21. dubna 2023

V otázce ukrajinského obilí je potřeba najít evropské řešení

(www.ods.cz) Návrh Evropské komise na kompenzace pro unijní zemědělce je nedostatečný a neřeší podstatu problému. Komise musí předložit řešení co nejdříve a jednou z možných cest je zaplombovaní vagónu a kamionu, dokud nebudou mimo evropský trh.

„Jednostranné uzavírání hranic na dovoz ukrajinského obilí není řešení. Je potřeba zatlačit na Evropskou komisi, aby v této věci konečně jednala. Polsko na problém poukazuje již několik měsíců. To, že ukrajinské obilí zůstává na území unijních zemí, není ale vina ukrajinských zemědělců. Ti své obilí prodají obchodníkům a nemají nejmenší ponětí, do jaké země bude putovat,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Dalším možným řešením je, aby Komise ukrajinské obilí odkoupila a jako humanitární pomoc ho poslala do zemí severní Afriky a Blízkého východu. Humanitární pomoc těmto zemím většinou EU poskytuje formou finančních příspěvků, nyní bychom poslali pomoc v naturáliích,“ říká europoslankyně Vrecionová.

„Iniciovala jsem diskusi na zemědělském výboru v EP, který proběhne příští týden. Jsem ráda, že se tomu budou věnovat i ministři zemědělství na svém zasedání a je dobře, že Česko zastává pozici, že se musí najít evropské jednotné řešení,“ dodává Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS zemědělství