23. května 2023

Česko se dohodlo na rozšíření ropovodu TAL a zbaví se tak závislosti na ruské ropě

(www.vlada.cz) Společnosti MERO ČR se podařilo dosáhnout dohody na rozšíření kapacity ropovodu TAL. Jde tak o důležitý krok pro posílení energetické bezpečnosti České republiky, kterým se zbaví závislosti na ruské ropě. Předseda vlády ČR Petr Fiala to oznámil při návštěvě centrálního tankoviště ropy ve společnosti MERO ČR v Nelahozevsi. Společnost, kterou vlastní stát, je jediným přepravcem ropy do Česka. Následně se premiér přesunul do Hradce Králové k jednání s primátorkou Pavlínou Springerovou a návštěvu kraje zakončil v Trutnově na zahajovacím večeru nového Centra současného umění.

Dohoda projektu TAL+ počítá s tím, že od roku 2025 dojde k navýšení kapacity a dodávek ropy pro Česko až o 4 miliony tun za rok. Celkově tedy začne ropovod TAL, resp. IKL, dodávat Česku 8 tun ropy ročně, a to plně pokryje ropné potřeby naší země. Díky tomu získá Česko ropnou nezávislost na ruské ropě z ropovodu Družba, který bude možno v budoucnu využít na dodávky jiných druhů ropy nebo ho transformovat na přepravu alternativních energetických surovin.

„Od začátku ruské agrese na Ukrajině jsme dokázali plně nahradit dodávky plynu z Ruska a výrazně snížit a stabilizovat ceny elektřiny i pohonných hmot. Tímto zásadním krokem, kterému předcházela rozsáhlá diplomatická aktivita, se zbavíme i závislosti na ruské ropě. Projekt TAL+ by měl být dokončen už příští rok, tedy před tím, než začne platit zákaz dovozu ruské ropy, jehož odklad jsme právě z důvodu potřeby navýšení kapacity v ropovodu TAL, vyjednali. Kroky, které v energetice děláme, jsou promyšlené a postupně na sebe navazují,“ řekl předseda vlády Petr Fiala. Investice do modernizace a úpravu ropovodu by měly dosáhnout 1,3 až 1,6 miliardy korun a budou hrazeny společností MERO bez dopadů na státní rozpočet. Více v tiskové zprávě společnosti MERO.

Návštěva Královéhradeckého kraje

Po prohlídce centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi se premiér Petr Fiala přesunul do Hradce Králové na jednání s primátorkou Pavlínou Springerovou a vedením města. Předseda vlády s nimi hovořil zejména o možnostech, ve kterých může být vláda nápomocna, ale také o rozvoji města, ve kterém dochází k velkým investičním akcím.

Petr Fiala se seznámil s budoucí přestavbou významné křižovatky Mileta, která by měla začít příští rok a na stavbě se finančně, kromě města, budou podílet také Královéhradecký kraj a stát. Premiér si prohlédl i stavbu nového stadionu v Malšovicích, jehož předpokládaná cena je 763 milionů korun. „Jde o největší investici v historii Hradce Králové. Po dokončení by město mělo mít jeden z kapacitně největších stadionů v Česku, který pojme až 9300 diváků. Dnes jsem se přesvědčil, že Hradec se velmi rychle rozvíjí, jsou zde započaty či plánovány důležité projekty, které zkvalitní život občanům, zajistí lepší dopravní dostupnost či se týkají budoucnosti a prosperity města,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Den v Královéhradeckém kraji zakončil předseda vlády v Trutnově, kde proběhl zahajovací večer nového soukromého Centra současného umění – EPO1. Výstavní síň vznikla ze zrekonstruovaného prostoru staré elektrárny. Jde o příklad soukromé investice, která slouží veřejnosti.