20. dubna 2023

Press klub Frekvence 1: Najít stejný pohled na věc v pětikoalici je obtížné

(Frekvence 1) Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Spolupráci s prezidentem Petrem Pavlem označil za velmi dobrou. Dále řekl, že Senát možná bude trojici kandidátů na ústavní soudce schvalovat až 31. května. V rozhovoru řekl, že šance, že kandidáti projdou, není malá, konkrétní ale s ohledem na budoucí projednávání být nechtěl. A v otázce popularity současné vlády uvedl, že je nesmírně obtížné být teď oblíbenou vládou. Měla by ale podle něj lépe komunikovat.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Senát bude až 31. května projednávat nově navržené ústavní soudce. První tři jména už jsou zveřejněna a jsou mezi nimi profesor Jan Wintr, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Vystrčil je aktuálně spokojený s tím, že jména Senát již ví, ale zatím se nechce blíže k tomuto tématu vyjadřovat. Jednání jsou před námi… Oceňuji, jak rychle to nový pan prezident se svým aparátem zvládl a my nyní máme šedesát dní na to, buď souhlasit a potvrdit to, nebo nesouhlasit,“ sdělil Miloš Vystrčil s tím, že se Senát k tomu určitě postaví zodpovědně. Předseda si spolupráci s prezidentem Petrem Pavlem pochvaluje. Je velmi dobrá… Myslím si, že vztah je normální, korektní, pracovní,“ dodal Miloš Vystrčil.

Najít stejný pohled na věc v pětikoalici je obtížné
Vláda Petra Fialy podle průzkumu CVVM má nejhorší hodnocení od roku 2014. Nejhůře lidé hodnotí například personální složení vlády, zde je nespokojeno 71 procent a komunikaci s veřejností, zde je to 66 procent. Je pravdou, že doba, ve které tato vláda vládne, není jednoduchá. Problémy, které musíme řešit se nakupily a vzájemně se ovlivňují. V tomto okamžiku být oblíbenou vládou je nesmírně obtížné. K tomu se přidala velmi ostrá opozice, někdy bych řekl i populistická a k tomu ještě se společnost radikalizuje opět způsobem, který je podněcován některými dalšími lidmi, kteří chtějí vstoupit do politiky. Tohle všechno potom vede k tomu, že lidé jsou kritičtí… Jsem přesvědčený, že je nutné, aby tato vláda lépe komunikovala, byla otevřenější a komunikovala způsobem, který nebude na první pohled vypadat tak, že se rozhodnutí a názory pořád mění. To je jedna z nejhorších věcí, pokud jeden den říkáte A, druhý den B, a pak je z toho C. To je veliký problém vlády, uvedl Miloš Vystrčil s tím, že samozřejmě je těžké se shodnout, když se vládne v pětikoalici, kde má každý jiný pohled na věc. Což pak může vést u veřejnosti ke ztrátě důvěry a vytvoření komunikačního šumu v médiích.

Vystrčil také zastává názor, že pokud se nad něčím podá ruka, tak by se toho mělo držet. Pokud se domluvili na pětikoalici, tak by se měli snažit domluvit v pětikoalici a neříkat, vás tady dnes nepotřebujeme, tak nazdar. Takhle se nedá dělat politika ani jakákoliv jiná práce. Pokud jste se na něčem domluvili, jedete nějaký program a něco chcete udělat, tak byste to měli dělat společně a to i v okamžiku, kdy to pro vás je či není výhodné. To si myslím, že se zejména díky Petru Fialovi daří, popsal.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR