30. března 2023

Prezident Petr Pavel poprvé ve funkci navštívil Senát, před plénem vystoupil s projevem

(www.senat.cz) 9. schůze Senátu se dnes zúčastnil prezident Petr Pavel. Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil připomněl, že český prezident nebyl na půdě Senátu téměř 9 let. Oba se zároveň shodli na tom, že je potřeba napravit vzájemné vztahy mezi Hradem a Senátem. Zakládat by se měly na vzájemném respektu k jejich ústavním rolím, otevřenosti a korektnosti. Hlavními tématy prezidentova projevu před plénem byla sdílená odpovědnost prezidenta a Senátu za složení Ústavního soudu a důležitost jednotné zahraniční politiky.

„Tuto návštěvu beru za jakýsi návrat k normálnímu fungování spolupráce Senátu a prezidenta republiky, za návrat k ústavnosti. Protože všichni ústavní činitelé jsou voleni zejména pro to, aby spolupracovali, aby pracovali pro občany, a do toho také patří to, že se mezi sebou baví, že diskutují problémy a zejména, že se je snaží řešit. A my jsme se shodli na tom, že tak s panem prezidentem bude český Senát činit a že jsme k tomu připraveni,“ sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Našich společných úkolů však bude více. Prostřednictvím pravidelných schůzek vrcholných ústavních činitelů a ministra zahraničí chci pomoci koordinovat zahraniční politiku. Předseda Senátu bude mít na těchto schůzkách vždy důležitou roli. Obzvláště v dnešní napjaté mezinárodně politické a bezpečnostní situaci je naprosto nezbytné, aby ČR mluvila v zahraniční politice jedním hlasem,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel se nejprve setkal s předsedou Senátu a následně s vedením a předsedy senátorských klubů. Poté vystoupil s projevem po zahájení 9. schůze Senátu. Jedním z hlavních témat jeho projevu bylo budoucí jmenování nových ústavních soudců, jelikož v letošním roce končí mandát 7 soudcům z celkových 15. Pavel zdůraznil, že chce ve výběru postupovat transparentně, procesu se bude aktivně účastnit a Senátu navrhne pouze takové kandidáty, o jejichž kvalitách bude přesvědčen.

Prezident uvedl také, že Senát považuje za nezbytnou a důležitou součást politického systému. Hrad a horní parlamentní komora mají podle něj mnoho společných rolí, mimo jiné jsou obě instituce považovány za pojistku demokracie. „Asi vás nepřekvapí, že mému pojetí politiky je blízký právě konsensus, věcnost a snaha dosáhnout faktických výsledků. Zdá se mi, že pro Senát jsou tyto hodnoty stejně důležité,“ dodal prezident Pavel.

Záznam prezidentova projevu zde.

Záznam tiskové konference předsedy Senátu Miloše Vytrčila a prezidenta Petra Pavla po jeho vystoupení v Senátu zde.