27. března 2023

Záruka vynakládání 2 % HDP na obranu by měla přispět ke stabilizaci rozvoje armády

(www.securitymagazin.cz) Security Magazín zjišťoval reakce politiků na důležitý zákon o financování obrany, který byl schválen na začátku tohoto roku. Senátor Tomáš Jirsa (ODS) byl před zhruba 8 lety autorem návrhu senátního zákona, který by 2 % HDP výdajů na obranu zakotvoval, jak sám říká v rozhovoru.

Vláda zkraje tohoto roku schválila nová pravidla pro financování obrany, je podle Vás zakotvení 2 % HDP na obranu ve výši 2 % adekvátní, když některé evropské země míří i na 3 % a výše?

Cca před 8 lety jsem byl autorem návrhu senátního zákona, který by ta 2 % na obranu v zákoně stanovil. Tehdy byl ministrem obrany nějaký herec, generální štáb a vojáci zákon podporovali, ale ten herec při projednávání ve Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost pořád opakoval, že se jedná o politické rozhodnutí a že se k tomu nemůže vyjádřit. To byla komedie, ministr obrany se nemůže vyjádřit ke dvěma procentům HDP na obranu. Nota bene, že to již bylo poté, co to prezident Miloš Zeman (tuším ve Varšavě) za Česko jako závazek podepsal. Při hlasování/projednávání na plénu to pak shodili sociální demokraté, kteří měli tehdy v Senátu většinu. Kde je jim dnes konec?

Ale ano, dosáhneme-li dvou procent a dokážeme-li je efektivně utratit, což není jednoduché, jsem pro. Pak je možné mluvit o dalším zvýšení, bude-li to potřeba.

Je v zákoně pamatováno na to, když budoucí vláda odmítne z jakýchkoliv důvodů dávat 2 % HDP na obranu? Jak je zajištěna právní vymahatelnost tohoto závazku?

No to by muselo být schváleno v ústavním zákoně, aby to nešlo odmítnout. Musíme věřit, že i budoucí vlády budou odpovědné k výdajům na obranu státu. Myslím, že zejména dnes si všechny politické strany uvědomují, jak je to důležité.

Jaké benefity s sebou přinese zákon dovnitř samotné armády a financování strategických zakázek? Přispěje norma k rychlejší modernizaci armády?

Záruka dvou procent na obranu by měla přispět ke stabilizaci rozvoje armády. Znovu opakuji, že není jednoduché tyto prostředky efektivně plánovat a utratit, ale měl by to být jeden ze stabilizačních prvků resortu obrany.

Dlouho se hovořilo v souvislosti ze zakotvením 2 % HDP na obranu o politické vůli přijmout tento závazek. Je z Vašeho pohledu přijetí zákona o financování obrany důkazem o tom, že politická vůle leckdy nestačí a je potřeba zmíněná 2 % HDP na obranu přijmout v zákonné formě?

Jistota je jistota. Viz moje první odpověď.

Rozhovor vyšel na Securitymagazin.cz.