4. června 2023

Partie CNN Prima News: Za konsolidačním balíčkem si stojíme, pro budoucnost České republiky je důležitý, s takovými dluhy žít nemůžeme

(CNN Prima News) Za konsolidačním balíčkem si stojíme i přes těžká a nepopulární opatření. Pro budoucnost České republiky je důležitý, s takovými dluhy žít nemůžeme, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v Partii Terezie Tománkové. Zopakoval, že nehodlá ustupovat zájmovým skupinám, kterým se škrty ze strany pětikoaličního kabinetu nelíbí. V očekávané debatě s Andrejem Babišem (ANO) na CNN Prima NEWS podotkl, že si klade za cíl ukončit dotační byznys. „Není to jednoduché, všichni jsou na ně zvyklí desítky let,“ prohlásil premiér v Partii.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Tlaku ustupovat nebudeme. Chápu, že se to různým zájmovým skupinám nelíbí. Panu Babišovi taky ne, protože už nebudou žádné dotace na toastový chleba pro Agrofert. Řekli jsme, kterým směrem půjdeme. Budeme se bavit i se zaměstnavateli, podnikateli a odbory. To číslo, že seškrtáme 55 miliard, nicméně platí. Uvidíme, jak se budou vyvíjet příjmy,“ zopakoval Petr Fiala vládní stanovisko.

Ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že kabinet už dříve seškrtal 80 miliard korun na výdajové stránce státu a také snížil počet úředníků o tisíc lidí, načež přišla válka na Ukrajině a změnila nejeden plán.

„Pokračujeme v zeštíhlování státu. Jde mi o to, aby zde skončil dotační byznys. Není to jednoduché, jsou na to všichni zvyklí desítky let, a to nejen firmy, ale i úředníci. Musíme škrtat dotaci po dotaci,“ pokračoval Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové. Uznal, že ne všechny kroky se daly zrealizovat podle ideálních představ, což byl také důvod, proč vláda musela říznout i do daní.

Na druhou stranu premiér odmítl, že by zvyšoval výrazněji daňové zatížení občanů či firem. „Většina podnikatelů nám říká, že to zvládne,“ uvedl Fiala.

Proto věří, že je důležité konsolidační balíček prosazovat a schválit v současné podobě. „Je to nutné pro budoucnost České republiky. Naše kroky jsou těžké a nepopulární, není to jednoduché. Ale nemůžeme žít s těmito dluhy. Opatření jsou vyvážená, rozumná a nezatěžují nadměrně žádnou sociální nebo profesní skupinu. To, že se ozývají různé hlasy, to je logické. Resorty vznášejí nějaké připomínky a návrhy. Za konsolidačním balíčkem ale naše vláda stojí,“ dodal předseda vlády Petr Fiala.

V bouřlivé debatě Fiala připomněl šéfovi opozičního hnutí, že se jemu a hnutí ANO v posledních třech volbách příliš nedařilo. Konkrétně tím myslel sněmovní, komunální a také prezidentské volby. Následně odmítl, že by kabinet jakkoliv pochybil v pomoci občanům při inflační a energetické krizi. Babišovi poradil, jak by on sám mohl přispět svým dílem.

„Pomozte lidem, jedním z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin, že si všichni včetně producentů zvyšovali marže. Nechci se vás dotknout, ale pokud vím, jste druhý největší producent potravin v zemi, možná největší. Tak snižte ceny potravin a marži, budete mít trošku lepší zisk a pomůžete lidem,“ řekl Fiala s odkazem na koncern Agrofert zaparkovaný ve svěřenském fondu kvůli Babišově střetu zájmů.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne vám přeji, na Primě a CNN Prima News sledujete Partii. Já vám za to děkuji. I dnes pro vás máme dvě hodiny politiky, dnes té nejvyšší. Naše pozvání do tohoto pořadu vůbec poprvé přijali premiér a lídr nejsilnější opoziční frakce. Zatím se to nestalo ve formátu jeden na jednoho, ani v tomto volebním období, ani v tom minulém, kdy byly role obou pánů otočené. Ve studiu vítám pana Petra Fialu, předsedu vlády, předsedu Občanské demokratické strany. Dobrý den.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tady také pan Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, poslanec a bývalý premiér. Dobrý den.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, díky, že jste přijali naše pozvání sem do studia, sem do Partie. Vy jste se u jednoho stolu sešli už v pátek na Hradě. Pozval vás pan prezident, slíbil to voličům, vy jste řešili zahraniční politiku. Na té tiskové konferenci jste vypadali poměrně spokojeně. Jestli dovolíte, dnes budeme řešit politiku domácí a ekonomické otázky, protože Česku se nedaří dobře. Než se dostaneme k detailům a vašim řešením tak, aby si je diváci, voliči mohli porovnat, protože o to my dnes jde především. Chci znát váš názor na to, proč se nám nedaří dobře. Máme podle Eurostatu třetí nejhorší inflaci. Je draho v Česku. Vím, víme všichni. Za cenovou stabilitu je zodpovědná Česká národní banka. Ale připouštíte si, že za to mohlo a stále může být potencováno i vašimi politickými rozhodnutími, pane premiére?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musíme poslouchat, co říkají ekonomové o těch příčinách inflace a o těch příčinách drahoty. A když se podíváme na hodnocení ekonomů, tak myslím, že je celkem jasné a vidím tam tři základní příčiny. Tou první příčinou je rozhazovačná politika státu během covidu, ta druhá příčina je důsledek energetické krize, to není jenom to, co se odehrálo po ruské agresi na Ukrajině, ale začalo to už v době krachu Bohemia Energy. A ten třetí faktor je taky jasný, a to je, že některé články toho řetězce, od producentů až po prodejce využily té situace a prostě zvýšily marže. To jsou tři základní příčiny inflace, které ekonomové, na kterých se ekonomové shodnou, a nejenom ekonomové, i Český statistický úřad, Nejvyšší kontrolní úřad a další orgány.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale ekonomové říkají, když říkáte rozhazovačná politika za vlády Andreje Babiše za covidu, oni k tomu přidávají i rozhazovačná neboli proinflační politika i vaší vlády. I vaše vláda dělala plošné opatření například 5 000 Kč pro skoro každé dítě, plošné zastropování energií atd. Proto mě zajímá, jestli si připouštíte i chyby své?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My děláme protiinflační politiku jako první vláda. Já jsem tady vyjmenoval to, co ekonomové uvádějí jako ty příčiny inflace. To, co bych mohl říct jako pozitivní, je, že v tuto chvíli meziměsíčně se ta inflace nezvyšuje, naopak se dostáváme do předpovědí, že se dostaneme k jednociferným číslům. Ceny potravin. To je také pozitivní. Díky našim opatřením začaly klesat dokonce některé i o 10 %, takže to si myslím, že jsme v tomto směru na dobré cestě. Příčiny jsou jasné. A my jsme vláda, která s nimi bojuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili odpověď, nepřipouštíte. Děkuju, pane premiére, pane předsedo Babiši, vy si připouštíte některé chyby, které roztočily tu inflaci a dovedli nás sem do těch čísel. Diváci viděli, že ta křivka už má sestupnou tendenci, ale stále je pořád vysoko inflace.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Určitě ne, my jsme inflaci srazili v listopadu a v prosinci 2021 na 5,3 %. Pan předseda mi tady nadával a mluvil o Babišově drahotě a dneska máme Fialovu drahotu a Fialovou chudobu, protože on dohnal pan předseda tu inflaci až na 18,6. A v podstatě jim to vyhovuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On dohnal, jak to myslíte?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Vláda neudělala nic, udělala fatální chybu, když jsme v únoru 2022 řekli, že mají zastropovat elektřinu u výrobců na 1 500 Kč megawatt, tak by všechno vyřešili, protože elektřinu potřebujou všichni občané, podnikatelé, všechno se vyrábí z elektřiny. No, ale vládě to vyhovuje, protože zinkasovala 200 miliard a oni daní lidi inflační daní. Takže není pravda, co se tady stále opakuje, že když my jsme navyšovali platy a navyšovali důchody, tak že lidi způsobili inflaci. Já to zásadně odmítám, úspory za naší vlády stouply o 900 miliard a dnes, když si tato vláda, a to je skutečně zákeřné, vymyslela bankrot České republiky, aby mohla lidem vzít peníze, tak ti lidi žijou z těch úspor, které my jsme jim dali a jsem na to pyšný. A vzpomeňte si, když my jsme v rámci covidu...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ke všemu tomu se dostaneme. Pane předsedo, promiňte, já vám nechci skákat do řeči, ale k té mé otázce, jestli si připouštíte některé chyby. Ekonomové se shodují, že to byla i politika vaší vlády, že vy jste s vysokými schodky i v době, v době hojnosti. Před krizí jste zvyšovali mandatorní výdaje nad rámec těch možností. V covidu vláda opravdu vydala mnoho peněz.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já jsem byl ministr financí, který byl největší přebytek, my jsme snížili dluh do roku 2019 na 30 %. A předali jsme zemi se šestým nejmenším dluhem. Ano, takže není pravda, co tady si vymyslela vláda, že hrozí nějaký bankrot, oni to využili na to, aby vzali lidem peníze. A v inflaci totálně selhali, měli to zastropovat, nebyla by taková inflace, skončilo by to jak ve Francii nebo Španělsku. A zároveň mohli vykoupit 100 procent ČEZu, aby mohli udělat to zastropování. Jaký je výsledek, pardon. Všichni jsme zaplatili stamiliardové zisky výrobcům elektřiny.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vy jste to rozpoutali, i Nejvyšší kontrolní úřad říká, že na koronavirus šlo asi 10 % výdajů. Všechno ostatní jste prostě rozházeli, abyste uspokojili svoje voliče. Vy jste způsobili tu inflaci a hlavně vy jste s tím nic nedělali, stejně jako jste nedělali nic s důchodovou reformou. A když mluvíte o tom, v jakém stavu jste nám předali zemi, tak ať se každý podívá, nevím, na kterou stranu, ať se každý podívá, jak to vypadá. My snižujeme deficity minulé vlády. Tady se můžete podívat, jak to vypadalo v letech 20, 21, 22. A co uděláme my, abychom prostě dostali.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji pane premiére, pojďme ke konsolidačnímu balíčku se dostanu. Jenom, ať to uzavřeme, pane předsedo Babiši, čili chyby si nepřipouštíte. Ne. Můžete si tady ukazovat všichni své grafy, nevím, jestli vám diváci budou rozumět, mě zajímá otázka.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je jednoduchý, tomu budou určitě všichni rozumět.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Souboj grafů, papírů. Pane Babiši, připouštíte si nějaké chyby?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já bych rád reagoval na pana předsedu, protože.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím, odpovězte mi jenom na tu otázku, připouštíte si chyby? Děkuju vám za to.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Nepřipouštím si. Já bych chtěl jenom říct, že pan předseda byl ve vládě, Nečasově vládě, na to jste už zapomněli. Byl tam roku 2012 a 2013 jako ministr školství a oni nám předali v roce 2013 vyšší dluh, než my jsme končili 2021. Takže není to pravda. My máme skvělé finance, pan předseda lže o tom, že nám hrozí bankrot a on to říká zákeřně, aby vzal lidem peníze, vzali důchodcům peníze, vzali ty slevy, vzali mladým....

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pane předsedo, tahle tabulka nesedí? Já se ptám, jestli ten graf nesedí...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Neskákejte mi do řeči...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, dostaneme se ke konsolidačnímu balíčku a k tomu, co říkáte, pane předsedo Babiši.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Tato vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a teď je zdaní navýšením daní.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Musím nechat reagovat pana premiéra. Tato vláda nemá ráda lidi?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Podívejme se na to zadlužení, já myslím, že toto je celkem jasné. Toto jsou deficity ve vztahu nebo toto je vlastně deficit veřejných financí ve vztahu k HDP, aby to bylo úplně jasné. Tady vidíme, kde jsme byli kolem 5 % za Babišovy vlády a jak my si to snižujeme. Čili my bojujeme za to, abychom se dostali do dobrých čísel, aby tahle země se skutečně neocitla v krachu, abychom s tím zadlužením, které budou platit děti a vnuci, něco udělali.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, jestli dovolíte, pane premiére a pane předsedo. Děkuju. Když jsme se bavili o inflaci a proinflačních krocích vlády, které vy si nepřipouštíte, ale já přidám ještě jednu, kterou vám ekonomové vyčítají společně, a to je snížení daně z příjmů v prosinci 2020. Bylo to podle ekonomů jasně proinflační a máte na tom stejný podíl viny. Ten návrh jste podal vy jako pan poslanec tehdejší ODS a společně s SPD jste to podpořili. Promiňte, počkejte.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Byl to dlouhodobý návrh.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pouštíte si to jako chybu?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, byl to dlouhodobý návrh Občanské demokratické strany. My jsme rádi a jenom tady na tom příkladu můžeme ukázat, že když jsme my byli opozice, tak jsme si byli schopni na některých věcech s vládou domluvit, tato opozice se není schopna s námi domluvit na ničem a nic podpořit. A udělali jsme opatření, které přineslo lidem o 7 % čisté mzdy navíc. Více peněz v peněženkách.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Především vysokopříjmovým lidem s vyššími příjmy.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne všem, všem.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není to pravda, pane předsedo vlády. Není to pravda, že všem, protože lidé s nižšími podprůměrnými příjmy často žádné daně neplatí, jim to nepomohlo.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
7 %. K tomu byla sleva na poplatníka, takže to pomohlo úplně všem a bylo to správné rozhodnutí. A my jsme hned, když jsme přišli do vlády, a to je potřeba k tomu dodat, tak jsme 80 miliard korun na výdajích ušetřili. Čili jsme hned, naše vláda kompenzovala to, co mohla být ta případná ztráta při zrušení superhrubé mzdy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane předsedo Babiši, když vidíte ta čísla, stav rozpočtu, nebyla to chyba?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My jsme dali lidem peníze a já jsem na to pyšný, protože mají rezervy. Tahle asociální vláda jim bere peníze, dneska lidi musí vypovědět dřív penzijní připojištění, protože nemají z čeho žít a za to platí penále. Tahle vláda bere lidem jenom peníze. Tahle vláda nepochopila, že rozpočet má i příjmy, vždyť tam mají 200 miliard v programovém období 2014-20. Proč zrušili EET? Každý ví, když vám někdo nedá účtenku, že podvádí na tržbách.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, promiňte, k superhrubé mzdě, respektive ke snížení daně z příjmů vy jste slíbili, promiňte, vy jste slíbili, nebylo to v návrhu zákona. To údajně technicky nešlo, ale bylo to v důvodové zprávě, a tak jste to slíbili i panu tehdejšímu prezidentovi, že to je na dva roky, proč jste ten slib nedodrželi?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Protože jsme měli v roce 2020 propad HDP, pan premiér nikdy neměl propad HDP. My jsme přišli o 82 miliard a my jsme v rámci covidu měli skutečně krizi. Pan předseda se vymlouvá na Ukrajinu, nechť konečně řekne, kolik nás stáli uprchlíci, kolik nás stály zbraně, aby se to dalo spočítat, aby bylo jasně vidět, jaký je ten dopad. Covid, byla obrovská krize a NKÚ, jak říká pan předseda, ne teď řekli, že 48 miliard pro OSVČ, kterým tady pan předseda chce vzít peníze, bylo správné. Vždyť my jsme měli tady 15% nezaměstnanost, zavřené fabriky, tak co jsme měli dělat? A pan předseda nás křičel, že jsme dali málo, teď nás za to kritizuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak pojďme, než půjdeme, půjdeme dopředu, pojďme ještě vypořádat minulost. Ano.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To si vyžádalo určitě nějakou reakci. Tak za prvé, my jsme během prvního roku naší vlády snížili daňové zatížení občanů o 30 miliard korun a dokonce odbory říkají, se kterými jste teď na jedné lodi, chodíte s nimi na demonstrace, že o 50 miliard jsme snížili daňové zatížení. A proč jsme to udělali? Abychom pomohli lidem a firmám a živnostníkům, kteří byli postiženi vysokými cenami energií a dalšími problémy. Takže daně jsme v prvním roce snížili, to je důležité. EET nic nepřinášelo a kdo vypl EET? Vy a vypli jste ho s odůvodněním, které jsme my říkali celá léta, že to je zátěž pro podnikatele a živnostníky. Taková je, pane předsedo, realita.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ani ten argument, že byl opravdu covid stejně, restaurace byly zase zavřené a služby byly covidem stižené opravdu jako zásadním způsobem.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme měli dlouhodobě v plánu zrušit EET právě proto, že to byla zátěž pro podnikatele. Babišova vláda to také nakonec uznala, ten výnos z toho EET byl úplně minimální, takže tohle nedávalo žádný smysl. Ale co dávalo smysl, bylo pomoci lidem a podnikatelům snížením daní, a to jsme udělali v minulém roce o 30 miliard korun. A teď v rámci konsolidačního balíčku v příštím roce o 31 miliard zase daně zvýšíme. A to znamená, že to celkové daňové zatížení bude stejné. A když my šetříme, a to vy vůbec neumíte, ani v těch vašich návrzích se to neobjevuje. Vy si myslíte, že vůbec není potřeba šetřit, tak my šetříme především na výdajové straně státu. A samozřejmě peníze, které získáváme třeba z ČEZu, vracíme občanům a firmám, všechny ty peníze dáváme do rozpočtu na to, abychom pomohli s cenami energií a s dalšími věcmi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední reakce, pane předsedo Babiši. Ať nezůstaneme v minulosti, protože nevím, jestli to diváky zajímá řešení do budoucna.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Kdyby pan předseda chtěl šetřit, tak zítra propustí 100 lidí z úřadu vlády a zakáže IT zakázky. To, co on říká, snížení daní, to jsou odpisy. Lidi ani nevědí, co je to odpis pořádně. A vy zatěžujete daněmi, všechny DPH se týká všech, a to vyvolá inflaci, takže vy tady porovnáváte jablka s hruškama a...

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
DPH celkově snižujeme.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já se omlouvám, není to pravda.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to pravda, tak se podívejte na čísla.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Vy jste snížili daň, spotřební daň na naftu, teď jste zjistili, že je nafta levná, tak navyšujete. Vy se chováte, že když zjistíte něco, že je levné, tak hned to zdaníte. Když nějaký sektor prosperuje, hned to zdaníte, vy nejste pravicová konzervativní ODS, vy jste dneska už extrémní levice s Piráty.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemůžete tady…

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Kteří nesnášejí živnostníky…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pánové, děkuju. Pane předsedo, pane předsedo, pane premiére.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemůžete tady lhát. Jednu větu. O 1000 úředníků jsme snížili počet úředníků, takže jsme se dostali na čísla před vaší vládou.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K úředníkům, k DPH, k daním se dostaneme. Pánové, pojďme na ta vaše řešení. Pánové, děkuju, pojďme na ta vaše řešení. Pojďme se podívat na rozpočet, na něm je to dobře vidět. Za prvních pět měsíců tohoto roku skončilo hospodaření státu se schodkem 271 miliarda, pro diváky je to 92 % celého uzákoněného deficitu na tento rok. Pane premiére, mluvili jsme tady spolu před měsícem, vy jste říkal, že ten schodek dodržíte, to jste říkal na konci dubna, respektive na začátku května. Jste ochotni teď uznat, že ne. Že už se to nepodaří udržet, když vidíme, že je vyčerpaných 92 % toho deficitu schváleného.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nevyvíjí se to dobře, ale ještě nemohu říct, že to nedodržíme, protože když se podíváte na to, co se děje s rozpočtem, tak je tam především nárůst sociálních dávek a důchodů, to je skoro o 50 miliard korun, pak je tam asi 40 miliard pomoc firmám a občanům s energiemi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To by mohla vykrýt windfall tax za podzim.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Což všechno považuji za správné. A pak je tam, a to je taky důležité, navýšení peněz na obsluhu státního dluhu, protože tady to zadlužování má prostě dopady na to, že platíme i za obsluhu...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to zhruba 70 miliard. Pane premiére, odpověď....

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám odpovídám. Máme tu zvýšené výdaje, které jenom potvrzují to, že je potřeba konsolidační balíček tak, jak ho děláme. Současně očekáváme v průběhu léta příjmy z windfall tax, očekáváme…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jste říkali zhruba 40 miliard, což by vykrývalo teď ty nárůsty.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… dividendu z ČEZu, peníze z evropských fondů a tak dál. Takže ty příjmy budou přicházet teprve během léta, a my teprve během léta uvidíme, jaký je ten skutečný stav toho rozpočtu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tam 15 miliard na valorizaci, 50 miliard emisní povolenky. Pan ministr Hladík říká, že to nemůže prostě, že to nemá jak dostat, aby se to dalo použít jako výdaje rozpočtu. Státní fond dopravní infrastruktury, nesedí tam 30 miliard. Mně to prostě nesedí, tak mě zajímá, jestli jste schopni dodržet ten schodek?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, během léta, jak budou nabíhat ty příjmy, tak uvidíme, jestli jsme to schopni dodržet, pokud bych se ukázalo, že ne, tak jsme připraveni ještě v letošním roce šetřit tak, abychom dostali ten rozpočet pod kontrolu. Ale znovu opakuji, to, jak se to vyvíjí, a proto jsem tu říkal, v kterých položkách to vyrostlo proti loňskému roku, protože to jenom potvrzuje nutnost toho konsolidačního balíčku a to, co děláme a co bohužel předcházející vlády nedělaly.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K němu se hned dostaneme. Děkuju, pane premiére, pane předsedo Babiši, vaše místopředsedkyně paní Schillerová, bývalá ministryně financí, včera v právu řekla, že je stoprocentně přesvědčená, že se to nepodaří udělat, co budete jako nejsilnější strana v Poslanecké sněmovně chtít po vládě ve vztahu k rozpočtu?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ministr financí je absolutně nekompetentní, protože on si normálně namaluje 150 miliard, které neexistují. Windfall tax, proč zaváděli windfall tax? Kdyby byli vykoupili ČEZ a srazili dolů ceny energií, měli jsme nejdražší elektřinu a plyn, největší nárůst v Evropské unii. Modernizační fond, no, to je to, co my jsme vybojovali v Evropě a pan ministr financí není schopen to dostat do rozpočtu, 200 miliard z programového období 2014-20 mají ještě zinkasovat. Kdy na vládě pan premiér zkoušel ministry, kolik čerpají, vždyť mají ještě certifikovat 128 miliard. Teď byla výzva na kapacitu základních škol. Ministerstvo pro místní rozvoj, protože Bartoš tomu vůbec nerozumí, dalo 2,5 miliardy a přihlásilo se 6,5 miliardy. 145 stížností. V takové chvíli já jsem volal Dostálové a řekli jsme, Schillerová okamžitě najdi peníze. Oni nechápou, že existují příjmy, že z krize se máme proinvestovat, oni ničí tu ekonomiku. Takže, nejsou schopni...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, k mé otázce, co budete jako opozice dělat ve vztahu k rozpočtu, co budete dělat jako opozice ve vztahu k rozpočtu? Co chcete po vládě? Vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. Je tady rekordní deficit, který už je skoro vyčerpaný. Budete reagovat pane premiére.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Viděla jste paní redaktorko, rozpočet 2024? To je úplná katastrofa. Já nechápu, proč teda pan premiér dovolil, aby ty 2 % HDP a my jsme pro to hlasovali, mají to v programu 25, tam je nárůst obrana 48 miliard. MPSV, kde jsou důchody, sociální dávky, 22 miliard jenom, ano. A školství -29. Všechny ostatní resorty. Já to tady mám napsané, doprava -12 miliard, průmysl -15 miliard, MMR -14 miliard, co budou ty obce dělat, zemědělství pět miliard. Jasně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, promiňte, pan ministr Stanjura říkal, že to zatím budou projednávat ve vládě. Já nechám pana premiéra na to reagovat, budu se na to ptát, ale mě zajímá, co vy budete teď dělat jako opoziční strana nejsilnější? Máte 70 poslanců ve vztahu k tomuto rozpočtu na tento rok?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale my děláme, my stále, toto je absolutně amatérská vláda. Pan premiér, já jsem mu to řekl před volbami, že se na to nehodí, na toho premiéra. Pan premiér píše krásné knížky, konzervatismus a na to už zapomněl, protože dneska už je na stejné vlně, jak Piráti, extrémní levice. Ti chtějí komunismus, že všichni dáme ty statky na hromadu a tam budeme spolu žít, zničí tu Evropu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Myslím, že Piráti to nějak neprosazují ani ve vládě, ani budete reagovat, budete. Dostanete stejný, pane předsedo, u Pirátů, čili kritizujete rozpočet, ano.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pan premiér by měl předat řízení vlády hejtmanovi Kubovi, měl by jít za komisaře místo Jourové, tam na to portfolio.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jste mu to naplánoval panu Fialovi.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
A místo Stanjury, ať si ho vezme do Bruselu, nechť tam dá Skopečka, to je sice taky asociální ODSák, ale aspoň tomu rozumí. Bartoše, ať si vezmou taky do Evropského parlamentu, oni chtějí zničit tu Evropu a nechte tam někoho, kdo umí čerpat ty fondy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju, děkuju, pane Babiši.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pan premiér by byl skvělý prezident a skvělý eurokomisař, vždyť Špidla tam byl taky, takže to je povýšení a pan premiér je, neumí to řídit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju, pane premiére, pojďte na to reagovat, pan Babiš vám tady naplánoval budoucnost.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jednak mě naplánoval budoucnost. Je to trochu nehorázné a určitě nedemokratické, ale určitě si každý občan udělá obrázek sám. Nezasahujte, pane Babiši, do naší Občanské demokratické strany, personální politiky. A hlavně já chápu, že se vám nelíbí výsledky voleb, nakonec už jste troje prohrál po sobě, ale rozhodují voliči, nerozhodujete vy, kdo bude premiérem a kdo bude dělat další věci. Já vám řeknu, protože pan Babiš vám nechtěl odpovědět, jaký je recept hnutí ANO na řešení této krize? Mám to tady z dubna, co představila vaše stínová vláda. Mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku, nulové DPH na potraviny, zastropování základních cen potravin. Při vašem ekonomickém vzdělání víte, kolik by takováto věc znamenala? 250 miliard, dalších 250 miliard minus v rozpočtu? Vy si to ani neumíte spočítat, ale vás to nezajímá, protože vy prostě jednáte populisticky a žádné recepty nemáte. Mimochodem, když se tolik oháníte tím, jak chcete pomáhat lidem, tak jim pomozte. Jeden z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin a víme ze stanoviska ÚHOZu, že důležité pro to zvýšení cen potravin bylo to, že si všichni, včetně producentů zvyšovali marže. Vy jste, pokud vím, druhý největší a nechci se vás dotknout, možná největší producent potravin v této zemi, tak snižte ceny potravin, snižte si marži, budete mít trošku lepší zisk a lidem pomůžete. A mimochodem, nelžete tady, co se týká, a to jsou ověřitelné věci, jak která vláda investovala. Naše vláda dala na investice nejvíc v historii, třeba do dopravní infrastruktury, 150 miliard korun. To jste vy nikdy nedělali. Čili my i při tom, že šetříme na provozu státu, že se snažíme prostě dostat pod kontrolu finance, které se za vás prostě vymkly kontrole, tak u toho ještě investujeme. Mimochodem, když tady mluvíte, a to je vidět, jak tomu vůbec nerozumíte, já se omlouvám, ale to nelze nechat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte. Nebudu tady nikomu měřit čas. Zajímá mě, jak odpovídáte na otázky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nelze to nechat bez reakce. Když vy mluvíte třeba o investicích do budování nových školských kapacit, vždyť my jsme tam přidali půl miliardy korun, 10 000 nových míst na školách. To je v tom programu a vy tady řeknete, že tam nic není, protože o tom nic nevíte.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju, pane Babiš, pojďte zareagovat na to, co tady řekl pan premiér, co řekl, co řekl k Agrofertu, co řekl k Agrofertu. Cena potravin.