23. srpna 2023

Senátorský klub ODS a TOP 09: Odstraněním monopolu jedné pojišťovny při pojišťování cizinců otevřeme trh a vytvoříme zdravou konkurenci

(www.ods.cz) V horní komoře začala 16. schůze Senátu Parlamentu ČR. Senátoři dnes budou rozhodovat o zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. V rámci důchodové novely budou schvalovat také zpomalení řádných lednových valorizací penzí. Diskutovat budou také o tom, zda cizinci ze států mimo EU, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt, nebudou muset být zdravotně pojištěni jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Změnu pravděpodobně schválí, stejně jako zákon, který má pomoci podnikatelům v přechodných finančních potížích odvrátit úpadek.

„Mám radost z narovnání legislativy ve věci pobytu cizinců na našem území. Jedná se o náš vlastní návrh senátorského klubu, kdy se primárně snažíme odstranit monopol jedné pojišťovny při pojišťování cizinců na území České republiky. Novelou chceme trh nově otevřít všem zdravotním pojišťovnám, čímž vytvoříme zdravou konkurenci. I nadále pro cizince povinnost pojištění zůstává, mění se jen možnost vlastního výběru pojišťovny konkrétním jednotlivcem,“ řekl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

„Během projednávání očekávám větší diskusi u novely důchodového pojištění. Novela je z našeho pohledu určitě potřebná. Primárně pro řešení úprav předčasných důchodů. Účinnost novely by měla být hned od prvního září, kdy samozřejmě rozumím možným obavám. Na druhou stranu předčasný důchod je něco mimořádného, co stát poskytuje svým občanům a měl by mít možnost podmínky upravovat. Novelou se zároveň upravuje i valorizace důchodů a vymezuje z ní některé nelogičnosti v ní obsažené,“ dodal závěrem Nytra.