13. května 2023

Projev na Ideové konferenci Projekt Budoucnost

(www.ods.cz) Projev premiéra a předsedy ODS Petra Fialy na Ideové konferenci Projekt Budoucnost.

Vážení přátelé, milé delegátky, milí delegáti, dámy a pánové,

jsem velice rád, že dnes mohu zahájit tuto Ideovou konferenci Občanské demokratické strany a všechny vás tady přivítat. Zaslechl jsem takovou pochybnost, proč vládní strana pořádá takovou akci ve chvíli, kdy je druhým rokem zodpovědná za vládu a má spoustu aktuálních problémů k řešení. Odpověď je jednoduchá: Jen ten, kdo se umí dívat dostatečně daleko dopředu, ví, kam chce dojít dnes a kam bude směřovat zítra.

My jsme se tady dnes sešli mimo jiné i proto, že již příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu a do krajských zastupitelstev a Senátu. A za dva roky máme další parlamentní volby. A je bezpodmínečně nutné, aby ODS do těchto voleb šla s dobrým programem a skvělou vizí.

Dnešní akce je vyvrcholením mnohaměsíčních příprav. Většina z vás sem přijela s již připravenými návrhy, kam bychom v jednotlivých oblastech měli směřovat. Já bych nyní rád tomuto jednání dodal potřebný kontext a na úvod popsal, co všechno se nám v posledním roce a půl povedlo a také zmíním to, na čem pracujeme a co je potřeba dělat dál.

Než tak učiním, dovolte mi, abych – v zastoupení všech členů ODS – řadě z vás poděkoval – za to, jakým způsobem vystupujete a jednáte v této pro všechny náročné době.

V první řadě děkuji svým kolegům ve vládě. Zbyňkovi Stanjurovi, jenž se ctí a vysokou kompetencí zvládá těžkou funkci ministra financí a jenž neprávem čelil v posledních týdnech mediálním útokům jen proto, že se držel pravidel a byl tím, kdo v tichosti počítal, analyzoval a připravoval podklady pro rozhodování celé vládní koalice. Ta jeho práce je nyní vidět, ale nebylo to jednoduché období. Zbyňku, děkuji!

Martinovi Kupkovi za to, jak zvládá velice náročný a dříve zanedbaný resort, a ještě pomáhá kolegům s mediálním hájením řady našich ekonomických rozhodnutí.

Janě Černochové, která se ukázala být skvělou ministryní obrany ve chvíli, kdy kousek od nás zuří válka. Jana do toho dává nejen veškerou energii, ale i srdce, a je to vidět.

Pavlu Blažkovi za to, s jakou profesionalitou řídí ministerstvo spravedlnosti. Zkuste na chvíli zapomenout na jeho mediální obraz, i když je to těžké, a poslechněte si zástupce justice, profesních právnických komor a odborníků, jak oceňují jeho práci.

Martinovi Baxovi za to, jak se elegantně a v celé šíři stará o rozvoj kultury v naší zemi. Martin ukazuje, že ODS má přirozený vztah ke kultuře a kulturnímu dědictví a dotváří tak náš obraz strany, která rozumí nejen ekonomickým a bezpečnostním věcem.

Děkuji za spolupráci a podporu předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Miloš má za sebou náročný rok, obhájil svůj senátorský mandát proti tlaku celého hnutí ANO. A znovu usedl v křesle šéfa horní parlamentní komory. Vedle něj působí ve vedení horní komory také Jiří Oberfalzer.

Největší senátorský klub skvěle kormidluje Zděněk Nytra, který zvládá udržet pohromadě mnoho různorodých osobností v „komoře vítězů“.

Děkuji i našim poslancům pod vedením Marka Bendy, bez jehož vyjednávacích schopností a zkušeností bychom nedokázali řadu věcí ve Sněmovně prosadit. Nemohu jmenovat všechny poslance, ale chtěl bych poděkovat Janu Skopečkovi nejen za jeho práci ve vedení Sněmovny, ale i za jeho schopnost vysvětlovat a hájit ekonomickou politiku ODS ve veřejných diskusích.

Děkuji kolegům z předsednictva, bez Zdeňka Zajíčka bychom nebyli tak kompetentní v mimořádně důležité digitální oblasti, ale ani bychom se tak rychle neposunuli v řešení vysokých cen energií. Alexandr Vondra mi poskytuje mimo jiné velkou pomoc v zahraničně politické a evropské agendě, nechci zapomenout na europoslance a jejich práci a mohl bych tady jmenovat dalších padesát lidí a nestačilo by to, a ani to nejde…

Jsme strana, která je silná na regionální a komunální úrovni. Proto nemohu nezmínit naše hejtmany. Martin Kuba navíc jako šéf Asociace krajů odvádí výbornou práci a na řadě věcí úzce spolupracujeme. Stejně jako Martin Červíček a Vítězslav Schrek. Je to dobrý vklad do krajských voleb v příštím roce.

Nemohu jmenovat všechny primátory a starosty, ale poprvé po mnoha letech či desítkách let máme současně primátora ve třech největších městech naší země, v Praze, Brně i Ostravě. Samozřejmě ne primátora, ale v Brně máme primátorku Markétu Vaňkovou, která v těžkých volbách suverénně obhájila svou pozici, Bohuslav Svoboda se vrátil po mnoha letech na pražskou radnici se svým týmem, Sandrou Udženija a dalšími dá Praze nový směr – a Jan Dohnal se stal nově primátorem Ostravy.

A opravdu bych mohl jmenovat další desítky lidí, jejichž práci znám a jejichž práce pro ODS, stát, regiony či obce je vidět a je důležitá. A já jim za to všem děkuji.

Zmiňuji to ale ještě z jednoho důvodu, který je jedním z klíčů našeho úspěchu – i když to možná vždy všichni nedoceňujeme. Máme různé pohledy, přístupy, zkušenosti, zájmy, dokážeme spolu v interních debatách otevřeně diskutovat, někdy se i pohádat, ale navenek vystupujeme jako jeden tým, jako společná síla, která propojuje lokální politiku s evropskou politikou. A my jsme tým. Se společnými hodnotami, cíli, s tahem na branku. Nebylo to tak vždycky. Ale naši voliči nechtějí rozpory a rozbředlou diskusi, chtějí řešení a politiky, kteří se umějí domluvit a táhnou za jeden provaz. A taková dnes ODS je a za to vám všem děkuji.

Dámy a pánové, ale jsem tu především proto, abychom si připomenuli, co jsme udělali, co se nám podařilo, na čem pracujeme a co jsou naše úkoly a výzvy do budoucna.

Předpokládám, že ta nejvíce aktuální věc je vám dobře známa. Ano, tato vláda je první po více než deseti letech, která měla odvahu vypracovat nezbytnou důchodovou reformu a zároveň přijít s masivní rozpočtovou dietou, s ozdravným balíčkem. Obojí je nutné, aby se náš stát v dalších letech vyhnul nepřijatelným finančním nákladům, obrovskému zadlužování a následně i kolapsu. Nazvali jsme tento projekt souhrnně Česko ve formě. Protože to nejlépe vyjadřuje náš cíl. Potřebujeme mít Českou republiku v dobré kondici. Jen tak totiž může čelit tomu, co před námi stojí nyní a co před námi bude stát v blízké budoucnosti.

Troufnu si říct, že kdyby tato vláda už neprosadila nic dalšího, tak jsem si jist, že její přínos je v tuto chvíli pro Českou republiku větší než působení obou socialisticko-populistických vlád, které nám předcházely. Ale slibuji vám, že to rozhodně nehrozí. Seznam toho, co máme jako vládní strana za sebou – ale i před sebou, je dostatečně dlouhý a významný.

Musíme si uvědomit, že jsme součástí vládní koalice, která se skládá z celkem pěti demokratických stran, a že se nám v této koalici daří udržovat vstřícnou, pracovní a dobrou atmosféru. Vzájemný respekt na jedné straně znamená, že musíme být vstřícní i k postojům našich partnerů, které ne vždy odpovídají těm našim. Na druhé straně jsme ale schopni prosadit a držet klíčové priority našeho politického programu. V případě debaty o úsporách v rozpočtu mám na mysli zejména náš klíčový závazek, že nebudeme navyšovat celkovou daňovou zátěž pro naše občany. To je konkrétní výsledek práce ODS. V našem ozdravném balíčku převyšují úspory na straně státu nové příjmy, které získáváme od občanů. Loni jsme daňovou zátěž kvůli krizi snížili o 30 miliard korun, příští rok daně celkově zhruba o 30 miliard zvýšíme. A v žádném případě nebude daňové zatížení občanů takové, jaké bylo před zrušením superhrubé mzdy.

Ale především: jsme v situaci, kdy je potřeba korigovat směr, kterým se vydaly socialisticko-populistické vlády. Žádná domácnost nemůže žít trvale na dluh, mít pořád vyšší výdaje než příjmy a nemůže si to dovolit ani stát. Opatření jsou bolestná, nepopulární, ale absolutně nutná. My máme odvahu i sílu je přinést a prosadit. A chtěl bych v této souvislosti ocenit soudržnost celé vládní koalice, vůli dosáhnout dobrého kompromisu – a stát za ním jednotně a rozhodně.

Rád bych zde ale zmínil ještě několik dalších momentů.

Předně chci připomenout naše důležité rozhodnutí, které někdy zaniká v tom přívalu událostí posledního roku. Ještě před sněmovními volbami, v rámci debat o zrušení superhrubé mzdy, jsme jako ODS slíbili, že tyto peníze, které necháme lidem, dokážeme v rozpočtu ušetřit, aniž by to na někoho nějak významně dopadlo. Tento slib jsme obratem splnili a ihned po nástupu do vlády jsme seškrtali výdaje rozpočtu připraveného vládou Andreje Babiše o zhruba 80 miliard korun.

Zároveň jsme hned v prvním roce naší vlády omezili zvyšování mezd státních zaměstnanců a pomohli tak brzdit inflaci. A také jsme snížili, a na to nezapomínejme, protože to nebylo vůbec jednoduché, počet státních úředníků o téměř tisíc osob a dostali se tak na úroveň roku 2015. Další významný pokles státních úředníků bude výsledkem právě oznámených rozpočtových úspor.

Rovněž podnikatelé, které naše strana dlouhodobě reprezentuje, mohou být podle mého názoru s naší politikou spokojeni. Zrušili jsme EET. Zvýšili jsme hranici pro platbu DPH na 2 miliony korun. Nastavili jsme reálné termíny u kontrolního hlášení, aby nebyli podnikatelé šikanováni za pozdní odpovědi. Zrušili jsme silniční daň pro osobní automobily. A měníme fungování finanční správy, aby přestala na lidi a firmy, jak se říká „zaklekávat“, ale aby spíše byla jejich partnerem a pomocníkem. V současné době pracujeme i na zjednodušení zákona o dani z příjmů.

S jistou nadsázkou mohu ale říct, že to nejlepší, co jsme pro naše podnikatele – a nejen pro ně, ale pro každého občana v naší zemi – dosud udělali, bylo zvládnutí energetické krize. Jistě si pamatujete, že ještě před pár měsíci, na podzim, byla nikoliv nevýznamná část české veřejnosti přesvědčena, že na jaře bude v krachu většina našeho průmyslu, obyvatelé zřejmě umrznou v nevytopených bytech a na ulicích se budou odehrávat hladové bouře. Nic takového se nestalo. Nestalo se to i díky naší politice.

Nevyslyšeli jsme volání levicových a populistických aktérů po brutálních regulacích typu fixace cen, odstřižení od zbytku světa, zrušení DPH a tak podobně. Postupovali jsme racionálně, ale razantně. Stanovili jsem stropy na té správné výši a také jsme uvolnili desítky miliard korun pro podporu těch, kteří vysoké ceny nebudou ani tak zvládat. Ať už se jednalo o firmy nebo občany. A zároveň jsme se rozhodli úplně odstřihnout od nespolehlivého ruského plynu a zajistit jeho dostatečnou náhradu. Ano, nebylo to jednoduché a stálo to spoustu úsilí i peněz. Ale vyplatilo se to. A zejména se to vyplatí v dalších letech.

Samozřejmě, že by to bylo mnohem jednodušší, kdyby předchozí populistické vlády nepoklonkovaly Rusku a Číně a braly ohled na strategickou bezpečnost naší země. Ale oni nám raději dnes z opozice hází klacky pod nohy, zkouší všechno blokovat a jsou velice neradi, když se zjistilo, že loňské podzimní ceny elektřiny ani náhodou nepatřily k těm nejvyšším v Evropě, ale naopak do té lepší poloviny evropských států. A že tato tendence i díky naší rozumné, kompetentní a rozhodné politice pokračuje. Ale oni raději budou dál lhát, ať to stojí, co to stojí.

Ano, vojenský nájezd Ruska na Ukrajinu nás všechny šokoval, ale také v mnohém zabrzdil. Museli jsem řešit řadu krizových situací, včetně největší uprchlické vlny od druhé světové války. A museli jsme v mnohém změnit nebo uspíšit naše vládní priority.

Na druhou stranu šlo i o velikou příležitost, kterou naše země na mezinárodním poli bezezbytku využila. Je zřejmé, že bez nás a bez dalších středoevropských zemí by dnes byla situace na Ukrajině horší. Statečnost Ukrajinců jsme dokázali včas podpořit potřebnou pomocí. Díky našim principiálním postojům a aktivitám jsme získali široký mezinárodní respekt a zařadili po dlouhých letech Českou republiku zpátky mezi relevantní evropské hráče. Napomohlo tomu i to, jak jsme dokázali úspěšně zvládnout v této komplikované době evropské předsednictví. To jsou nepochybně důležité momenty, na které můžeme být hrdí nejen my, členové ODS, ale všichni občané České republiky.

To byl loňský rok, a právě skončená zima. A jak jsme na tom nyní? Naše ekonomika navzdory všem chmurným proroctvím funguje dobře a začíná opět růst. Nezaměstnanost je nízká, podle některých ekonomů až nezdravě, i přesto, že máme na pracovním trhu desetitisíce nových pracovníků z řad ukrajinských uprchlíků. Plynu je dost, benzínu a nafty taky a všechno se postupně dostává na předválečné ceny.

Bohužel, dál nás trápí vysoká inflace, i když čísla z tohoto měsíce ukazují pozitivní tendenci. Ale centrální banka, která je za vývoj inflace jako zcela nezávislá instituce z ústavy zodpovědná, upravila svoje dříve optimistické predikce opačným směrem. To samozřejmě není dobrá zpráva. Chci s plnou vážností říct, že naše vláda si svůj díl úkolů v boji proti inflaci plní. Naposledy jsme to dokázali tento týden. A nezbývá než doufat, že stejně zodpovědní budou i naši nezávislí centrální bankéři.

Potřebujeme, aby naši občané i firmy měli důvěru v ekonomickou i finanční stabilitu naší země. I v dalších letech totiž budeme muset dokázat čelit důsledkům přerušení dodavatelských řetězců v covidu, důsledkům války na Ukrajině, ekonomické expanzi Číny či vleklé energetické krizi. To, že jsme jako Česká republika zvládli minulý rok a tuto zimu, nemusí nic znamenat, pokud stejně dobře nezvládneme i následující léta.

Proto naše vláda musí pokračovat v realizaci řady námi již zahájených projektů, které fakticky překračují náš čtyřletý mandát. Vedle prosazení důchodové reformy a oznámených opatření, které povedou k tomu, že náš rozpočet bude opět ve formě, tak je to zejména těchto pět důležitých oblastí:

Na prvním místě je to posílení naší domácí energetiky. Nejde pouze o rozvoj jádra, na který naše vláda sází, ale také o výstavbu dalších zdrojů, včetně těch obnovitelných. Ruku v ruce s tím musí jít posílení přenosové soustavy tak, aby tento nový nápor zvládla. Naším prioritním cílem je česká energetická bezpečnost a suverenita, tedy dostatek tuzemských zdrojů elektřiny za dostupné ceny.

Zároveň, za druhé, musí pokračovat práce na posílení naší bezpečnosti. Musíme modernizovat armádu a jsme připraveni na ni vynaložit již příští rok slíbená 2 procenta HDP. Budeme posilovat naše partnerství se spojenci v rámci EU i NATO. Je naprosto skvělou zprávou, že jsme vyjednali smlouvu o obranné spolupráci s USA.

Za třetí, už letos investujeme rekordní peníze do infrastruktury – do výstavby silnic, dálnic a železniční sítě. A budeme v tom pokračovat i v dalších letech. Země, která se nedá pohodlně projet, nemůže být dlouhodobě považována za ekonomicky vyspělou. My to víme a my to řešíme a my to vyřešíme.

Budeme, za čtvrté, dál zjednodušovat naší státní byrokracii a budeme ji i nadále tlačit k tomu, aby lépe sloužila firmám i občanům. Už jsme stihli zrušit 10 tisíc obsoletních právních předpisů, které komplikovaly a znepřehledňovaly náš právní řád. Schválili jsme první antibyrokratický balíček a druhý je v přípravě. Pokračujeme v modernizaci daňového systému a v celkové digitalizaci státu. Je to běh na dlouhou trať, ale úspěšně jsme na ni vyrazili.

A samozřejmě, za páté, ale určitě ne na posledním místě, chceme splnit i to, co jsme slíbili v oblasti vzdělávání. Musíme dokončit reformu vzdělávání, posílit jeho kvalitu, přemýšlet o jeho délce a zaměřit se na jeho dostupnost. Nesmí se opakovat situace s nedostatkem škol. Ale to je úkol nejen pro vládu, ale také pro obce, města a kraje, tedy pro zřizovatele těchto škol. Důležitá bude v tomto ohledu i revize peněz vydávaných na vzdělávání, tedy zda opravdu za tyto peníze dostáváme kvalitní výuku, nebo zdali by se daly investovat lépe. Bezezbytku totiž platí, že v dětech a jejich vzdělání je budoucnost této země.

Vážení přátelé,

jak sami vidíte, není toho málo. Seznam úkolů je dlouhý, a i když se nám ho daří plnit, další přibývají a budou přibývat. Proto jsme se tady nyní sešli, abychom byli připraveni a nebyli překvapeni.

Čeká nás série důležitých voleb a je třeba, abychom se dokázali zamyslet nejen nad tím, co nás obklopuje a kam naše země směřuje, ale také sami nad sebou. Chtěl bych vás, každého v tomto sále, k tomuto zamyšlení trochu vyprovokovat a upozornit vás na jeden historický fakt. Občanská demokratická strana byla v historii úspěšná vždy a pouze tehdy, když dokázala masivně oslovit střední vrstvy a když jim byla schopná nabídnout velké vize a komplexní řešení. A naopak, uzavírání se do ideologických táborů či rovnou do politického sektářství není a nebude cesta, která povede ODS v České republice k dalšímu volebnímu úspěchu. To musíme mít na paměti.

Jsme konzervativně-liberální politická strana. To ale neznamená, že jsme zpátečníci, kteří odmítají novinky a pokrok. Znamená to ale, že k budoucnosti přistupujeme s rozvahou, pokorou a zkušeností. Tím, co společnost drží pohromadě, jsou hodnoty. O ty se opíráme a z nich vycházíme. Nemáme ale zavřené oči. Naopak, máme je otevřené a vnímáme vše, co se kolem nás děje. Nebojíme se to pojmenovat a víme, jak si poradit. Taková musí být Občanská demokratická strana!

Ekonomické důsledky epidemie covidu. Válka v Evropě. Expanze Číny. Rozvoj nových technologií, zejména umělé inteligence. To jsou hlavní výzvy, kterým čelíme a budeme čelit. Nejen jako stát, ale i jako jednotlivci. Každý z nás. Předpokládám, že i na tyto výzvy budete dnes hledat odpovědi. Nejen pro současnost, ale zejména pro budoucnost.

Abych svoje vystoupení na závěr trochu odlehčil a současně ukázal, v jakém světě budeme muset rozvíjet svoji politiku, rozhodl jsem se požádat umělou inteligenci o doporučení, co bych vám, delegátům ideové konference, měl jako předseda ODS říci právě o umělé inteligenci. Dovolím si přesně citovat, jaké doporučení jsem dostal:

„Jeden z klíčových faktorů, který bude mít dopad na naši společnost v nadcházejících letech, je umělá inteligence. Proto je důležité, abychom si uvědomili její potenciál a výzvy, které s sebou přináší. Musíme si položit otázku, jak můžeme využít umělou inteligenci ku prospěchu našeho státu, našich občanů a naší ekonomiky, ale zároveň zajistit, aby byla využívána odpovědně a s ohledem na etiku a soukromí. Je třeba společně diskutovat o tom, jakým směrem by se měla ubírat regulace umělé inteligence, jak ji můžeme podpořit a rozvíjet, ale také jaká jsou potenciální rizika a jak se jim můžeme vyhnout. Toto téma vyžaduje spolupráci a otevřenou diskusi napříč celou společností. Proto vás vyzývám, abyste se zapojili do této debaty a společně hledali způsoby, jak využít potenciál umělé inteligence ku prospěchu naší společnosti.“

Konec citátu. To nám říká umělá inteligence o našem přístupu k umělé inteligenci. A nás teď čeká celodenní jednání, do kterého zapojíme naši přirozenou inteligenci, abychom dosáhli co nejlepších výsledků.

Vážení přátelé, děkuji vám za vaši pozornost a těším se na naši dnešní diskusi a návrhy, které v ní zazní. Pěkný den.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS