24. dubna 2023

Premiér Fiala jednal s kazašským premiérem a prezidentem. Zahájil obchodní fórum a uctil také památku žen z dob stalinistických represí

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala se na úvod své návštěvy Kazachstánu setkal v Astaně s premiérem Alikhanem Smailovem a prezidentem Kasymem–Žomartem Tokajevem. Následně zahájil Česko-kazašské obchodní fórum. Před svým odletem uctil památku žen z největšího pracovního tábora SSSR přímo na místě, které bylo svědkem jedné z největších lidských tragédií 20. století. S premiérem Smailovem i prezidentem Tokajevem řešil premiér Fiala především posílení spolupráce v energetice, ale také obranu a dopravu. Kazachstán patří mezi přední dodavatele ropy do ČR a je nejbohatší zemí ve střední Asii, se kterou má ČR historicky velmi dobré obchodní vztahy. Důležité jsou i zdejší zásoby uranu, které by ČR mohla využít pro jaderné elektrárny.

Obrat vzájemného obchodu s Kazachstánem v roce 2022 dosáhl téměř 1,3 miliard dolarů (cca 28 miliard korun). Největší růst českého vývozu do Kazachstánu měly reaktory, kotle, motorová vozidla, traktory, kola, ale i přístroje pro záznam a reprodukci zvuku. Momentálně v Kazachstánu působí zhruba 30 českých firem. V oblasti letectví je úspěšný Omnipol, který opravuje a modernizuje letouny L-39 a prodává letadla L-410 české firmy Aircraft Industries. V případě dalších dodávek by i tato společnost mohla vyrábět část letadel přímo v Kazachstánu.

„V Kazachstánu je v současné době v několika tendrech zapojena společnost Škoda Transportation, na vlaky, trolejbusy, tramvaje. Část se chystá vyrábět i přímo tady a myslím, že šance uspět v těch tendrech je velká. Vedle Škody Transportation je tady aktivní i druhá Škoda – tedy Škoda Auto, která plánuje vyrábět s místním partnerem automobily pro celou oblast střední Asie. Obě strany mají zájem na zřízení přímé linky Praha – Astana, a to nejen kvůli obchodním a ekonomickým vztahům, ale i třeba kvůli výměně studentů,“ uvedl Petr Fiala.

Předseda vlády poté v Astaně zahájil obchodní fórum, pořádané společně s premiérem Smajlovem a Hospodářskou komorou, kde se jednalo zejména o prohlubování obchodních vztahů. Během tohoto obchodního fóra bylo podepsáno šest smluv a memorand a mezi nimi i memorandum mezi ZOO Praha a Výborem pro lesnictví a divokou přírodu Ministerstva ekologie Kazachstánu o projektu návratu koní Převalského do Kazachstánu, tedy do místa jejich původního výskytu.

Ještě před odletem navštívil premiér bývalý ženský pracovní tábor SSSR vybudovaný během stalinistických represí. Do tábora byly posílány ženy tzv. zrádců. Některé i se svými dětmi. Memoriální komplex Alžir byl vybudován, aby připomínal jednu z největších lidských tragédií 20. století. Táborem prošlo více než 18 tisíc žen a některé zde zemřely.

„Byly tam také vězněny i dvě Češky. Je důležité si takovéto pomníky připomínat a uctívat památky obětí totality všude na světě,“ připomněl premiér Fiala.

Z Kazachstánu zamířil premiér Petr Fiala na poslední část své cesty po Asii do Uzbekistánu. Zde se v úterý setká s předsedou vlády Abdullou Aripovem a s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem. Jednání se zaměří na posílení spolupráce v oblastech energetiky a dopravy.

Potenciál uplatnění je v Uzbekistánu pro české firmy velký. Jde například o tendr na dodávku 34 elektrických vlakových souprav. České podniky se mohou uplatnit i při dodávkách vozových souprav pro modernizaci taškentského metra či tramvají.

Premiér už v rámci své pracovní cesty navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur a Vietnam, v Uzbekistánu svou cestu po Asii zakončí.