28. března 2023

ČRo Plus: Stát má dlouhodobě větší výdaje než příjmy státního rozpočtu a rychle se zadlužuje. Musíme hodnotit veškeré výdaje z hlediska jejich nezbytnosti a efektivnosti, i když to mnohdy není populární

(ČRo Plus) Vláda zvažuje, že kvůli úsporám zruší státní podporu stavebního spoření. „Stavební spoření vzniklo v době, kdy nebyly takové úspory, nebyl rozvinutý bankovní ani hypoteční trh a poměr státního příspěvku k platům a k cenám nemovitostí byl úplně jiný,“ říká poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

Celou debatu s Vojtěchem Munzarem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Vojtěch Munzar zdůrazňuje, že stát potřebuje šetřit a v současnosti dává na stavební spoření přes čtyři miliardy korun ročně. „Stát má dlouhodobě větší výdaje než příjmy státního rozpočtu a rychle se zadlužuje. Musíme hodnotit veškeré výdaje z hlediska jejich nezbytnosti a efektivnosti, i když to mnohdy není populární,“ konstatuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru.

Poslanec připomíná, že stavební spoření se váže na šest let, jde tedy o více než 24 miliard korun. Navíc velká část peněz, které lidé mají ve stavebním spoření, vůbec podle něj nejde na bydlení. „Stavební spoření nemusí být účelově vázáno. Pokud si klient stavebních spořitelen za šest let naspoří prostředky, dostane 2000 korun, které jdou z peněz daňových poplatníků. A ty peníze mnohdy lidé využívají úplně jinak, berou to třeba jako spoření pro děti nebo si za to koupí dovolenou či auto. Z našeho pohledu tento výdaj není efektivní, protože to dneska nejde na úkor stávajících daňových poplatníků, ale mnohdy budoucích, protože stát si na spoustu výdajů půjčuje,“ vysvětluje Munzar.

Podle Vojtěcha Munzara by výsledky průzkumu byly relevantní v době, pokud by tento bankovní produkt byl jediný na trhu a lidé si nemohli vybrat. „Není pravda, že pokud stát zruší státní podporu stavebního spoření, budou stavební spořitelny nuceny svou činnost ukončit. Otázkou je, jestli je efektivní dát na něj 2000 korun ročně, což je pro státní rozpočet výdaj přes čtyři miliardy,“ opakuje.

Podle Munzara ale tento argument dokazuje, že je stavební spoření jako bankovní produkt bez státní podpory neudržitelné. „Pokud to zástupci stavebních spořitelen říkají, pak potvrzují, že je neatraktivní a neefektivní. Ale chápu, že pro stavební spořitelny se jedná o konkurenční výhodu oproti ostatním produktům a ostatním bankám. Nicméně pro mě to je důkaz, jak taková intervence konzervuje stát, že nemotivuje ke zvyšování atraktivnosti produktů.“

„Stavební spořitelny vlastně dodnes žijí z podstaty a nepřišly ani v minulosti s nějakou výraznou změnou tohoto produktu. A důsledek je, že vklady na stavebním spoření trvale klesají,“ konstatuje poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení