7. března 2023

Koalice SPOLU našla podporu novely stavebního zákona napříč politickým spektrem

(www.ods.cz) Poslanci na řádné schůzi projednají v prvním čtení novelu stavebního zákona, otázku cen potravin nebo novelu zákona o ochraně zaměstnanců.

„Stojíme před druhým čtením důležitého balíčku zákonů, týkajících se výstavby v České republice. Mám radost, že v minulém týdnu došlo ke shodě napříč sněmovními výbory, jejichž obsahem byl právě stavební zákon. Zároveň došlo k jednotné shodě, kdy jsme souhrnné pozměňující návrhy podpořili všemi hlasy napříč poslaneckými kluby, a to včetně opozice. Děkuji všem, kteří se jednání účastnili a vyslovili tomuto zákonu podporu. Stavební zákon nám přinese: princip jednoho řízení, kdy platí jedno podání – jeden úřad a následně jedno výsledné razítko, dojde i ke zkrácení lhůt a zavedení závazného stanoviska, zachová se síť stavebních úřadů napříč regiony, a dostupná síť stavebního řízení a možných podání pro všechny stavebníky napříč zemí. Podpoříme digitalizaci stavebního řízení. Důležité především do budoucna je možnost podání žádosti na Portálu stavebníka a přes aplikaci v mobilním telefonu. Souhrnné pozměňující návrhy se týkají zrychlení výstavby důležitých dopravních staveb a důležitých energetických staveb nebo zrychlení výstavby menších obnovitelných zdrojů. Cílem je zrychlit stavební řízení v zemi. Věřím, že i nadále budeme napříč politickým spektrem postupovat konsenzuálně,“ uvedl Jiří Havránek, člen rozpočtového výboru a poslanec (ODS).

„V tomto týdnu opoziční poslanci svolali mimořádnou schůzi k otázce ceny potravin. Musím říct, že my tento problém aktivně řešíme již několik týdnů. Já osobně jsem před časem jednal s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a dohodli jsme se, že ÚOHS prověří některé komodity, které vykazují navýšené ceny. Prověřování cen nám ukáže, zdali někdo nezneužívá dominantní postavení na trhu. Problém rostoucích cen potravin projednáváme podrobně na zemědělském výboru, a já znovu budu chtít tento bod zařadit na jednání výboru a rozhodně si nemyslím, že to je téma, které by mělo být řešeno mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny,“ říká předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).

„Ve čtvrtek odpoledne nás po pěti letech čeká společná slavnostní schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, a to při příležitosti inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla. Touto ceremonií bude alespoň na chvíli přerušen řetěz mimořádných schůzí, které nás v rámci aktuálního týdne čekají. Do Sněmovny se vrátíme opět v pátek, a to k projednání několika sněmovních tisků ve třetím čtení. Jedním z nich bude novela zákona o ochraně zaměstnanců, v níž se zaměřujeme nejen na upřesnění povinností zaměstnavatelů, ale také na ochranu zaměstnanců před potenciálním úpadkem jejich zaměstnavatele, a to v rámci celé Evropské unie. K novele jsme podali také pozměňovací návrh, jenž směřuje ke zrušení povinnosti agentur platit si pojištění proti úpadku. Tuto úpravu předkládáme po dohodě se zaměstnavateli, podle nichž je velmi těžké pojišťovnu, která by je proti takovému úpadku pojistila, vůbec najít,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu Jiří Navrátil (KDU-ČSL).