16. května 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v Událostech, komentářích ČT24 upozornil na to, že klíčovou roli hrají veřejnoprávní média, která jsou v on-line prostoru. Důležitými zdroji jsou podle něj také časopisy, které jsou v nižší sazbě DPH.

Celou debatu s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Podle Martina Baxy si problematika zaslouží obecnější pohled na věc. „Když se chystal konsolidační balíček, tak vládní koalice řekla, že budou dvě sazby DPH – jednadvacet a dvanáct procent. A že samozřejmě drtivá většina komodit bude v jedenadvacetiprocentní sazbě. A hledaly se ty, které mohou z různých důvodů, především sociálních, zdravotních, být v té sazbě snížené. Vláda tedy navrhla, aby v této snížené sazbě byly časopisy z těch důvodů, které už zazněly, ať už to jsou časopisy vědecké, nebo jiné odborné,“ zdůvodnil Baxa.

Baxa reagoval, že ekonomickými důvody ani neargumentoval. Připomněl, že kabinet rozhodl o nulové sazbě daně z přidané hodnoty na knihy. „Kdybychom argumentovali důvody ekonomickými, pak nedává logiku nulová DPH na knihy. Já jsem popisoval ten mechanismus, podle kterého se vláda rozhodovala o tom, co bude v základní sazbě DPH a co bude ve snížené sazbě DPH,“ řekl Martin Baxa.

Podle Baxy ale hrají v nezávislosti médií klíčovou roli veřejnoprávní média, která jsou v on-line prostoru. „I v těch časopisech, které mají tu sníženou sazbu, jsou takové, které vykazují tuto hodnotu,“ doplnil. Zároveň nesouhlasil s tím, že by existovala souvislost mezi kupováním deníků a sledováním neplacených dezinformačních serverů. „Já si tedy nemyslím, že by v tomto ohledu hrálo roli to, že se jednadvacet procent na noviny rovná nějakému základnímu úderu proti boji s dezinformacemi,“ uvedl Baxa.

„Není to o tom, že v současné době, kdy dramaticky klesá čtenost tištěných médií, představuje potenciální pokles toho, kolik je prodeje tištěných médií, nějaký zásadní zásah v boji s dezinformacemi. Zatímco role veřejnoprávních médií a jiných zdrojů informací je tady naprosto zásadní, včetně časopisů,“ reagoval Baxa.


Přepis debaty:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vyšší DPH u denního tisku ohrozí podle Unie vydavatelů trh s novinami v Česku. Některé listy podle ní zdraží, jiné mohou i zaniknout. Záměr vlády kritizovala i místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, podle které k takovým opatřením nepřikročily ani země jako Polsko či Maďarsko. Premiér Fiala ale ujišťuje, že žádná katastrofa nehrozí a noviny podle něj vycházet nepřestanou.

 

Ján SIMKANIČ, ředitel, Deník N:
Tím úplně nejhorším je skutečnost, že česká vláda svůj krok doprovodila rétorikou, která ji usvědčuje z naprostého ignorantství vůči významu novinařiny a svobodných médií pro demokratický vývoj země.

 

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise:
My jako Evropská komise jsme vyzvali členské státy, aby v žádném případě nezvyšovaly ekonomický tlak na média, zejména na tištěná média. A to proto, že už jsou nyní pod obrovským tlakem digitálních platforem. Nezvyšování daňové zátěže pro tištěná média je proto naše základní doporučení.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosty jsou předsedkyně představenstva Czech News Center, která zároveň stojí v čele správní rady Unie vydavatelů, Libuše Šmuclerová. Dobrý večer.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vítám vás. A ministr kultury, místopředseda ODS Martin Baxa, i vás vítám, pane ministře. Dobrý večer.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak to trošku vypadá v diskusích se zástupci tištěných médií, že obhajujete neobhajitelné. Tak jak to obhajujete, to neobhajitelné?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli je to obhajovat neobhajitelné.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak to zkuste obhájit tváří v tvář paní dr. Šmuclerové.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Určitě si to zaslouží ten obecnější pohled na věc. Když se chystal konsolidační balíček, tak vláda, vládní koalice řekla, že budou dvě sazby DPH, 21 a 12 %. A že samozřejmě drtivá většina komodit bude v jedenadvacetiprocentní sazbě. A hledaly se ty, které mohou z různých důvodů být, především nějakých sociálních, zdravotních, v té sazbě snížené. Vláda tedy navrhla, aby v této snížené sazbě byly časopisy z těch důvodů, které už zazněly, ať už to jsou časopisy vědecké nebo jiné odborné. Přičemž se nedá samozřejmě vždycky odlišit, co přesně je ta hranice mezi časopisem odborným a populárním, ale prostě padlo rozhodnutí.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já myslím, že to minimálně mezi časopisem vědeckým a časopisem, řekněme, populárním nebo popularizačním. Tak já myslím, že tam tu hranici najít lze.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Určitě, ale vzhledem k tomu… Rozhodně lze hranici najít.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jako učitel byste tohle určitě dokázal rozlišit.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ano. V některých případech se jedná prostě o tak subtilní věci, že jsme se rozhodli, že bude jedna dvanáctiprocentní sazba pro všechny časopisy. A potom naše vláda přijala v Evropě, bych řekl, poměrně ojedinělé rozhodnutí o tom, že bude nulová sazba na knihy jako jediná nulová sazba daně z přidané hodnoty. Takže to je asi ten koncept.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takže máte pocit, že to tím jaksi vykompenzováváte.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
To je otázka, jestli vykompenzováváme. Vy jste se ptal na to, jakým způsobem, 21, 12 %, noviny, časopisy, to myslím, že jsem vysvětlil. A vedle toho chci zdůraznit, že co se týká podpory vzdělanosti, čtenářství, čtenářské gramotnosti, tak jsme přijali toto zásadní rozhodnutí o nulové sazbě DPH na knihy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy, paní doktorko Šmuclerová, varujete před koncem deníků v naší zemi, proč by tahle daň měla vydavatelské domy položit. Už třeba proto, že většina vydavatelů, která vydává denní tisk, zdaleka nevydává jenom denní tisk, ale vydává právě třeba i ty časopisy, má online platformy, má internetové televize atd. Tak si přece může vydělat jinde. Říkám to jako laik.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Ono to souvisí s tou industrií, to znamená se zákonitostmi, jak se vlastně noviny vyrábějí. Mají specifickou distribuci, to znamená, to, co je bagatelizováno, že zdražení o 2 Kč je nic, tak ve skutečnosti, když průměrná cena deníku je přibližně v České republice 20 Kč, tak to znamená, že nevím například, kolik si vláda představuje, že je marže na těch denících, protože 2 Kč je najednou 10 %. A se zdražením všeho, to znamená energií, papíru, ale i distribuce, to znamená, že najednou tam nejenom může být nula marže, ale zároveň červené číslo, protože v České republice deníky mají distribuci na sebe navázanou a v okamžiku, kdy jeden hráč odchází z trhu, ten zbytek nákladů distribuce padá na všechny ostatní. A to je další položka, která potom samozřejmě se může odehrát. Nám hlavně, a to bych já komentovala, to, co tady pan ministr říkal, nám to pořád připadá jako chyba, pane ministře, protože to, co vláda navrhla, tak všechny věci se dají pochopit, že je nutné udělat konsolidaci veřejných financí. Jistě, ale ty věci musí dávat logiku. Ta logika ekonomická i tady se ztrácí, protože nevím, jestli jste, Jakube, slyšel to číslo, ale to číslo, co by DPH z deníku mělo vládě přinést, tak se pohybuje kolem 160 000 000, což je de facto nic, protože v okamžiku, kdy deníky půjdou nákladem dolů dál, tak to číslo se ještě zmenší. A co je daleko podstatnější, postrádá to ještě obsahovou logiku.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, tomu rozumím, necháme pana ministra na to reagovat, ale podstata té mojí otázky směřovalo trošku jinam. Jestli takoví hráči, v uvozovkách, jako je třeba Czech News Center nebo jako je MAFRA, to je celkem jedno, o kom se teď bavíme, jestli nedokáží přece jenom svou šikovností, svou schopností na trhu se prosadit si tohle to dovykompenzovat jinými platformami, než jsou ty klasické tištěné noviny.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Můžu teď odpovědět?

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
No, ono to souvisí s tím, co jsem právě chtěla doříct. S tou jako druhou stránkou věci, protože role médií je daleko jiná než klasické zboží. My máme roli nejenom jako ten čtvrtý pilíř demokracie, což snad vláda nechtěla podříznout, byť to tak vypadá, ale to jí nebudu podsouvat. Nicméně naše role má, a médií a speciálně deníku, je také na té dezinformační scéně. A teď jsem u té odpovědi pro Jakuba, protože deníky mají v České republice suverénně největší týmy novinářů, tudíž v okamžiku, kdy by odešly ty deníky, lépe řečeno, kdyby se jim zhoršila ekonomická situace, musí se někde začít šetřit, musí se šetřit tím pádem i na lidech. A to, co má deník ve svém vínku, to znamená, kromě jiného být hrází proti dezinformacím, tak je vážně ohroženo.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane ministře, několik poznámek tady měla paní Šmuclerová, tak prosím o reakce.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jestli, paní doktorko, jste zaregistrovala, jako že bezpochyby ano. Tak já jsem neargumentoval důvody ekonomickými, protože kdybychom argumentovali důvody ekonomickými, pak nedává logiku nulová DPH na knihy, kdy ten objem knižního trhu se v současné době uvádějí číslo okolo osmi miliard korun, to znamená, je to výpadek několika set milionů korun minimálně. Já jsem popisoval ten mechanismus, podle kterého se vláda rozhodovala o tom, co bude v základní sazbě DPH a co bude ve snížené sazbě DPH. Ano, výstupem je tento fakt, kdy noviny jsou 21, časopisy 12, tak jak jsem říkal, ale když se bavíme.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Já jsem tam slyšela jenom pochvalu za to, že jste dali knihy na nulu, mimochodem časopisy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prosím, nechme pana ministra.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já rád tuhle tu diskusi povedu. Ale jenom doplním jednu věc. Tak když mluvíme o roli nezávislosti médií, tak samozřejmě stejně tak klíčovou roli hrají veřejnoprávní média, hrají média, která jsou v online prostoru. I v těch časopisech, které mají tu sníženou sazbu, jsou takové, které vykazují tuhle tu hodnotu. Proto já jsem, když se pan redaktor ptal na to, jaký je ten hlavní důvod, nebo abych obhajoval neobhajitelné. Tak já jsem jenom prostě řekl, podle jakého mechanismu vláda postupovala 21, 12, 20.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A to, co říkala paní dr. Šmuclerová, tedy třeba to, když zmiňovala ty dezinformační platformy, a když si to člověk tak laicky řekne, tak bude se možná prodávat míň novin, možná třeba některé zaniknou. Tím to nepřivolávám samozřejmě. No, tak lidé budou shánět ty informace jinde. A kde je mohou sehnat? Na neplacených dezinformačních serverech. Tak třeba tahle linka vás nenapadla?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já si teda nemyslím, že by byla souvislost mezi tím, že si občané kupují deníky a sledují neplacené dezinformační servery. Já si myslím, že...

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Zásadně je.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Paní doktorko, promiňte, ale já myslím, že v tu chvíli bych já mohl použít argument, no, tak proto vláda rozhodla o nulové sazbě DPH na knihy, protože jakým jiným způsobem posilovat čtenářskou gramotnost?

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čtenářská gramotnost, to je něco jiného než informační gramotnost. To je každodenní, řekněme.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ano, ale já si teda nemyslím, že by v tomto ohledu hrálo roli to, že 21 % na noviny rovná se nějaký jako základní...

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Já vám to zkusím vysvětlit.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Úder proti boji s dezinformacemi.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Já vám to zkusím vysvětlit, protože on je to velmi častý omyl laiků, že distribuce informací je na internetu stejná, jako je v printu. Není tomu tak, není tomu tak, protože to, co vidíte na internetu jako hlavní, rozhodně není vybíráno stejnými kritérii, jako je vybíráno do printu. Print má jiné zákonitosti. Vydavatelská média, klasická média jedou nejenom hierarchii, výběr, ale i kvantitu jiných informací. Kdežto, a teď s dovolením pár údajů, 75 % dneska všech lidí na celé zeměkouli, potažmo v České republice, již bere informace z internetu. Ale internet je nabízí úplně jiným způsobem, ovládají z většiny to, co vidíte, kolik čeho vidíte, v jaké kvalitě to vidíte, technologické platformy. To znamená technologické platformy bez odpovědnosti vydavatele s jediným cílem, který je rozdílný. Jejich cílem je klik. Je to pozornost toho uživatele a dokonce bez jakékoliv zodpovědnosti s tím, že jejich tím pádem moderace obsahu dává absolutní průchod emocím, emočním informacím. A jestli vláda, poslední věta, by řekla to, co, možná jsem to dokonce už i od někoho z vlády slyšela v předchozích dnech, to, co čtu v novinách, přece může ten čtenář najít na internetu, není pravda. Protože v novinách si přečte, vláda chce teď rozumně narovnat finance. Na internetu na tento titulek vůbec nikdo neklikne. Technologické platformy tam ponesou nahoru úplně jiný titulek a ten – vláda ničí minimálně jako důchodce.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme už to trošku zrychlit a poprosím vás o reakci.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem si to, paní doktorko, s velikým zájmem vyslechl.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Bylo to na vás vidět, ano.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Neřekl bych, že jsem úplný laik, ale fakt takhle souhrnně jsem to vyslechl moc rád.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Já jsem to řekla schválně.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já vím. Ale já si nemyslím, že je v diskusi o tom, že 21 % DPH na denní tisk a 12 % na časopisy vlastně jako relevantní argument do toho vnášet to, jakým způsobem lidé sledují nebo nesledují.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nechte, prosím, pana ministra domluvit, pardon, já se omlouvám.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
My jsme tady teď ve veřejnoprávním médiu, v televizi, vedle toho existuje veřejnoprávní rozhlas. Tak to jsou přece jako klíčové zdroje informací v dnešní době.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Ne. Znovu opakuju, 75 % informací berou lidé z internetu.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já paní doktorku velice ctím, proto ji nechci skákat do řeči. Ale jakou roli v tom hraje tedy obsah? Vy tvrdíte, že zdražení novin, které bude vyvolané posunem DPH, sníží počet vydávaných nebo nějaké množství prodaných a čtených kusů denního tisku. Ale přece v porovnání toho, jak lidé berou informace z denního tisku, když bychom se mohli zeptat všech diváků, kteří nás sledují, kolik z nich bere informace z denního tisku a kolik třeba sleduje Českou televizi nebo používá a zdůrazňuji třeba i kvalitní internetové vyhledávače.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Já vám to říkám z dat.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já vám to věřím, ale přece…

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
A ta data jsou nemilosrdná.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Nemilosrdná v neprospěch tištěných médií.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Ne. V neprospěch společenské odpovědnosti. Protože z těch 75 % všech informací, které lidé berou z internetu, tak ze 26 % berou ze sociálních sítí, ze 26 % ze sociálních sítí. To znamená, si umíte představit nahoře sex a pak ještě sex. A pak ještě nějaká provokace. Z 25 % vyhledávačů, z dalších 25 % z agregátorů řetězových mailů, kterých je v České republice mnoho. A jenom ten zbytek jsou vydavatelské domy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prosím. Nechme na to reagovat pana ministra a čas už nás troku tlačí. Bylo to velice zajímavé tedy vás takhle poslouchat, jak si to vzájemně vysvětlujete.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne. Já si totiž jenom myslím, že ta diskuse ale, kterou vedeme, je bezpochyby zajímavá, je o tom, kolik lidí, jakým způsobem vnímá informace. Ale přece, paní doktorko, není o tom, že v současné době, kdy dramaticky klesá čtenost tištěných médií, představuje potenciální pokles toho, kolik si, prodeje tištěných médií nějaký zásadní zásah v boji s dezinformacemi. Zatímco role veřejnoprávních médií a jiných zdrojů informací je tady naprosto zásadní, včetně časopisů.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Protože je to kotva pro lidi.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Je konec naší diskuse.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, já, když dovolíte. Tak ale poslouchalo se to velmi zajímavě, jak jste si vyměňovali názory. Já myslím, že to je taky velmi cenné.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
My budeme pokračovat.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mně je jasné, že budete ještě venku pokračovat, tak prosím, klidně pokračujte. Děkuju, že jste přišli. Díky.

 

Libuše ŠMUCLEROVÁ, předsedkyně představenstva Czech News Center:
Děkujeme. Hezký večer.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání, hezký večer.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení