meziparlamentní unie o Číně sjednotil v Praze na české parlamentní půdě více než padesát zákonodárců napříč politickými stranami z více než třiceti zemí. Hlavními tématy byly bezpečnost Tchaj-wanu, nadnárodní represe, závislost na obnovitelných zdrojích energie, Hong Kong, odpovědnost za porušování lidských práv či alternativy k čínské Iniciativě pásu a stezky. Hostitelka summitu poslankyně Eva Decroix na tiskové konferenci informovala o připojení do aliance IPAC dalších třech zemích.

V úvodu setkání s médii nastínila poslankyně Decroix průběh jednání prvního dne dvoudenního summitu Meziparlamentní aliance o Číně (IPAC) konající se v prostorách Poslanecké sněmovny. IPAC vznikl před třemi lety a sdružuje poslance z demokratických zemí, kteří se zaměřují na výzvy spojené s politikou Čínské lidové republiky. „Jsem ráda, že mohu oznámit, že se IPAC rozšířil o tři nové členy, a to o zákonodárce z Filipín, Keni a Paraguaye, což je vůbec první latinskoamerický stát, který se k organizaci přidal,“ uvedla Eva Decroix, která zároveň připomněla, že IPAC není pouze o prázdných rozhovorech, ale jeho cílem je přinést konkrétní nástroje, jak postupovat ve vztahu k čínské politice. Tyto závěry odprezentují zákonodárci na konci summitu ve společném komuniké.

Nejsme tu jen od komentování toho, co Čína dělá. Chceme přispět k posílení demokratických zemí. Chceme spolupracovat s Čínou, ale nechceme, abychom na ni byli natolik závislí, aby tento vliv mohla využívat ve svůj prospěch. Chceme se také zaměřit na spolupráci s rozvojovými zeměmi,“ doplnil poslankyni Decroix německý europoslanec Reinhard Bütikofer.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady