13. dubna 2023

Deník.cz: Sto třicet procent průměrné mzdy má být garantováno učitelům

(Deník) Sto třicet procent průměrné mzdy má být garantováno výhradně učitelům, nikoli dalším pedagogickým pracovníkům působícím na školách v České republice. V pravidelné debatě Deníku to uvedl premiér Petr Fiala. Týkat se to tedy nebude například asistentů pedagogů či školních psychologů.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Předseda vlády se na tom shodl se sedmdesáti procenty čtenářů Deníku, kteří se k tomuto postoji přiklonili v anketě. „Věřím, že to projde,“ uvedl Petr Fiala.

Podle premiéra je třeba zvýšit atraktivitu učitelského povolání, aby učiteli chtěli být kvalitní mladí lidé, kteří za katedrou zůstanou i poté, co vystudují. „Pokud to nezvládneme, nezlepšíme náš vzdělávací systém a nedokážeme v budoucnu zajistit našim dětem kvalitní vzdělávání,“ podotkl předseda vlády Fiala.

Zdůraznil, že důstojná odměna podle něj náleží i dalším pedagogickým pracovníkům, v zákoně by ale měla být konkrétní procenta garantována právě jen učitelům. „Chceme garantovat mladému člověku, že když se stane učitelem, bude příslušníkem střední třídy a uživí rodinu,“ řekl Fiala.

Reagoval i na kritiku opozičního hnutí ANO, které chce garanci vyšší odměny nejen pro učitele, ale právě i další pedagogické pracovníky, a k diskutovanému návrhu novely zákona uspořádalo sněmovní kulatý stůl.

„Připomenu, že hnutí ANO, když bylo ve vládě, tomu bránilo. Nyní tomu také brání. Údajně z opačných důvodů,“ konstatoval Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS