13. dubna 2023

Premiér ocenil národní baseballový tým za skvělou reprezentaci ČR

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se ve čtvrtek 13. dubna 2023 setkal se členy národního baseballového týmu. Reprezentační výběr se v březnu v japonském Tokiu umístil na čtvrtém místě v základní skupině na nejprestižnějším baseballovém turnaji na světě World Baseball Classic. Hráči si tak zajistili účast na příštím světovém šampionátu v roce 2026. Senzační výkon předvedli hráči hned v prvním utkání, kdy porazili favorizovanou Čínu 8:5 a šokovali tak celý baseballový svět.

Čeští baseballisté se v japonském Tokiu postarali o největší úspěch národního týmu v historii. Tým složený z amatérských hráčů, dokázal konkurovat týmům plných profesionálních hráčů.

„U nás se baseball hraje více než padesát let, určitě nepatří mezi nejrozšířenější sporty, nemáme tu tak silnou tradici ani takové zázemí jako v některých jiných sportech jako je třeba hokej, fotbal nebo tenis. Vy jste ale dokázali něco, co si opravdu zaslouží poděkování a pozornost – kvalifikovali jste se mezi úplnou světovou špičku, do prestižního turnaje národních baseballových reprezentací a bylo to vůbec poprvé, kdy čeští baseballisté hráli na této úrovni proti hráčům z nejlepších týmů z celého světa,“ řekl premiér Petr Fiala a ocenil tak výkon české baseballové reprezentace.

„Tímto úspěchem jste na sebe upozornili světovou baseballovou komunitu, fanoušky z mnoha zemí a ten váš příběh je určitě oceňován nejenom v České republice. Chtěl bych také zdůraznit, že jste udělali hodně pro propagaci tohoto sportu u nás, pro jeho popularizaci a jsem si jist, že to povede i k tomu, že baseball teď bude lákat nové diváky a snad i novou generaci,“ dodal premiér Fiala, od kterého hráči obdrželi jako poděkování pamětní listy a lvíčka do klopy.

V září se v Brně a Ostravě uskuteční mistrovství Evropy, kde bude český tým patřit mezi favority a bude chtít bojovat o cenné kovy.