20. června 2023

Premiér Petr Fiala se v Berouně zúčastnil otevření nového Centra duševní rehabilitace

(www.vlada.cz) Centrum duševní rehabilitace v Berouně by mělo patřit mezi nejmodernější psychiatrická pracoviště v Česku i střední Evropě. Sloužit by mělo až 200 pacientům. U jeho slavnostního otevření byl v úterý 20. června 2023 také předseda vlády Petr Fiala.

„Péče o duševní zdraví patří dlouhodobě mezi slabší místa českého zdravotnictví. Ačkoliv v České republice už několik let probíhá reforma psychiatrické péče, stále bojujeme s problémy,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala a dodal, že nejzávažnějším problémem je právě nedostatečná kapacita pracovišť, kdy musí lidé čekat i několik měsíců na setkání s odborníkem.

Centrum duševní rehabilitace v Berouně vybudovala skupina Akeso Sotiriose Zavalianise za 1,2 miliardy korun.

Je skvělé, že na tuto situaci reagují různá pracoviště, stát, výzkumné instituce, ale stále významněji na ni reaguje soukromý sektor a těší mě, že po celé České republice vznikají nejmodernější pracoviště. Naprosto unikátním příkladem je toto Centrum duševní rehabilitace v Berouně, které dnes otevíráme. Je to rozsáhlý komplex, který pacientům nabídne nejmodernější postupy a terapie a bude patřit k nejvyspělejším pracovištím svého druhu ve střední Evropě,“ řekl po návštěvě centra premiér Petr Fiala.

Centrum bude součástí Rehabilitační nemocnice Beroun a pacientům poskytne například 2 stanice akutní péče, 8 apartmánů, 3 stanice specializované psychoterapeutické péče, ambulance pro specializované služby v oblasti duševního zdraví a 3 denní stacionáře.