13. července 2023

Blesk.cz: Vláda při hledání úspor postupuje tak, aby výrazně nezatížila žádnou ze sociálních skupin

(www.blesk.cz) Podle premiéra Petra Fialy vláda při hledání úspor postupuje tak, aby výrazně nezatížila žádnou ze sociálních skupin. K výraznému navýšení daňové zátěže by prý rovněž dojít nemělo. Ve studiu Blesku zároveň premiér uvedl, že přestože navrhovaná úsporná opatření nejsou zrovna populární, jsou potřebná, aby se Česko konečně dostalo „do formy“.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Petru Fialovi často prý bývá vyčítáno, že neprojevuje v politice přílišné emoce. Sám však svůj přístup brání. „O mne je známo, že preferuji věcnou debatu a argumenty. Někdy je mi vyčítáno, že do politiky vnáším málo emocí. Tady všichni vidíme, k čemu ty emoce vedou. K šíření strachu, iracionality a vlastně ne k tomu řešení problému, který máme. A máme jej všichni, žijeme na dluh,“ upozornil premiér Petr Fiala.

Opozice v rámci diskuze o konsolidačním balíčku podle Fialy směřuje naprosto nelogickým směrem. „Očekával bych od opozice, že bude přicházet s vlastními návrhy, a že se budeme střetávat o tom, co vlastně dělat. Ale to se tam prostě neděje. Když se podívám na návrhy opozice, tak to znamená další navýšení výdajů. Ten propočet je okolo 250 miliard navíc,“ uvedl premiér Petr Fiala ve studiu Blesku. Vzhledem k dlouho trvajícím obstrukcím opozice by prý premiér ocenil věcnější debatu.

Vláda Andreje Babiše podle premiéra prý řadu věcí naprosto zanedbala. Nyní se podle všeho Fialův kabinet snaží tyto přešlapy napravit. „Výdaje za Andreje Babiše byly z 20 % na dluh, my jsme to snížili na 13 %, ale pořád je to málo. Starám se o to, aby se Česká republika dostala do formy. Proto musíme dělat taková opatření, která hned nevyvolají potlesk, jako je úsporný balíček,“ poznamenal předseda vlády Petr Fiala.

Boj s inflací vede současná vláda dle Fialy poměrně úspěšně. „Musíme si uvědomit, že inflaci pod 10 % jsme měli naposledy v lednu 2022. Když jsme vstoupili do vlády, čelili jsme dynamicky rostoucí inflaci. Ta inflace skutečně reálně klesá. Budeme dělat další kroky, abychom tu inflaci dostali na čísla, která tady byla několik let zpátky,“ slíbil premiér Fiala.

Ozdravný balíček se dle Fialy řadí mezi mimořádně důležité protiinflační opatření. Do konce roku by se dokonce prý mohlo povést udržet jednocifernou inflaci. „K výraznějšímu zlepšení by mělo dojít podle expertů ještě na začátku příštího roku. Podmínka je, že neustoupíme a budeme dál pokračovat v protiinflačních krocích,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala. „Když se podíváme do minulosti, vidíme, že inflace je vyšší, než byla. Vidíme také, že v důsledku rozpadu dodavatelských řetězců ceny energií a další věci způsobily problémy, které jsme tu měli,“ dodal Fiala.

V době, kdy ještě nevypukla válka na Ukrajině, vláda Andreje Babiše způsobila podle Fialy inflaci a zdražování věcí. „My jsme přišli do vlády, když ta dynamika zadlužování byla neuvěřitelná, nejrychlejší v EU. Hned jsme šlápli na brzdu, ale to nějakou dobu trvá. Za opatřeními naší vlády stojím a myslím si, že jsou promyšlená,“ je přesvědčen Fiala.

Celkovou daňovou zátěž prý vláda zvedat nehodlá. „V roce 2021 jsme snížili celkové daňové zatížení o 30 miliard, v příštím roce zase to zatížení vzroste o 30 miliard. Ano, ale v jiné struktuře, stane se to. Pořád trvám na tom, že nechceme zvyšovat daně a celkové daňové zatížení nezvýšíme,“ uklidňoval premiér Fiala.

Konsolidační balíček by podle Fialy neměl významně zatížit žádnou sociální ani profesní skupinu. „2/3 úsporného balíčku jsou na výdajové straně a 1/3 tvoří příjmová strana, což jsou příjmy z daní. Postupujeme velmi opatrně,“ uvedl Fiala.

Pokud jde o zvýšení daně z nemovitosti, měla by se prý průměrné české rodiny dotknout ve výši stovek korun za celý rok. „Kdyby byla situace jiná, tak s velkou radostí nesahám na žádné daně kromě některých spotřebních, kde se to týká škodlivosti určitých produktů. Nicméně je tu válka na Ukrajině a krize, kterým čelíme, a je potřeba na ně nějak reagovat. Vytvořili jsme si prostor tím, že jsme snížili celkovou daňovou zátěž o 30 miliard a teď ji o 30 miliard zvyšujeme. K celkovému navýšení daní nedojde,“ zopakoval premiér Fiala.

Pokud jde o systém EET, nebylo dle Fialy funkční již v době, kdy od Andreje Babiše „převzal otěže“. „EET vypnula sama vláda Andreje Babiše. Vypli ho sami s odůvodněním, že to vlastně zatěžuje podnikatele v době covidu. Taky něco stálo to obsluhovat,“ upřesnil Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS