24. května 2023

Předseda Senátu zahájil regionální cestu do Olomouckého kraje v Přerově

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil zahájil další regionální cestu. Po Zlínském kraji zavítal do kraje Olomouckého. Během prvního dne navštívil Přerovsko, kde kromě uctění obětí masakru na Švédských šancí také pobesedoval se zástupci místního neziskového, veřejného a podnikatelského sektoru. Druhý den ráno začal návštěvou obce Město Libavá a tamního vojenského újezdu. V rámci programu doprovodili předsedu senátoři z regionu: místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová za Přerov a senátor Lumír Kantor za Olomouc. Plán cesty pokračuje v Olomouci mj. setkáním se zástupci místních samospráv, návštěvou Univerzity Palackého a Agrárního sněmu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil k cílům cesty uvedl: „Jako předseda Senátu se chci podívat po celé České republice, setkat se zde a pohovořit s lidmi a zároveň je seznámit s tím, jak funguje Senát a jakým způsobem jednáme. Rád se sejdu s těmi, kteří mají zájem, na besedě na Právnické fakultě Univerzity Palackého. Důležité je také setkání se zemědělci na sněmu Agrární komory. Jsme v kraji, který je typický svým zemědělstvím, takže nás musí zajímat, jak se daří zemědělcům, protože produkují potraviny, které jsou důležité pro nás pro všechny.

V rámci cesty navštívil předseda Vystrčil Přerovsko, kde se setkal se zástupci místních neziskových organizací, města a podnikatelské sféry a společně diskutovali o budoucnosti města Přerov. Hlavními tématy byly bytová dostupnost, problematika spojená s vyloučenými lokalitami, programy sociální prevence, integrace a oddlužení, podpora ubytování ukrajinských uprchlíků v regionu a oblast vzdělávání – úroveň vzdělání na středních školách a důležitost využití volného času mládeže. K besedě předseda Senátu uvedl: „Jsem velmi rád za otevřenou výměnu názorů. Z besedy bylo zřejmé, že samosprávy komunikují jak se zástupci neziskových organizací, které se zabývají především sociální péčí, tak s představiteli školství a podnikatelské sféry, tak by to podle mě mělo fungovat. Samozřejmě mají i své problémy, které jsou způsobeny jednak historicky a jednak tím, že výstavba dopravní infrastruktury nepostupuje tak rychle, jak by si přáli, ale říkali jsme si společně, že člověk je tady proto, aby problémy překonával a řešil, a ne si na ně stěžoval.

Na Přerovsku zároveň Vystrčil uctil památku obětí návštěvou pietního místa, které připomíná tragickou událost z roku 1945, tzv. masakr na Švédských šancích, při kterém bylo zavražděno 265 Karpatských Němců, Maďarů a Slováků, včetně žen a dětí. Programu na Přerovsku se zúčastnila rovněž místopředsedkyně Senátu a senátorka za přerovský obvod Jitka Seitlová.

Druhý den cesty do olomouckého regionu zahájil předseda Senátu společně se senátorem za Olomouc Lumírem Kantorem návštěvou obce Město Libavá, ve které byla obnovena samospráva v roce 2016, a Vojenského újezdu Libavá. Po setkání se starostkou obce Štěpánkou Tichou, se kterou senátní delegace probírala největší výzvy a příležitosti obce, pokračovali senátoři prohlídkou zajímavých míst v újezdu mj. místních obcí, které zanikly v důsledku rozšíření vojenského prostoru, a kostela sv. Anny ve Staré Vodě. Zde se rovněž setkali místními skauty, kteří pomáhali místo obnovit.