25. července 2023

Premiér Fiala pokřtil hříbě koně Převalského

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala v rámci své záštity nad chystaným projektem návratu posledních divokých koní světa do Kazachstánu pokřtil v úterý 25. července 2023 hříbě koně Převalského ve výběhu Zoo Praha. Malá klisna dostala jméno Barunka.

Záchrana koně Převalského má v ČR dlouhou tradici. Na zahraniční cestě po Asii, kterou v dubnu tohoto roku vedl premiér Petr Fiala, podepsal v kazašské Astaně ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek Memorandum o spolupráci s tamním Výborem pro lesnictví a divokou přírodu Ministerstva ekologie. Hříbě, které premiér pokřtil, by v budoucnu mohlo zamířit právě do Kazachstánu a pomoci tak obnovit populaci koní Převalského v prostředí, ze kterého pocházejí.

„Měsíčnímu hříběti jsem vybral jméno Barunka. Jde o hezké české jméno, které si spojujeme třeba s Barunkou od Boženy Němcové a které tvoří symbol dětství, radosti a dospívání,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Zoo Praha transportovala ve spolupráci s Armádou ČR do západního Mongolska od roku 2011 celkem 34 koní v devíti transportech. Kazachstán byl historicky také součástí areálu koní Převalského. S ohledem na intenzivní přípravy a dobrou vůli všech zúčastněných stran tam první koně z Evropy zamíří již v brzké době.