5. června 2023

Jan Zahradil nebude ve volbách do Evropského parlamentu obhajovat mandát. Ve vedení europoslaneckého klubu ho nahradí Veronika Vrecionová

(www.ods.cz) Jan Zahradil končí ve vedení europoslaneckého klubu ODS a v příštích volbách do Evropského parlamentu nebude již kandidovat. Nahradí ho europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Děkuji Janu Zahradilovi za jeho práci v europoslaneckém klubu ODS, frakci ECR a ve Straně evropských konzervativců a reformistů. Od roku 2004, kdy jsme vstoupili do EU, byl pokaždé lídrem kandidátky ODS a příští rok poprvé již mandát obhajovat nebude. Jan Zahradil se dlouhá léta podílel na formování zahraniční politiky ODS, politiky ECR a ve volbách získával opakovaně vysoké počty preferenčních hlasů. Europoslanecký klub povede Veronika Vrecionová, která se tím zároveň stane členkou předsednictva ODS. Veronika je úspěšná a zkušená politička, která se zabývá důležitými tématy, jako jsou zemědělství, životní prostředí a venkov. Dokáže kolem sebe vytvářet také pozitivní atmosféru a těším se na spolupráci s ní,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Děkuji Petru Fialovi za veškerou spolupráci a podporu. Dvacet let v Evropském parlamentu a čtyři volební kampaně byly neopakovatelnou zkušeností, ODS zanechává v evropské politice nepřehlédnutelnou stopu. Rád bych ale svou politickou kariéru nyní završil tam, kde začala – tedy na domácí půdě. Štafetu přebírá Veronika Vrecionová, nepochybuji, že si povede dobře a také se s ní vrací do nejužšího vedení ODS žena,“ říká předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

„Děkuji Janu Zahradilovi i Petru Fialovi za důvěru. Přijímám tuto novou výzvu s obrovskou pokorou. Těším se na spolupráci se všemi kolegy,“ dodává europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.