27. března 2023

Práce válečných fotografů je pro pochopení kruté reality války nenahraditelná, shodli se řečníci diskusního panelu Role válečné fotografie v Národním muzeu

(www.ods.cz) Ve třech sálech Národního muzea se až do poloviny letošního roku koná 28. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo, jež v unikátních prostorách muzea představuje oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý dramatický rok. U příležitosti Dne s Czech Press Photo se 25. března vpodvečer uskutečnil diskusní panel na téma Role válečné fotografie v dnešním zpravodajství.

Hosty diskusního panelu byli ministryně obrany Jana Černochová, poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix, Vitalij Usatyj, Chargé d'affaires, a.i., zástupce Ukrajinského velvyslanectví v České republice a fotografové Vojtěch Dárvík Máca, Jakub Plíhal, Lenka Klicperová, Lukáš Kaboň.

„S velkou ctí jsem přijala pozvání k diskusi o roli válečné fotografie během konání novinářské soutěže Czech Press Photo 2022. U této příležitosti jsem úspěšným válečným fotografům předala nůž k výročí třiceti let Armády České republiky. Jejich práce je pro pochopení kruté reality války širokou veřejností nenahraditelná,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

„Emoce, pravda, svědectví. Tato slova zaznívala v debatě o roli válečné fotografie. Bylo mi ohromnou ctí i radostí účastnit se. Fotografie podávají nefiltrovanou zprávu a jejich emoce z nich jsou velmi podobné skutečnému dění. Během práce na fotografiích autoři mnohdy riskují své životy. Díky nim si ale uvědomujeme důležité hodnoty, především že mír, svoboda a demokracie nejsou všude ve světě samozřejmostí,“ komentovala první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

„Záběry z okupované Ukrajiny jsou přímým důkazem, jakou důležitou váhu ve veřejném prostoru fotografie má. Rád jsem se účastnil diskuse, která byla pro fotografy povzbuzující, vážíme si jejich práce,” komentoval Alexandr Vondra, poslanec Evropského parlamentu a místopředseda ODS.

Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době a koná se v mimořádných prostorách Národního muzea. Na výstavě jsou prezentovány oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý dramatický rok. Spolu se snímky českých a slovenských fotoreportérů se představí i nastupující mladá generace, která soutěžila v rámci Czech Photo Junior. Součástí výstavní kolekce je i soubor Petra Vrabce Praha na okraji, který vznikl na základě loňského grantu primátora Prahy i výběr z výstavy Obležení Mariupolu – Poslední novináři v okupovaném městě ukrajinských fotografů Evgeniye Maloletky a Mstyslava Chernova. Celkově můžete vidět více než 450 tištěných fotografií a 350 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů.