22. června 2023

Premiér Petr Fiala navštívil Institut klinické a experimentální medicíny

(www.vlada.cz) Při příležitosti výročí 40 let od první transplantace pankreatu v IKEM navštívil předseda vlády Petr Fiala ve čtvrtek 22. června 2023 Kliniku transplantační chirurgie a Kliniku kardiovaskulární chirurgie. Během prohlídky se seznámil s léčbou konkrétních pacientů. S ředitelem Michalem Stiborkem pak řešil další rozvoj nemocnice.

IKEM je nedílnou součástí české lékařské vědy již přes 50 let. Patří mezi největší specializovaná pracoviště nejen u nás, ale i ve světě. Celkově provádí asi dvě třetiny všech orgánových transplantací v Česku a v posledních letech patří mezi tři největší transplantační centra v Evropě.

„Toto je skutečné centrum excelence a je příkladem pro řadu dalších pracovišť. Provádějí tu unikátní transplantace v množství, které je opravdu úctyhodné. To dokazuje i fakt, že v roce 2021, při pandemii koronaviru, kdy byli zdravotníci vystaveni obrovské zátěži, rušila se řada operačních zákroků, tak tady v IKEMU lékaři provedli 542 orgánových transplantací, což je vůbec nejvíce v historii tohoto institutu. Za to patří lékařům a zdravotnickému personálu obrovské poděkování,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

V nemocnici navštívil premiér Kliniku transplantační chirurgie a Kliniku kardiovaskulární chirurgie.

„Přednostové obou klinik prof. Jiří Froněk a pan doktor Ivan Netuka mě seznámili s transplantačními programy, ukázali mi nové technologie a postupy. Měl jsem možnost mluvit i s pacienty a musím říci, že tady se doslova každodenně zachraňují životy a dává se lidem naděje,“ řekl premiér Fiala.

Předseda vlády se také sešel s ředitelem Michalem Stiborkem, se kterým hovořil o budoucnosti nemocnice.

„Považuji za důležité, aby došlo k určité vnitřní stabilizaci, aby se IKEM nespokojoval jen s těmi úžasnými úspěchy, kterých dosahuje dnes, ale aby myslel i na budoucnost. Věřím, že se bude IKEM dál úspěšně rozvíjet. Je to špičkové pracoviště, které je důležité nejen pro výzkum a vědu, ale je především důležité pro občany České republiky, protože tady skutečně zachraňují životy,“ konstatoval premiér Fiala.

V nemocnici aktuálně probíhá například dostavba dvou pavilonů za více jak miliardu korun. Stát podpořil tento projekt částkou téměř 604 milionů korun. V pavilonech bude pro pacienty k dispozici 83 lůžek a prostory pro urgentní a intenzivní medicínu. Moderní pracoviště by se mělo slavnostně otevřít už v dubnu 2024.