18. července 2023

Premiér Fiala se v Bruselu zúčastnil summitu zemí EU a Latinské Ameriky a Karibiku

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se ve dnech 17. a 18. července zúčastnili v Bruselu třetího summitu Evropské unie a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC). Lídři jednali o posílení obchodní spolupráce a investic, strategických surovinách, ekologické a digitální transformaci či boji proti změnám klimatu. EU uzavřela memoranda o zahájení strategického partnerství v oblasti kritických surovin s Argentinou a Chile. Lídři přijali společnou deklaraci k Digitální alianci EU a Latinské Ameriky a k podpoře investic mezi oběma regiony. Premiér se na okraj summitu také setkal s chilským prezidentem Gabrielem Boricem.

Předseda vlády zdůraznil, že diskuse nebyla vždy jednoduchá, protože region Latinské Ameriky a Karibiku je velmi rozmanitý. V této oblasti jsou velké a důležité ekonomiky, se kterými má EU i ČR řadu společných zájmů a tedy i témat k jednání především v oblasti obchodní spolupráce. Jsou zde ale také autoritářské režimy, se kterými je spolupráce obtížná. „Přesto si myslím, že tento summit dal nový impuls vzájemným vztahům a nastavil cestu pro posílení politické a ekonomické vazby mezi oběma regiony. Mimo jiné i tím, že jsme se dohodli, že se budeme v podobném formátu setkávat častěji,“ řekl premiér Fiala.

Hlavní prioritou ČR bylo posílení vzájemného obchodu. „Pro české firmy má tento region značný obchodní potenciál. ČR dlouhodobě usiluje o pokrok v běžících jednáních o obchodních dohodách s Chile, Mexikem i státy uskupení Mercosur. Tyto obchodní dohody mohou výrazně posílit naše obchodní vazby. Je to důležité, protože hledáme nové obchodní příležitosti,“ uvedl český předseda vlády Petr Fiala. Vývoz českých firem do Latinské Ameriky a Karibiku se neustále zvyšuje, loni exportovaly zboží za 45 miliard korun. České podniky mohou jihoamerickým partnerům mnoho nabídnout, jde například o oblasti energetiky, těžby surovin, strojírenství, automobilového průmyslu, letectví, obranného průmyslu nebo oblast pokročilých technologií a kyberbezpečnosti.

Důležitá je také spolupráce EU a zemí CELAC v oblasti kritických nerostných surovin. EU proto připravila memoranda o zahájení strategického partnerství v oblasti kritických surovin s Argentinou a Chile. Otevírá se tím přístup k surovinám, které v budoucnu využije i český průmysl.

Pro ČR byl summit přínosem v oblasti posílení bilaterálních vztahů. Na okraj summitu se premiér Fiala sešel s chilským prezidentem Gabrielem Boricem. „Bavili jsme se o prohlubování hospodářské spolupráce. České společnosti mohou nabídnout moderní technologie a inovace v oborech, jako jsou obnovitelné zdroje energie, těžba, zemědělství nebo ochrana životního prostředí. Pevně doufám, že modernizovanou obchodní dohodu EU s Chile se podaří dohodnout do konce roku. Je to příležitost pro nové obchodní aktivity našich exportérů,“ uvedl premiér Fiala. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský během summitu jednal se svými protějšky z Kostariky, Peru, Dominikánské republiky a Guatemaly.