7. května 2023

Napřímo na TN.cz: Konsolidační balíček je na velmi dobré cestě

(tn.cz) Nedělní díl pořadu Napřímo ve Víkendové Snídani měl i tentokrát zajímavého hosta. S moderátorkou Bárou Divišovou diskutoval ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa. Hovořili spolu například o nepopulárních krocích vlády nebo o současném stavu státních financí v Česku.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na TN.cz.

Hostem diskuse Napřímo v rámci Víkendové Snídaně byl ministr kultury Martin Baxa. Šéf resortu kultury čelil otázkám moderátorky Báry Divišové, které se vztahovaly především k podobě chystaného konsolidačního balíčku. Okolo něj totiž vláda stále dělá tajnosti.

Baxa v tomto ohledu nebyl žádnou výjimkou. „Ve chvíli, kdy bude dohoda uzavřena, tak její výsledky oznámíme. U tak vážné věci, jako je konsolidace veřejných financí, je ale potřeba, aby byla oznámena až ve své kompletní podobě,“ pronesl Baxa. Podle něj jsou však jednání o balíčku na velmi dobré cestě.

V diskusním pořadu Napřímo upozornil ministr na důležitost chystaného balíčku. „Ty změny se udělat musí a na základě debat členů vlády mohu říct, že vůle k těm konsolidacím veřejných financí je velká. Věřím, že dohoda bude úspěšná,“ doufá Baxa.

„Ta konsolidační opatření budou pro mnoho lidí nepříjemná, ale to k tomu bohužel patří. Dlouho jsme si žili nad poměry, což nebylo udržitelné. Budou se muset provést úspory, zejména pak na státní úrovni, aby lidé viděli, že vláda jde příkladem,“ dodal ministr Baxa.

I přes bezútěšný stav veřejných financí je ministr spokojený s tím, jak situaci zvládá jeho resort. „Na letošní rok se ministerstvu kultury podařilo získat rekordní rozpočet. I aktéři cítí, že se situace zlepšila. Kultura je v Česku dlouhodobě podfinancovaná a z rozpočtu čerpá málo peněz. Věříme, že se nám podobné rozpočty podaří udržet i do budoucna,“ uvedl Baxa.

Dalším krokem, který by mohl stavu financí napomoci, je zmrazení platů politiků. I to je v současnosti ostře diskutovaným tématem. „Já s tím principem rozhodně souhlasím. Pokud vláda říká, že úsporná opatření budou plošná, tak by měli být součástí i politici. Je zřetelná vůle, aby dopad na jejich platy byl součástí toho balíčku. V současnosti tento návrh blokuje poněkud překvapivě Tomio Okamura,“ podotkl Baxa.

Vláda v poslední době zavedla či naznačila řadu opatření, která česká veřejnost nepřijala příliš dobře. I kvůli tomu je vláda Petra Fialy (ODS) jednou z nejméně populárních v novodobé historii. „To, jak nás bere veřejnost, samozřejmě musíme brát v potaz. Ale na druhou stranu se tím nesmíme nechat strhnout a nechat průzkumy popularity, aby ovlivňovaly vládní politiku. Musíme se chovat zodpovědně,“ zdůraznil Baxa.

Jedním z nejméně populárních kroků vlády v poslední době jsou plány změn důchodového systému. „Stav veřejných financí potřebuje změnu, ale důchodový systém tu změnu potřebuje snad ještě více. A ať už bude ta změna jakákoliv, rozhodně se nedotkne současných penzistů. To je třeba neustále připomínat a vysvětlovat, protože lidé čelí silným dezinformačním kampaním,“ doplnil ministr Baxa.

Potlačování dezinformací považuje Baxa za ožehavý problém. „Rozhodně nechceme nikoho cenzurovat. Je třeba ctít svobodu projevu, to je nezpochybnitelné. Je však nějaká hranice, za kterou už jít nelze, jako byl třeba útok na Národní muzeum. Myslím si, že řešením by mohla být poctivá informační výchova na školách, která by do budoucna usnadnila lidem boj s dezinformacemi,“ uvažoval Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení