13. července 2023

Události, komentáře: Česko-americká obranná smlouva

(ČT 24) Senát podpořil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Tu ještě musí odsouhlasit sněmovna. Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Celou debatu se Zdeňkem Nytrou můžete zhlédnout na ČT24.

„Smlouvu Česká republika potřebuje, protože upravuje spoustu náležitostí, které by se musely domlouvat při jakémkoliv pobytu amerických vojáků na území Česka. Já osobně ji vnímám jako rámcovou smlouvu, která nás nebude nutit domlouvat jednotlivé podrobnosti při každém přejezdu nebo plnění úkolů amerických vojáků na našem území,“ okomentoval Nytra.

Spojování s rokem 1968

„Kdyby to byla vazalská smlouva, tak nám ji někdo nařídí. My se ale můžeme svobodně rozhodnout, jestli ano nebo ne,“ reagoval Nytra. To dle něj ukazuje proces schvalování dohody v Senátu a Poslanecké sněmovně. „Každý pobyt a činnost amerických vojáků budou muset schvalovat obě dvě komory parlamentu,“ doplnil Nytra.

V dohodě není podle něj ani slovo o budování základen, jsou v ní jen vyjmenované objekty, které by jako základny američtí vojáci mohli použít. „Ale my s tím musíme souhlasit. Tam, kde budou působit, majetek zůstává stále majetkem Česka. V příloze jsou vyjmenované pouze vojenské prostory,“ sdělil předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.