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já chci reagovat postupně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A já bych, chcete reagovat odzadu, já zase odpředu.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pan premiér asi neví, že potraviny se vyrábějí s elektřinou, ten kelímek na jogurt, je taky potřeba elektřina, ten kelímek dáte do kartonu, na to je taky potřeba elektřina, potom to jde do kamionu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tu jsme vám zastropovali. Cenu elektřiny jsme vám zastropovali.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pohonné hmoty byly 52, ne. Takže to všechno zdražilo obilí, tak je jasné a ÚHOS jasně řekl, že potravináři, to jsou chudáci tady. Tady máme…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To rozhodně ÚHOS neřekl.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To neřekl ÚHOS, já to říkám, tady nejsme zahraniční investoři, protože ODS nemá ráda zemědělce ani potravináře. Ale já bych rád reagoval na ty další věci. Prosím vás, školství, vy jste byl ministr školství, 440 dní. Jediné, co jste chtěl, je zpoplatnit školství, neudělal jste nic pro kapacity. Já jsem v červnu 2014 udělal program na kapacitu škol a dal jsem tam 26 miliard a DPH na potraviny. Vždyť váš přítel Morawiecki má nulu. Váš poradce doporučuje lidem choďte nakupovat do Polska.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak jim je zlevněte, máte možnost. Vy jste producent.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Dneska už jsou firmy, které dělají kvazi jako rohlík, že si nakoupíte v Polsku přes internet a firma vám to doveze, to je výsledek vaší strategie v potravinách.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Cena nafty za vás a za nás teď. Podívejte se na to.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pánové, počkejte, počkejte, počkejte.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Můžete říct panu premiérovi, ať mě nechá mluvit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Můžete mu to říct sám, ne, pane Babiši, vteřinku. Položím otázku, pojďme, pojďme tu debatu trochu posunout, ať to není kritika a vzájemné osočování. Moment, pane Babiši, vy jste tady řekl, že pan ministr financí je nekompetentní, že by ho měl pan premiér vyměnit. Nechám reagovat pana premiéra. Má pan ministr Stanjura vaši plnou důvěru, když vidíte, jak je naplánován rozpočet, jaké jsou s tím problémy?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že má moji plnou důvěru. A pan ministr Stanjura dělá to, co nedělal pan Babiš a co hlavně nedělala paní Schillerová. A to je to, že se snaží dát do pořádku veřejné finance, státní rozpočet. Je mu jasné, že prostě nemůžeme žít takto na dluh a děláme to i ve velmi složité situaci, kterou jste vy neměli. Nijak nezpochybňuju covid, ale energetická krize, dopady války na Ukrajině. Mimochodem, tady jste vytáhl teda velmi nečestnou kartu, a to je, kolik dáváme na pomoc ukrajinským uprchlíkům a srovnáváte to s pomocí českým občanům. To je fakt nehorázné. Celková pomoc Ukrajině se pohybuje, jak ekonomové s oblibou říkají, v nižších jednotkách nebo v nižších desítkách miliard. Do konce roku to možná bude 30, 40. Teď si nejsem jist tím číslem, ale v těchto řádech. Z toho ještě část jde na pomoc našim občanům, kteří poskytují ubytování, na pomoc obcím a krajům. To jsou úplně nesouměřitelná čísla. Navíc se nám podařilo díky tomu, jak jsme skvěle zvládli uprchlickou krizi, že minimálně 100 000 lidí je na pracovním trhu. A ti zase z ukrajinských uprchlíků a ti zase vracejí do státního rozpočtu ty prostředky. Takže ukrajinskou kartu, tu vůbec nevytahujte. To je opravdu odporný populismus a myslím, že ani vy to nemáte zapotřebí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Babiši, pane předsedo, pojďte reagovat.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já doufám, že dostanu prostor, protože mám pocit, že jsme tady v tom pořadu, co máte vy, sami dva.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, promiňte, ale vy tady máte prostor, mluvíte dostatečně dlouho.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já mluvím o Ukrajině pro to, abychom přesně věděli, kolik to stálo peněz. Já jsem pomáhal Ukrajincům sám za svoje peníze, já jsem zachránil 1000 Čečenců, volyňských Čechů, pardon. Takže my jsme pomáhali, já to nezpochybňuju.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A teď ale, když to vládě vyčítáte, co tím myslíte?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
No, že nevíme, kolik. Pan premiér se vymlouvá na Ukrajinu. To stálo peníze, já to nezpochybňuju, my chceme vědět jenom, kolik.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ministerstvo financí to pravidelně zveřejňuje. Já se omlouvám, tak vy to víte.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Propad covidu byl 82 miliard na HDP, oni měli nárůst HDP 580 miliard, takže já chci jenom ty čísla, protože vymlouvat se jenom na Ukrajinu. A pan premiér 2022 se vlastně starali jenom o Ukrajinu, na naše lidi kašlal, ale já to nezpochybňuju, však to je dobře, kdyby měl pořádnou vládu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, ale když vidíte ta čísla, kterými vláda pomáhá, teď je tam nárůst, deficit je většinově, ale vy říkáte, že na naše lidi kašlal.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ano.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když vidíte ta čísla, kolik vláda vyplácí na sociálních dávkách.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Komu? Však je vyplácejí pozdě, vymysleli si předčasné důchody. Teď to ruší, lidi. Úřady práce nefungují. Takže jak, komu pomohli, vždyť za těch 500, nevím, kolik, 534 dnů nic neudělali pro ty lidi. Vždyť ta životní úroveň klesla, oni berou lidem peníze, ano, inflační daň a teď je zdaní.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, počkejte, pane předsedo, ale já vám dám prostor k reakci, ale já jenom doplním to číslo, když se bavíme o tom, že je rekordní deficit 271 miliarda.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Protože nevybírají peníze z Evropské unie.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ten nárůst oproti, nechte mě to, prosím, jenom doříct. Ten nárůst oproti loňsku je 50 miliard, většina toho nárůstu jsou sociální dávky. Tak tvrzení, že vláda nikomu nepomáhá.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale to je ze zákona. Oni si normálně rozhodli, že vzali první, co bylo, poškodili důchodce, vzali jim slevu i studenty a teď jim berou 7 000 Kč tento rok, kde zmanipulovali hlasování ve Sněmovně. A samozřejmě my máme tady novou totalitu, kterou součástí je Ústavní soud a tam právník za ODS nám vykládal, že už to je jasný. Takže nakonec ti důchodci o ty peníze přijdou. Žádnou důchodovou reformu nedělají. Mimochodem v programu SPOLU je napsané, že důchody budou zaručené ve vazbě na průměrnou mzdu, a to, co dělá Jurečka, je, že bere peníze důchodcům a chce jenom delší odchod do důchodu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Průměrný důchod je teď 20 000 Kč. Pane premiére, pojďte na to reagovat, pak debatu posunu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já musím reagovat na spoustu věcí. Vždyť to si člověk tady ty série nesmyslů a lží nemůže zapamatovat a já fakt je úplně. Naše babičky říkávaly prostě, kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně toto připadá úplně nehorázné. Tak za prvé, důchodci získali kompenzaci inflace v plné výši, za nás ty důchody rostly, ano, díky valorizacím, rostly rekordně, dosáhli jsme už toho, že máme 50 % v letošním roce. Průměrný důchod je 50 % průměrné mzdy, tím se blížíme těm nejvyspělejším zemím. A samozřejmě, že celý ten systém je neufinancovatelný, proto jsme sáhli mírným způsobem do valorizací, ale pořád to znamená, že důchodcům peníze rostou. Dali jsme obrovské finanční prostředky.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, mírný, místo 1 700 Kč průměrně dostali důchodci přidáno zhruba 700.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
750.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Většina té valorizace...

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale musíte si uvědomit, jak jsou na tom jiné sociální skupiny a i z hlediska mezigenerační solidarity tento nárůst je nebo tento nárůst je dostatečný. Tak průměrný důchod dosáhne 20 000 Kč. Sama jste to řekla, a navíc se neustále zvyšuje vzhledem k průměrné mzdě, tak to je prostě správné. Já tady mám jenom jeden příklad, tady programové vlády České republiky. Praha, červen 2018. A na první straně. Chceme důchodovou reformu, chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Slíbil jste důchodovou reformu? Neudělal jste nic, musíme důchodovou reformu dělat my, jinak to špatně dopadne.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jenom ještě zůstanu u té valorizace. Ať už se nevracíme do minulosti, nevím, nakolik je to pro naše diváky přehledné. Omlouvám se, ale příští týden už má Sněmovna jednat o té snížené valorizaci i o jiných pravidlech pro předčasné důchody. Má to být složitější. Navíc opozice hnutí ANO dalo ten návrh, napadlo ho u Ústavního soudu. Pane předsedo vlády, jste připraveni na obstrukce, jste připraveni na komplikace, jste připraveni na to, že vám to může vrátit Ústavní soud?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tady, když se podívám na programové prohlášení bývalé vlády, tak se slibovala důchodová reforma, neudělalo se nic, ten důchodový systém se dostává do deficitu, když my nic neuděláme.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak pojďme k tomu příštímu týdnu, s čím tam počítáte?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počkejte, ale právě proto to děláme. Podívejte se, co mám k tomu říct? Já jsem demokrat, já věřím v diskusi, věřím v hledání řešení společné. Sestavili jsme koalici SPOLU, máme koalici pěti politických stran, umíme se domlouvat. Já bych se i rád domlouval s opozicí, ale my máme opozici, která prostě se domlouvat nechce. Neustále obstruuje i kvůli úplným absurditám. Aby obstrukce jsou třeba kvůli tomu, že nechtějí, aby volili naši krajané v zahraničí nebo kvůli mediálním radám. Kvůli všemu prostě neustále obstruují, takže to je velmi těžké. Co mám očekávat?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není to jenom hnutí ANO, ale i hnutí SPD. Ať jsme tedy fér.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Budeme očekávat, že zase budou obstruovat, ale my to prostě prosadíme, protože to musíme prosadit kvůli dobré budoucnosti České republiky. A mimochodem zastropování cen energií. To, že jsme udělali opatření, která snížila cenu pohonných hmot a dneska jsme, máme čtvrté nejlevnější naftu v Evropské unii bez toho, aniž by chyběla, tak jak v některých jiných zemích, které jste nám dávali za příklady, to všechno pro vás není pomoc občanům České republiky. Já myslím, že to je úplně absurdní a na konkrétních číslech. A lidé to vidí, jak jsme jim pomohli.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Babiši, ten příští týden, kdy bude ve Sněmovně ten balíček zákonů, který se vztahuje k důchodům, co máte v plánu? Váš místopředseda...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Proč mě nenecháte reagovat na pana předsedu?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete na to reagovat.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem reagoval na vás.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Tak vy stále skáče do řeči, promiňte, někdy kladete otázku, já bych rád reagoval.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je moje práce tady, pane předsedo.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ano, ale já se omlouvám.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co budete dělat příští týden ve Sněmovně?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pan předseda mluvil o tom, že já lžu. Já nelžu. A když mluvíte o lidech, znáte ten vtip, jak má svatý Petr ty hodiny, ty ručičky, jak se točí podle lží? A ty vaše hodiny nejsou na té zdi, ten používá ty hodiny jako větrák, protože vy lžete kontinuálně, vy jste lhal před volbami, vy lžete ráno, na oběd, večer. A je to nehorázné, že vlastně si dovolíte tohle říct, takže váš program, vy nemáte žádný program. Tupé škrty tady, říká Stanjura. 16.7. 22. Daň z příjmu ani DPH nezvýšíme. Je tohle váš program? Tohle je váš program, spolu nezvýšíme žádné daně, vždyť jste zradili ty lidi. Vy je ženete do chudoby jenom proto, že jste si vymysleli, že nám něco hrozí, nic nám nehrozí. Přestaňte lhát a předejte tu funkci někomu, vy zkrátka to neumíte, tomu nerozumíte. Já nerozumím politologii, vy nerozumíte ekonomii, já jsem byl ministr financí, měl jsem přebytky, měl jsem nízký dluh, vyznám se v tom a taky rozumím podnikání, pane předsedo, takže…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, já položím, počkejte, pane předsedo.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Potom se přihlásíte, že my jsme snížili naftu, ne, nesnížili, potraviny. Vy na to nemáte žádný vliv.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Babiši, reagoval jste na to, teď musím nechat reagovat pana premiéra, ale tu otázku, prosím, položím za malou chvíli. Pane premiére, to jsou, vteřinu, pane premiére, to jsou vaše předvolební sliby, vy jste říkal, že jste je neporušili, my jsme spolu od té doby nemluvili, ale vy jste slibovali, že ty daně nezvýšíte. Zvyšujete všechny přímé daně konsolidačním balíčkem.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Rád budu...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se k němu dostanu podrobně, jenom k tomu, že lžete.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Rád budu reagovat tady s tím lhaním. Pan předseda Babiš mluví nepochybně o sobě, že lže ráno, večer i v poledne. Já jsem vám tady ukázal některé sliby, které jste nesplnil. A vy jste, pane předsedo, určitě lidem neříkal, že zavřete školy, zastavíte podnikání, zabráníte jim jezdit z okresu do okresu. To jste ve volbách nesliboval a musel jste to udělat, něco jste nemusel podle mě udělat, ale udělal jste to, protože byl covid. To vám nevyčítám a chápu, tak myslím, že je docela normální, že když čelíme ruské agresi na Ukrajině, s kterou nikdo nepočítal, nikdo a se všemi důsledky, které to má, tak musíme upravovat tu politiku, kterou jsme měli před volbami. Upřímně řečeno, kdyby nebyla ruská agrese na Ukrajinu, tak my zvládneme ty rozpočty a to, co jsme slíbili, tak jak jenom na výdajové straně rozpočtu...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jde o to, jak to vaši voliči vnímají a o tu lidskou stránku? Vy jste přece mohli říct, my ten slib nedodržíme, my ho porušujeme, protože... Ale to jsem od vás neslyšela, neslyšela jsem to ani od pana Stanjury.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Protože my jsme v loňském roce snížili daňové zatížení o 30 miliard korun a v tom konsolidačním balíčku si může každý spočítat, vždyť to není tak těžké. A v konsolidačním balíčku ho příští rok zvýšíme o 31 miliard. Tak to celkové daňové zatížení zůstává zhruba stejné. Takže v tomto smyslu plníme to. To, že musíme sáhnout do nějakých daní mně je nepříjemné, já bych to radši nedělal. A kdyby nebyly ty dopady ruské agrese na Ukrajinu, tak jsme si vystačili s tím, co jsme udělali první rok.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bylo to porušení vašeho předvolebního slibu, nebo ne, to je vlastně úplně jednoduché.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A je to úplně jednoduché. Museli jsme upravit některé věci, které jsme slibovali ve volbách, ale celkové daňové zatížení nezvyšujeme. A stejně tak platí, že šetříme především na výdajové stránce. Zhruba 2/3 těch opatření jsou na výdajové stránce, škrtáme dotace, snižujeme provozní výdaje státu a tím plníme naše předvolební sliby. Ano…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A některé prostě ale porušujete.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… všechno se nedá udělat tak, jak jsme si představovali, proto musíme sáhnout do daní. Ale to, co dodržujeme, je, že nezvyšujeme celkové daňové zatížení ani občanů, ani firem. Mimochodem ano, u těch firem jsme sáhli do té korporátní daně, většina podnikatelů nám říká, ale to my uneseme, my chápeme, v jaké je stát situaci.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A někteří taky říkají něco jiného. Pane předsedo, pojďme dopředu, prosím, ať se dostane.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Předseda nezná ten vtip o tom větráku.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím, už ne vtipy, prosím, už ne.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Možná zná tu pohádku Pinocchiovi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Už jste to divákům řekl.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Má takovejhle dlouhej nos, protože lže. Mít kde bydlet není luxus, říká Spolu. Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. Pane předsedo, co to je, tady říká Stanjura: Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům. Já s tím souhlasím.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, ty důchody k daním a ke konsolidačnímu balíčku se dostanu. Pane předsedo, co nás čeká příští týden a vládu ve Sněmovně? Váš pan....

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To se zeptejte paní Schillerové.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se jí zeptám, hned tady po vás přijde. A vy, jak se do toho zapojíte, jste předseda ANO, ale jste předseda hnutí, máte přednostní právo, můžete obstruovat, můžete, minule jste obstruoval u pultíku.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Obstruoval jsem, protože jsem bojoval za důchodce a…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A budete znovu, proto mě, co budete dělat ten příští týden?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Protože okradli důchodce.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co budete dělat ten příští týden?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tím, že jsme jim navýšili důchody. To nemůžete myslet vážně.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale krvácelo vám srdce, protože vy nemáte rádi důchodce. 2010. ODS dala nulu důchodcům a 2014 jsem zdědil 46 korun.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pane předsedo, jak nemáme rádi důchodce? Za nás.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, nezlobte se, po, nezlobte se, vy si tady skáčete do řeči, já vám. /nesrozumitelné/

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To jsou osobní útoky, které tady nemají místo.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Tady teď berete peníze OSVČ.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, co budete příští týden dělat v té sněmovně? Slibovali jste peklo. Viděli jsme už velmi silné obstrukce.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Za týden není...je tam jeden den jako.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počkejte, je Sněmovna, ve čtvrtek.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Sněmovna kvůli valorizaci důchodů. Budete obstruovat?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale to určuje paní předsedkyně klubu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budu se jí na to ptát, pojďme k tomu konsolidačnímu balíčku, pane premiéra, vy jste slibovali absolutní jednotu, když jste tu, ten balíček a ta opatření představovali na té dnes už legendární tiskové konferenci. Nepřišli jste ale už do fáze, že vaši ministři začínají rebelovat. Slyšeli jsme, co říkal pan ministr Lipavský. Slyšíme už i velké výtky k tomu mini balíčku, kterými chce, těmi opatřeními chce pan Stanjura upravovat už rozpočet na tento rok. Ministři se zdají být velmi nespokojeni, slyšíme, slyšíme odpor, máte to pod kontrolou, jako předseda vlády?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Mám to pod kontrolou a já žádný odpor neslyším.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan ministr Lipavský říká, to jsou navrhované úpravy ve své kombinaci sníží již dnes nedostatečný objem finančních prostředků na platy zaměstnanců vykonávajících službu. Uvedl to v tom připomínkovém řízení. Nechce to udělat, říká, že nemá kde.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám na to rád odpovím. Samozřejmě resorty vznášejí nějaké připomínky a návrhy. To je v pořádku. Tak to má být. Ale celá vládní koalice a celá ta politická reprezentace, která reprezentuje našich pět politických stran, stojí za tím konsolidačním balíčkem. Budeme ho v této podobě prosazovat a schválíme ho v této podobě. Protože je to nutné pro budoucnost České republiky. Ano, ta opatření jsou těžká, jsou nepopulární. Není to jednoduché, proto také populisti nic takového neudělali. Ale my nemůžeme žít s těmito dluhy, nemůžeme žít s těmito deficity, ta opatření jsou a zatím si stojím a zatím stojí celá vláda. Jsou vyvážená, jsou rozumná, nikoho nezatěžují nadměrně, žádnou sociální nebo profesní skupinu. To, že se prostě ozývají různé hlasy, to je logické, ale pokud se ptáte, zda za tím konsolidačním balíčkem naše vláda a naše vládní koalice stojí, tak odpovídám ano.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jestli to projde stoprocentně v této podobě, nevím, říká pan Stanjura minulý týden. Co je tam možné za změny? Jste pod tlakem, jste pod tlakem různých zájmových skupin, jste pod tlakem odborů, bude se něco měnit, podstatného?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tlaku my ustupovat nebudeme. Já chápu, že se to různým zájmovým skupinám nelíbí. Panu Babišovi se taky nelíbí, protože už nebudou žádné dotace na toastový chleba pro Agrofert, ale…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale vy jste neřekl, jaké ty dotace nebudou, co teda nebude za dotace?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Na těch konkrétních? My jsme řekli třeba 10 miliard zemědělství, fotovoltaika. My jsme řekli, kterým směrem půjdeme. Ale mně připadá jako naprosto seriózní politika, že teď si sedneme na ty konkrétní dotace a budeme se bavit i, a to jsme slíbili, i se zaměstnavateli, s podnikateli, i s odbory a budeme se bavit o tom konkrétním naplnění. Ale to číslo, za ty dva roky, 55 miliard, že seškrtáme na dotacích a skončíme s tím dotačním byznysem, to číslo platí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Komunikačně. Pane předsedo vlády, my víme, jaké daně chcete zvyšovat, to má paragrafovou podobu, bylo to v připomínkovém řízení, to všichni víme, už si to umíme spočítat i na své výplatě, ale ty vaše úspory, které za dva roky jsou zhruba 50 na 50, s těmi novými daněmi. Není to 2/3, to je v roce 2024. Za součet těch dvou let je to skoro 50 na 50.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To uvidíme, jak se budou vyvíjet příjmy a další věci, ale v roce 24 jsme schopni říct, že to je 2/3 ku třetině.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to trochu celé v mlze. My nevíme, jaké dotace seškrtáte, opozice to zpochybňuje, že se vám to nepovede. Ty úspory na jednotlivých ministerstvech taky nevíme. Není to největší problém toho balíčku, protože vy jste slibovali voličům něco jiného, vy jste říkali, zeštíhlíme stát, seškrtáme stát, vy jako koalice SPOLU myslím. A teď to trochu nevidíme. Ale já jenom vysvětluju, kam mířím tou otázkou.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Seškrtali jsme, když jsme přišli do vlády o 80 miliard výdaje státu, pak přišla válka na Ukrajině, snížili jsme počet úředníků, to jsme slíbili, o 1000 lidí, jsme na...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stále je ten nárůst velmi vysoký.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale kdo tady snížil v poslední době počet úředníků?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nikdo.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My. Vy jste nic nesnížili. My jsme před vámi, na situaci vaší vládě. Takže toto jsme všechno udělali, a to jsme splnili. A my vlastně pokračujeme i v zeštíhlování státu. K tomu jsou samozřejmě potřeba další kroky. Digitalizace, kterou jste vůbec neudělali. Vůbec jste v tom se nikam neposunuli. Takže snižujeme. Například v tomto balíčku je o 20 miliard korun snížení na provozních výdajích ministerstev a státu. Takže není pravda, že do tohoto nesaháme. A pokud jde o ty dotace, mně jde o to, aby tu skončil ten dotační byznys, to dotační podnikání, to, že některé firmy mají prostě větší výhody než jiné a není to jednoduché. Jsou na to všichni zvyklí, jsou na to zvyklí desítky let, nikdo s tím nic neudělal, jsou na to zvyklí nejenom ti podnikatelé, ale i ti úředníci. Takže my teď musíme sedět na jednotlivých ministerstvech a opravdu škrtat dotaci po dotaci nebo je snižovat tak, abychom dosáhli toho politického cíle, který jsme si dali.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, pane premiére, pane předsedo Babiši, dostanete teď prostor, budete ho mít, nebojte se. Pojďte reagovat na pana premiéra, protože vy potom stejně tu moji otázku neposloucháte.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Pan premiér neříká pravdu. Nechť, předloží seznam 80 miliard, nechť předloží seznam těch úředníků. Není to pravda. Dotace? Pan premiér měl předsednictví. Nesvolal ani nepožádal o svolání, ani jedné evropské rady, nechť zruší všechny dotace v celé Evropě, nikdo nedostane dotace, já jsem pro.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A škrtání těch národních dotací, které vláda chce škrtnout o necelých 55 miliard. Souhlasíte s tím?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ty neexistujou, vždyť nejsou schopni je ukázat. Nechť jasně řekne, že vezme dotace.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
MPO 20 miliard, ministerstvo zemědělství 10.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Není to, ať to rozepíšou.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To my rozepíšeme, nejenomže to rozepíšeme, my to i škrtneme.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Paní redaktorko, prosím vás, já bych chtěl taky tak mluvit v kuse, jako pan předseda, vy mi skáčete, on mi skáče do řeči.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem panu premiérovi, taky skákala do řeči. Já to dělám furt.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Rušte dotace, pan předseda mluví o Agrofertu, akorát si naběhl. A co jeho neziskovka? 82 smluv? Vaše neziskovka dostala od státu 48 000 000. Vy tam řešíte v Barmě ty ženy, nějakou demokracii? Nevím co. A 116 dotací za více než 28 000 000, to je vaše neziskovka, pane předsedo, tak když nebudou dotace, tak určitě zkrachuje. Nevím, z čeho by žila. A dejte pokoj Agrofertu, Agrofert nežije z dotací, je to obrovský zaměstnavatel. Je, odevzdávám miliardy odvodů na sociál a na zdrávko.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale pobírá dotace v desítkách milionů.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Samozřejmě jako každý další, kdo tady určil dotace na hektar, kdo si to vymyslel, kdo tady dovolil prodávat...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, teď s vámi budu mluvit jako s politikem. Je v pořádku, aby firmy, které produkují zisk ve výšce stamilionů korun, pobíraly dotace, což nejsou nic jiného než peníze daňových poplatníků?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale dotace si vymyslel Brusel. Tady vláda mluví o nějaké mega faktory, mluvili jsme o investičních pobídkách, a to není dotace? Zeptejte se.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to v pořádku? Vy mi neodpovídáte na otázky.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale vždyť vám říkám, že jsme v Evropské unii, je to v pořádku, podle Evropské unie. Nebo vystupme, přestaňme brát dotace, jaká je bilance teda? Vždyť když přišly dotace, všichni se na to těšili. Tradiční strany, rozkradli to i ROPy, ČSSD, ODS, všechno. Ano, takže bavme se o dotacích, chtějí megafactory, kolik bude ta dotace, desítky miliard nebo kolik to bude? Zeptejte se na Žatecku, kde je Nexen, který byl teda za naší vlády, jaké to má dopady? Vždyť oni chtějí dávat ty pobídky, my jsme v EU. Měl zařídit pan předseda zrušení všech dotací a přestaňte stále tady, pane předsedo, vyviňovat, že Agrofert má nějaké dotace. Jako velké firmy, mají méně dotací, menší zemědělci mají více dotací, ano, a to, že jsou dotace, není moje vina. Já jsem pro, já hlasuji pro. Zrušme všechny dotace, ale evropské, teď Macron otevře tu mega faktory, ano, a kolik tam bude dotace? Údajně 1,6, miliardy euro, takže celá EU běží na dotace. My jsme od vzniku vstupu do EU dostali asi 1000 miliard. Mimochodem ODS a SPOLU mají v programu, že omezí dividendy, když už všechno rozprodali v tomhle státě a nepatří nám vlastně vůbec nic. Pan premiér říká, že se odstřihne od ruské ropy, neodstřihl se, protože on rozhoduje o tom, jestli si vzal bílou košili ráno nebo nějakou jinou. Polák rozhoduje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pane předsedo.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Je to o Evropské unii, zrušte si dotace, já hlasuju pro, a čeští zemědělci budou na tom skvěle.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak nechám reagovat ještě pana premiéra k dotacím.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tady když docházejí argumenty, tak je to celé osobní, ale to mně to zas tak nevadí. Zatímco, no, tak, protože jestli tady říkáte, že se mají snížit ceny potravin, tak na to máte vliv, já na to vliv nemám. Neziskovka, ve které jsem se kdysi angažoval....

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Vy jste nikdy nejednal s nějakým řetězcem...

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Neziskovka, v které jsem se kdysi angažoval, dostala pár milionů korun na to, aby je investovala do vzdělání.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
76 000 000.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Za x let. A které investovala do vzdělání, ale když jsme to, nejenom to, v žádném případě se na to podívejte pořádně, ale tomu vy nerozumíte. A to já vám nevyčítám. Ale Agrofert v roce 21 získal na daních téměř o miliardu víc, než odvedl na daních. 2,2 versus 1,3 miliardy. To si myslím, že nemá s podnikáním nic společného. Takže vás totiž rozčiluje ten konsolidační balíček proto, že se tam vyškrtají dotace a že nebudete to mít tak pohodlné, jak to máte teď, ale toto si myslím, že není...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Daňový, vy si brutálně, zdaňujete lidi a firmy...

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My snižujeme na výdajové stránce a mimo jiné snižujeme právě dotace. A to vám vadí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuji vám v tuto chvíli.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, pane předsedo, děkuju vám, v tuto chvíli. Milí diváci, sledujete Partii a budu ráda, když ji budete sledovat dál. Petr Fiala i Andrej Babiš se mnou zůstávají ve studiu. Přepněte si, prosím, na CNN Prima News. Pokračujeme tam hned bez reklamní pauzy a mimo jiné, až dokončíme tuto diskusi, pro vás budeme mít volební model od agentury STEM z doby po představení konsolidačního balíčku. Uvidíme, jak a jestli to ovlivnilo nálady voličů? Za chvíli jsme zpátky.
Krásné nedělní dopoledne, ještě jednou vítejte u Partie, zdravím všechny diváky CNN Prima News. Děkuju i divákům Primy, pokud jste si přepnuli a že jste si chvíli počkali. Se mnou ve studiu zůstává předseda vlády Petr Fiala z ODS. Dobrý den, ještě jednou.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan Andrej Babiš, předseda opozičního hnutí ANO, dobrý den.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A bývalý premiér. Pánové, díky, že jste tady, že jste si ještě počkali. Teď začneme slibovaným volebním a modelem od agentury STEM pro naši televizi. 1141 občan starších 18 let odpovídali, a to v období od 18. do 29. května, tedy krátce po oznámení úsporného vládního balíčku a po představení změn v důchodovém systému. Hnutí ANO 33,5 %, ODS necelých 15 %, Piráti pod 11 procenty, SPD 9,3 %, a hnutí STAN bezmála 6 %. Další strany podle tohoto modelu jsou pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, TOP 09 4,7, ČSSD 4,1, komunisté necelá 4 %, vládní KDU-ČSL 3,5 % necelých, další strany jsou pod třemi procenty. Přísaha, Zelení, Svobodní, Trikolóra a strana PRO. To jsou výsledky volebního modelu agentury STEM pro naši televizi. A ještě jednou podotýkám, že to bylo v období od 18. do 29. května, tedy krátce po představení toho vládního úsporného balíčku a důchodových změn. Pánové, já začnu u vás, pane premiére, pravděpodobně mi řeknete, rozhodují volby. Průzkum komentovat nechci, ale tady jsou nějaké výsledky. Vidíme nálady ve společnosti. Strany vládní koalice od sněmovních voleb v součtu mírně ztratily, ale není tam systematický přesun k jiným stranám a k jiným uskupením. Pravděpodobně je to tím, když poslouchám sociology, politology, že nevidí jinou variantu, nesázíte na to, možná jste i se svými voliči v konfliktu, ale víte, že nemají kam jít: není to tím?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, není to tím, a vy jste správně řekla, já volební průzkumy nekomentuji a nekomentuji je, protože vlastně neodpovídají potom té realitě. Mimochodem, jeden komentář udělám. Já jsem si vzpomněl na volební průzkum této agentury několik týdnů před parlamentními volbami. Já si moc toho nepamatuji z těch průzkumů, tenhle si pamatuji, a tam bylo, že hnutí ANO bude mít ve volbách přes 30 % a koalice SPOLU 20. A o pár týdnů či dnů později všichni ví, jak ten výsledek dopadl. Koalice SPOLU vyhrála volby. Tak to je asi hodnota těch průzkumů. Opravdu v tomto musíme být opatrní. My nálady ve společnosti nepodceňujeme, také si je zjišťujeme. Mluvíme s našimi voliči. Víme, že...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A když si je zjišťujete, jak se to liší od toho průzkumu?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To se liší, ale víme, že tam nejde o to, jaký je zrovna volební model, když je doba mezi volbami, ale spíš, jak lidé akceptují ta opatření, co jim na nich vadí, a to je důležité. A myslím si, že spousta našich voličů opravdu chápe, že se šetřit má. Ano, každý řekne, šetřete, ale ne v mé sociální skupině, ne u mě. Nicméně je to potřeba udělat a my i za cenu, že teď nám lidi nezatleskají a že je tu určitá ztráta popularity, tu já připouštím, tak ty konsolidační balíčky, důchodovou reformu uděláme. A jsem přesvědčen, že do voleb přesvědčíme naše voliče a další voliče o tom, že to je potřebné a je to správné. A to je právě rozdíl mezi populistickou a normální politikou?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nejhůř z vládních stran jsou na tom lidovci, necelá 3,5 %, jsou dokonce pod komunisty. Jakou emoci to ve vás vyvolává? Nervozitu?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Žádnou, protože v jiném průzkumu to zase bude jinak, ty průzkumy opravdu musíme brát s velkou rezervou a já je komentovat nebudu, protože to nedává žádný smysl.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Babiši, vy, hnutí ANO, je podle tohoto volebního modelu na nějakém novém maximu 33 %. Komu berete voliče, kde se ti lidi berou?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já to nepřeceňuju. Já myslím, že nejlepší průzkum bude, myslím, začátkem června, evropské volby.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že se to dá aplikovat i na domácí politiku? Není v tom trochu rozdíl?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ne, tak pro nás ty evropské volby jsou strašně důležité, protože já myslím, že SPOLU by mělo fúzovat, pan předseda už dávno není ODS, on je na stejné vlně jak ty novodobí komunisti, ti Piráti, který chtějí předat vůbec svrchovanost naší země do Bruselu. Nechápu, proč pan předseda tam má vůbec ze STANu toho eurohujera, který říká, Brusel nás bude řídit. To je skutečně hrozné.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, koho myslíte? Teď jste osobní.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To je taky jednotka arogance. Ten Dvořák nebo jak se jmenuje, tak ten deklaruje, že vlastně... A Piráti, když vedli, tak taky chtěli předat všechno řízení vlastně do Bruselu. A pan předseda dobře ví, že nejdůležitější pro Českou republiku a naše zájmy je Evropská rada, kde on má to veto, může prosazovat. Takže bohužel pan předseda zradil ODS, navyšuje daně. Já myslím, že ti voliči jsou z toho vyděšení a nechá se válcovat těmi Piráty. Oni konečně ukázali, proč tam jsou, mají ty koryta, ne. Bartoš má ty čtyři auta, všude mají ty svoje kámoše, vůbec nešetří.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pan Bartoš tady není, já nevím...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
No to nevadí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale pojďme k výsledkům toho modelu.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Říkám, že pokud SPOLU jsou už tak spolu všichni, no tak ať neudělají nějaký slučovací sjezd a pan předseda ODS bude předseda SPOLU a možná tady vznikne nějaká nová pravicová vláda. Ale ty průzkumy jsou fajn, ale já to nepřeceňuju, takže pro mě je důležité ty evropské volby a tam si myslím, že ty europoslanci ODS by mohli mít na to stejný názor. Na rozdíl od těch šílených novodobých komunistů, Pirátů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete reagovat. Děkuju vám za ten komentář, pane předsedo Babiši. Pane premiére, ať se to nezvrhne zase tady v osobní útoky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To jsou úplně absurdní tvrzení. Já jenom, abych panu předsedovi řekl, že koalice SPOLU je tvořená KDU-ČSL, Topkou a ODS a Piráti a STAN, to byla jiná koalice a teď jsme vládní. Je dohromady, ale SPOLU je něco jiného. Tak to je jedna informace, která vám unikla, nebo jste to řekl tak, že to nebylo úplně srozumitelné. A druhá, jestli někdo zrazuje zájmy voličů a to, co voliči chtějí, to bych nechal na těch voličích. My naopak plníme to, co jsme slíbili, a někdo, kdo je chvilku trochu doprava, potom je levičák, potom je zase nacionální radikál jako vy, tak ten, myslím, nemusí moc říkat o nějakém hodnotovém a ideovém vymezení politiky.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pojďme zůstat v evropských volbách, budou první, které budou následovat, a i podle sociologů, politologů podle všech průzkumů budou velmi důležité, protože to, co se děje v Evropě, se dotýká Čechů víc než kdy jindy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vy jste příznivcem toho, aby SPOLU šlo spolu pod značkou SPOLU do evropských voleb, není tam rozhodnuto, vaši i poslanci, když jsem s nimi tento týden mluvila v Bruselu, za KDU-ČSL, i za ODS, mají na to rozdílné názory, v TOP 09 na tom není jednota. Váš názor mě zajímá.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zvažujeme, co bude lepší strategie, co bude lepší pro ten úspěch, a potom, abychom dobře reprezentovali Českou republiku v Evropském parlamentu. Je pravda, že TOP 09 a KDU jsou u evropských lidovců, my máme frakci evropských konzervativců a reformistů, jsou to dvě různé frakce, ale ony postupně se sbližují, protože chceme hájit zájmy, to je realita.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, že jsou v jiných frakcích, ale oni mají často i jiné názory třeba v otázkách zelené politiky…

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale ty frakce se sbližují, protože chceme zabránit té socialisticko-levicové většině, která se vytváří v Evropském parlamentu, a chceme, aby to po těch volbách bylo jinak. Poslanci strany pana Babiše jsou v té nejzelenější málem a nejproevropštější frakci.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta není nejzelenější, to si dovolím oponovat.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Velmi, velmi. Neříkám, že vždycky poslanci ANO.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta frakce zelených a socialistů, ti jsou zelení velmi.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ti jsou ještě dál, ale tahle je v tom… Nicméně evropské volby jsou velmi významné, protože Evropský parlament často vystupuje s velmi radikálními postoji, které neodpovídají tomu, na čem se třeba my domlouváme v Evropské radě a myslím si, že bude výhodnější, když tam vznikne jiná většina, uděláme všechno pro to, abychom i my k tomu přispěli.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, neodpověděl jste mi ale na otázku, jste spíš příznivcem toho jít pod jednou kandidátkou?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Odpověděl jsem vám, že to zvažujeme a hledáme ten lepší model.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš názor mě zajímá, jestli vy jste pocitově nakloněný k tomu, nebo ne.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já mohu tady říct naprosto jasně, že koalice SPOLU bude pokračovat bez ohledu na to, v jakém uspořádání půjdeme do evropských voleb, ale i tato varianta, že půjdeme společně, je na stole a je velmi vážně námi zvažována.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za odpověď, pane předsedo Babiši, k evropským volbám, vy je zmiňujete velmi často v rozhovorech, že jsou pro vás důležité až tak moc často, že to budí otázku, jestli chcete kandidovat?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
No, já jsem to zvažoval, to by bylo fajn, ale že bych byl na těch 14 kandidátkách jako lídr, ale ne, nebudu kandidovat.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já se omlouvám, tam je jedna kandidátka.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Jedna, ale stejná ve 14 krajích, se omlouvám, že jsem se špatně vyjádřil.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tam dokonce celá ta jedna velká plachta.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale je to strašně důležité.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale co rozhodlo, že ne?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
A já myslím, že by bylo skvělé, kdyby SPOLU mělo jednu kandidátku, tak když jsou spolu stále, tak nechť jsou spolu všude.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak mě zajímá váš názor, proč jste se rozhodl, že nebudete kandidovat.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Vy kdybyste byl v té komisi, tak byste mohl vyštvat toho Timmermanse, toho šílence, který chce zničit tu Evropu, ale vy tam máte ty Piráty.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já toho dokážu prosadit mnohem víc než dřív a neschválit takové věci, jako je Green Deal, jako jste schválil vy.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Nevolená Evropská komise rozhoduje o tom, v jakých zemích kdo bude kandidovat. Meloni nevyhrožovali Italům. Volíte Meloni, dostanete peníze? Orbán.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jen dvě otázky, pane předsedo, jenom, prosím, zkuste mě vnímat, kdo bude lídr kandidátky, máte rozhodnuto, máte vy jasno jako předseda hnutí?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To já nevím, já nechci říct, že my jsme není zelení, my máme starost o životní prostředí, to je jasné. A nejzelenější předsednictví měl pan předseda. Takže zase, abychom si řekli, jak to je.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluví se o Kláře Dostálové, bývalé ministryni.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
ALDE teď nějak tam jsou nějaký bezvýznamné strany, které.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Už se ani nejmenuje ALDE, ale to je jedno.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Jmenuje se to ALDE.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta frakce se jmenuje Renew Europe a budete v ní pokračovat, když vám teď ALDE dalo jakési varování i za tu účast na budapešťské konferenci.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ne opoziční strany v Maďarsku si tam vyřizujou účty. Já jsem byl na konferenci konzervatismu, víte o tom, že pan premiér napsal fantastickou knížku o konzervatismu v Evropě?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vím, už jste ji tady jednou dneska zmiňoval a ta knížka je známá.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To je bible ODS a on je zradil.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Podle té knížky už dávno nejede, on jede podle Pirátů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, zůstanete ještě v Renew Erupe?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Která nemaj rádi živnostníky a podnikatele, nenávidí je a zničí Evropu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zůstanete jako ANO v té frakci?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já naopak naplňuju ten konzervatismus, o kterém jsem tam psal a který vy jste jako populista nepochopil, protože jedním z největších nepřátel populismu je ten skutečný konzervatismus, který je realistický a který dělám já. Zatímco vy jste v Evropě fakt nedosáhl vůbec nic, tak já jsem prosadil spoustu věcí pro české občany.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ježíšmarjá, no tak to si můžeme o tom povídat, kdo co prosadil.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A já bych si o tom rád povídal. To by bylo dobré.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Babiši, o evropské...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My jsme zakázali ilegální migraci, my jsme prosadili jádro.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jádro jsem musel prosadit já do taxonomie. To se vám nepovedlo. Vy jste přišel s Green Dealem.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
A vy jste tam jako premiér neprosadil vůbec nic a já říkám...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, k volbám, když nebudete kandidovat, vy máte už představu lídra té kandidátky, kdo to bude?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Určitě máme. Ne, to rozhodne hnutí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Koho vy byste tam rád viděl?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já to nemůžu říct. Máme skvělé kandidáty, máme výborné europoslance a my tam budeme bojovat za české zájmy a měli bychom společně, pane předsedo. Ne že tam dělá ten, ani nechci říct jeho jméno, protože to je něco tak odporného, českou politiku nemáme dělat v Evropském parlamentu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jestli chcete společně postupovat v Evropě, já to jen uvítám. Vždyť vás k tomu pořád vyzývám.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My určitě budeme mít bližší názory na Evropu, než ty komunistický Piráti, kteří vás řídí v tý vládě.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nechte pořád Piráty, nikoho neřídí, to je vaše obsese.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To je ohrožení. Já jsem šel do politiky bojovat proti korupci. To je jak kdybych já vám řekl, že vás řídí komunisti, teď jste byl s nimi na demonstraci. Prosím vás, pane předsedo, buďte v klidu.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Naši kulturu, náš způsob života.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pojďme se bavit o konkrétních věcech.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ne, je to ostuda, že je trpíte na vládě.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nabízíte spolupráci v evropských věcech. Výborně, pojďme se o tom bavit. To bude zajímavé.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Mělo by se bojovat za české zájmy a měli bychom změnit ty věci, které vy jste sliboval, že nedovolíte zákaz výroby a o spalovacích motorů. Vy jste nás zradil i…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, počkejte, pane premiére.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak nám pomozte s Eurem 7, vždyť to bude výborný, přečtěte si to.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
No tak Euro 7, to je skandál, proč jste to dovolil?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale já jsem nic nedovolil a právě já jsem vytvořil koalici, která povede k tomu, že se to...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo vlády, pane předsedo hnutí ANO, uzavřeme tuto diskusi. Já budu ráda, když přijmete i naše pozvání třeba do debaty jenom o evropské politice. Kdykoliv to pozvání bude platit. Jenom k Euru 7, pan poslanec Kovařík za hnutí ANO, ten se staví k Euru velmi negativně, v podstatě souhlasí s vašimi poslanci, že se ta norma musí předělat, jenom, ať to uzavřeme a jsme fér. Ještě dovolte jedno téma, které otevřu, a to je obranná smlouva, DCA se Spojenými státy americkými. Pane premiére, ředitel BIS pan Michal Koudelka varuje, že Rusko se bude snažit využít všech prostředků, budu ho citovat, včetně působení páté kolony, aby zabránilo schválení smlouvy v českém parlamentu. Co si pod tím představujete? Co si máme představit my, co se chystá v parlamentu?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já doufám, obrannou smlouvu se Spojenými státy jsme měli mít už dávno, a jsme jedna z posledních zemí Severoatlantické aliance, je to důležité, všichni vidíme, že to je důležité, zvlášť v této době vzhledem k té agresivní politice Ruska. No a já jenom věřím, že to hladce projde, protože nás podpoří hnutí ANO a odliší se tím od postojů Tomia Okamury. Bylo by to namístě a bylo by to dobré v zájmu České republiky a její bezpečnosti.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, tu otázku jste dostal už na Hradě, kdy po té schůzce k zahraniční politice, vy jste na to neodpověděl, ale neřekl jste, že to nepodpoříte, jak budete jednat v parlamentu?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My nezpochybňujeme závazky České republiky vůči NATO. Ani článek pět, jak to manipulovala Česká televize. Ale tohle je typický příklad komunikace této vlády. Ona vždy postaví lidi před hotovou věc, jak teďka. Například Stanjura dal tajně, že zase odloží ty státní pojištěnce, zdravotnictví atd. A my, nám píšou lidi a říkají ten šílený Řehka stále mluví o válce, on mluví, že budou lítat rakety, mimochodem žádné protiraketové systémy nemáme. Takže v situaci, kdy Řehka…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan gen. Řehka mluví o nějakých variantách, které mohou nastat.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ne, nemluví, nechť jde do bunkru a nechť mlčí. On mluví o válce, my nechceme válku.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale to je náčelník generálního, ten musí být připravený na všechny varianty.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Lidi se nás ptají, jestli tady budou američtí vojáci, je tam něco, že budou něco stavět, ano, a potom samozřejmě na sítích a v momentě, když my mluvíme, že jdeme do války, nedej bože, a já doufám, že nebude. Ano, tak jsme hned na ráně. No, tak ty lidi mají obavy a my chceme, aby to vysvětlila pětikoalice, ne že paní Černochová si to podepíše, je pravda, že nějaký naši poslanci to četli a máme plno k tomu dotazů, protože samozřejmě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jde vám o komunikaci, lepší vysvětlení, tu smlouvu Ministerstvo obrany zveřejnilo okamžitě na webu. Existuje tam dokonce podcast, kde to vysvětlujou lidé z obrany atd.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My to nezpochybňujeme, my máme k tomu otázky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak podpoříte to, nebo ne?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale my potřebujeme vysvětlit.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Smlouvu máte, všechno víte.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Řekli, že tady nebudou cizí armády na našem území.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale to tam je. Nebudou.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale vy jste to nevysvětlil, že tady nebudou žádné operace.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Paní redaktorka vám to sama řekla, protože to viděla na webu. To tam je všechno. Vaši poslanci to znají.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale nebyla o tom debata ve sněmovně, my bychom rádi s vámi o tom diskutovali, takže my chceme o tom diskutovat, zkuste nám vysvětlit ty věci, ale principiálně my samozřejmě víme, že ostatní členské státy NATO to podpořily, ale potřebujeme znát ty detaily, protože lidi mají oprávněně strach, že tady bude nějaké cizí vojska a když ten Řehka mluví o válce, tak mají strach, že ty rakety přiletí k nám. A já doufám, že ne.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže to chcete vysvětlovat, zlepší vláda komunikaci v této věci? Pan předseda si stěžuje, že tam jsou otevřené otázky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože s tím hraje populistickou kartu, vždyť je úplně, to je zveřejněné, všichni ví, čeho se to týká, žádné základny tady nemohou být a nebudou, nikdo to neplánuje, dokonce každý pohyb těch vojsk musí být znovu schválen, všechny ty garance tam jsou.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My to lidem nevysvětlujeme.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My to normálně lidem vysvětlujeme. Ale vy místo toho abyste řekl, vláda má pravdu, takto to je, nikoho to neohrožuje, tak říkáte, no, jsou tam otázky, není to jasné, lidé mají obavy, tak jim řekněte, že nemají mít obavy. Vaši poslanci vědí o tom, o čem ta smlouva je zveřejněná, vy nejste naivní, přece jste musel vědět, že takové smlouvy existují, byl jste nějakou dobu premiérem. Tady jde o to, abychom jasně rychle. Je to bezpečnostní otázka, jasně, rychle tu smlouvu schválili a nedělali z toho téma pro ruskou dezinformační kampaň. A to vy nechápete, protože nejste odpovědný.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
To je váš systém komunikace, vy něco rozhodnete, vy něco… s námi se nebavíte a nejste ochotni ani to vysvětlit, my chceme jenom vysvětlit.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vaše vláda nic takového nepřipravovala? Vy jste opravdu nepřipravovali takovouto smlouvu se Spojenými státy?

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já nevím o tom.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, tak vidíte, tak to tady neříkejte.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak se můžete potom v Poslanecké sněmovně dozvědět ty otázky.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My bychom rádi o tom diskutovali.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak to předpokládám, že budete o tom diskutovat.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak je normálně jednání Poslanecké sněmovny. Ale přece by bylo rozumné, kdyby pan Babiš byl schopen říct, ano, my to podpoříme, protože je to dobré pro bezpečnost České republiky. A toho schopen není.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to pan předseda řekl, že chce.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No tak výborně.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
My furt říkáme, že ano, jsme NATO, ale chceme vysvětlit ty detaily a chceme vlastně lidem vysvětlit, že nehrozí tady nějaké vlastně nebezpečí pro nás zkrátka.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak jim to s námi vysvětlujte, když žádné nebezpečí nehrozí.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Říkáte, že tady něco budou stavět a co tady budou stavět?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tam není nic o tom, že se tam bude stavět.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Je to tam.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak se na to podívejte. Tam jsou vyjmenována místa, kde by mohly být, ale tam se žádné základny... Protože ta smlouva má nějaký právní a je to i ochrana České republiky

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Je tam, že budou stavět, že budou investovat.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To jsou podmínky pro to, aby tady investovali.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
A proč by měli investovat?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Proč by nemohli investovat. Vždyť je to jenom dobře. My potřebujeme, abychom posílili svoji obranyschopnost, ale to neznamená, že tu budou nějaké cizí...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ale my chceme posílit českou armádu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale to taky, ale potřebujeme i zahraniční investice. A vy, pane předsedo, jenom tím, co tady...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Americká armáda je zahraniční investice, to si děláte srandu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
... předvádíte, ukazujete, že to vlastně, že z toho chcete udělat další téma politického boje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, myslím si, že diváci dostali vaše odpovědi k tomuto tématu...

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Se o tom bavíme, chceme se o tom bavit normálně, tak nám to vysvětlete ty jednotlivé.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A nemyslíte na budoucnost, a nevykládejte, že tady bude někdo stavět, že budou nějací cizí vojáci, bez dohody...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vždycky je potřeba další rozhodnutí parlamentu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové, těšíme se na tu diskusi v Poslanecké sněmovně. Pane premiére Fialo, děkuju, že jste tady byl.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuju za pozvání, pěkný den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stejně vám, pane předsedo Babiši.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Děkuju moc.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, že jste přišli, snad ne naposled, přijďte zas, na shledanou.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Na shledanou.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS