22. července 2023

Česko jako brand. Premiér Fiala diskutoval na Colours of Ostrava o vizi České republiky

(www.vlada.cz) Jakou vizi by mělo mít Česko, v čem zaostává a co jsou jeho hlavní problémy? Nejen o tom v Ostravě diskutoval v sobotu 22. července předseda vlády ČR Petr Fiala, kde se zúčastnil diskusního fóra Meltingpot v rámci festivalu Colours of Ostrava. Zároveň se setkal s návštěvníky festivalu.

Společně s festivalem se v Ostravě uskutečnil také šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, na němž v sobotu vystoupil premiér Petr Fiala v rámci panelu Kreativní Česko: Česko jako brand. „Česká republika by měla patřit mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa. To znamená, že by měla být ekonomicky rozvinutá a zdravá země, která se vyznačuje i sociální soudržností a která se po všech stránkách dobře rozvíjí. Je důležité, aby tuto vizi sdílela širší skupina lidí nejenom napříč politickým spektrem, ale aby ji měli i podnikatelé, akademičtí pracovníci, aby ji měla velká část společnosti, protože jedině tak jsme schopni zajistit to, že dlouhodobě budeme dělat správné věci a budeme se posouvat k tomu, abychom mezi nejúspěšnější země patřili,“ řekl předseda vlády Petr Fiala.

Dále premiér zmínil několik bodů, na kterých je potřeba stále pracovat. „Nemůžeme být rozvinutou a úspěšnou zemí, pokud nemáme dobrou dopravní infrastrukturu. Musí se dát dojet na druhý konec republiky v mnohem kratším čase než teď. A to se týká jak silnic, tak železnic. V těchto věcech zaostáváme za nejvyspělejšími zeměmi a bohužel i za některými naši sousedy. Bez toho neodstraníme ani rozdíly mezi jednotlivými našimi regiony,“ uvedl premiér Fiala s tím, že pro vládu je tento problém jedním z priorit.

Petr Fiala také připomněl problém energetiky. „Dlouho jsme si mysleli, že se nám nemůže nic stát. Máme jaderné elektrárny, máme uhelné elektrárny a jsme zemí, která je schopná vyvážet elektřinu. Ale zapomněli jsme, že se svět se vyvíjí, že se vyvíjí potřeby naší země a prostředí kolem nás. Proto musíme rychle udělat potřebné změny, dostavět jaderné elektrárny, zabývat se rozvojem obnovitelných zdrojů. Jinak se staneme zemí, která bude závislá na ostatních,“ dodal premiér Fiala.

Diskuze se také vedla o budoucnosti autoprůmyslu v Česku. „Musíme dělat všechno pro to, aby jeho proměna, která je nezbytná, dopadla dobře. Moje představa je, že bychom na českém území měli vlastně všechno, co potřebujeme pro moderní automobilový průmysl od základních surovin, jako je třeba dnes lithium pro baterie, protože máme největší naleziště lithia v Evropě a musíme ho využít přes továrnu na baterii, abychom nebyli závislí na Číně, až po koncový produkt, kterým je automobil,“ pokračoval předseda vlády Petr Fiala.

„V naší společnosti máme jeden problém, a to ten, že se podceňujeme a nevidíme se spravedlivě. Když řeknu, že budeme patřit mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa, tak se spousta lidí usměje, ale je to reálné. Patříme mezi nejbezpečnější země světa, jsme jednou zemí, která má v Evropě nejlepší zdravotní systém. Blížíme se k nejvyspělejším státům v řadě parametrů. Současně se ale musíme dívat na to, kde máme nedostatky,“ uzavřel premiér Fiala.

Spolu s premiérem na debatě, kterou moderoval Petr Skočdopole, vystoupili generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon, majitel skupiny Wikow Industry Martin Wichterle a člen představenstva ORLEN Unipetrol Tomáš Herink. Na závěr se premiér setkal se zástupci festivalových partnerů a návštěvníky festivalu.