30. března 2023

Deník.cz: Pošta je v současné podobě neudržitelná. Problémy se hromadily roky

(Deník) Státní podnik Česká pošta skončil v loňském roce ve ztrátě 1,37 miliardy korun, ministerstvo vnitra proto ohlásilo plány na transformaci, která má poštu ze ztráty vyvést. Do roku 2025 se má rozdělit vedví, na podnik a akciovou společnost. To s sebou ale přináší i řadu škrtů, včetně rušení poboček a pracovních míst. Týkat se to má 2 269 pracovních pozic, za což si vláda vysloužila kritiku a výzvy, aby státní podnik zprivatizovala. Podle premiéra Petra Fialy ale jiná cesta není.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

„V současné podobě bez transformace je Česká pošta neudržitelná a řítí se ke krachu, musíme zasáhnout,“ říká premiér Petr Fiala. Privatizaci ale odmítá. „Českou poštu potřebujeme, služby, které dělá pro stát, jsou důležité a nejsou nahraditelné,“ míní předseda české vlády Fiala.

Podle Petra Fialy je situace kritická a řeší se pozdě. Problémy s Českou poštou se podle něj měly zabývat už předchozí vlády. „Transformace měla být provedena už dávno, předchozí vlády to věděly, ale neměly odvahu to udělat. Problémy se hromadily řadu let,“ tvrdí. Příčiny finančních ztrát se podle Fialy nacházejí v tom, že pošta nedokázala reagovat na postupující digitalizaci ve společnosti nebo další trendy, jako je úbytek posílání listovních zásilek a vznik konkurenčních komerčních zásilkových společností.

Část příčin vidí premiér i v dosavadním přístupu státu ke službám pošty. „K potřebným změnám patří i to, že stát jasně definuje, co od České pošty očekává. A jasně stanoví, kolik takové služby stojí a stát je odpovídajícím způsobem zaplatí. Ten problém, ty příčiny, které v České poště jsou a které se dlouho hromadily, jsou takové, že stát požaduje určité služby, ale nemá je přesně specifikované a dostatečně financované,“ vysvětluje premiér Fiala.

V současné době je praxe taková, že stát si od svého vlastního podniku objednává služby, ale neplatí za ně, nebo za ně platí pozdě. Pošta si tak půjčuje na svůj provoz u komerčních bank za vysoký úrok.

Transformace České pošty má být hotová do dvou let, náklady se zatím odhadují ve výši osmi miliard korun. Podle Fialy je to do dvou let možné. „Je šance dostat poštu do kondice tak, aby poskytovala služby, které občané od ní očekávají,“ míní premiér Fiala. V roce 2025 má podnik provozovat síť poboček, jež budou poskytovat základní služby, které definuje stát, a finanční služby.

Nově vzniklá akciová společnost pak bude mít na starosti logistické a balíkové služby. Změny si vyžádají zrušení až 300 poboček.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS