25. dubna 2023

Premiér Fiala zakončil desetidenní cestu po Asii v Uzbekistánu

(www.vlada.cz) Návštěvou Uzbekistánu zakončil předseda vlády Petr Fiala desetidenní pracovní cestu po Asii. V Taškentu se setkal s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem a premiérem Uzbekistánu Abdullou Aripovem. Podpořil české podnikatele na obchodním fóru a zahájil výstavu k 20. výročí společné česko-uzbecké archeologické expedice v Uzbekistánu.

V hlavním městě Uzbekistánu jednal premiér s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem a premiérem Abdullou Aripovem. Hovořili zejména o rozvoji ekonomické spolupráce, podpoře českých firem v Uzbekistánu a o dodávkách nerostných surovin z Uzbekistánu do Česka.

„Uzbekistán je ekonomickým lídrem v regionu, proto také roste zájem velkých českých investorů o spolupráci. Uzbekistán má obrovské zásoby zlata, ale co je pro Českou republiku mnohem důležitější, že má zásoby uranu a mědi, které je připraven dodávat,“ řekl Petr Fiala a dodal, že české firmy by zase mohly dodávat do Uzbekistánu pokročilé technologie pro těžbu nerostů. „Dohodli jsme se, že vytvoříme dvě pracovní skupiny. Jednak pracovní skupinu pro těžbu a využití nerostného bohatství Uzbekistánu a druhou pracovní skupinu pro průmyslovou spolupráci,“ doplnil premiér Fiala.

Během bilaterálních jednání řešil předseda vlády s představiteli Uzbekistánu také rozvoj spolupráce v dopravě. „Společnost Škoda Transportation se účastní tendru na 34 moderních vlaků, což je zakázka zhruba za 10 miliard korun a kdyby naše společnost uspěla, tak by se jednalo o největší zakázku, kterou kdy česká firma v Uzbekistánu získala. Jiná naše společnost, úspěšná značka, která je známá v celém světě Zetor, plánuje v Uzbekistánu zřídit výrobu traktorů,“ uvedl premiér Fiala.

České firmy by se také mohly podílet na dalších velkých zakázkách, například rozšíření vozového parku tramvají v Samarkandu. I tyto tramvaje byly původně dodány z Česka. Premiér Fiala také podpořil snahu Omnipolu, rozšířit prodej letounů L-410 do Uzbekistánu.

„Pan premiér Aripov o to projevil velký zájem a myslím, že jednání jsou otevřená, mohou pokračovat dál. Je možné nabídnout systém kontroly leteckého provozu a další vybavení pro armádu a civilní letectví. V letecké oblasti máme velkou perspektivu,“ sdělil předseda vlády Petr Fiala.

Stejně jako ve všech zemích, které Petr Fiala během pracovní cesty po Asii navštívil, také v Taškentu se zúčastnil obchodního fóra, kde podpořil české firmy, které mají zájem o navázání či prohloubení obchodní spolupráce s Uzbekistánem.

„Ve všech zemích, kde jsme takové fórum dělali, se osvědčilo jako výborný formát a vytváří prostor pro spolupráci. Z fóra potom mohou vznikat i konkrétní dohody jednotlivých firem, které se ho účastní,“ řekl předseda vlády Fiala.

Během desetidenní cesty po Asii navštívil premiér kromě Uzbekistánu také Kazachstán, Vietnam, Singapur, Indonésii a Filipíny. Setkal se s nejvyššími představiteli zemí a jednal o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v oblasti obchodu, obranné spolupráce, dopravy, vědy, výzkumu a inovací.