16. února 2023

Online debata Deníku: Zrušení snížené sazby DPH u knih a novin nepodpořím

(Deník) Podle výsledku ankety Deníku se lidé obávají omezování svobody slova. Oprávněně? Téma rozebírali v živé čtvrteční debatě redaktorka Kateřina Perknerová a premiér Petr Fiala. Ten také uvedl, že vyšší DPH na knihy a noviny nepodpoří. A vysvětlil rovněž, proč skončil vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Vládní zmocněnec pro pro oblast médií a boj s dezinformacemi Michal Klíma skončil ve své funkci. Premiér Petr Fiala (ODS) to v rozhovoru pro Deník vysvětlil tím, že Klíma naplnil cíle, které si vláda od zřízení této pozice slibovala a skončil po vzájemné dohodě. Popřel přitom, že by Klíma skončil kvůli jím připravovanému akčnímu plánu, který měl počítat s dotacemi vybraným médiím.

„Podařilo se mu dokončit oba směry, kterým se měl věnovat. Vytvořil oddělení pro strategickou komunikaci a nastavili jsme systém boje s dezinformacemi. Vláda přijala analýzu připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně a vznikla pracovní skupina pod Bezpečnostní radou státu,“ doplnil Fiala.

Ve skupině jsou odborníci z ministerstev obrany a vnitra a experti pro boj s hybridními hrozbami a dezinformace. Skupinu pak bude koordinovat národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar.

Už minulá vláda Andreje Babiše (ANO)  přijala akční plán Národní strategie pro čelení hybridnímu působení. Současná vláda navíc přijala analýzu připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně. To jsou podle Fialy dostatečné dokumenty, podle kterých se dá postupovat v praxi. „Tady jde o to, abychom dokázali cizím mocnostem, které používají hybridní zbraně a dezinformace, že jim dokážeme čelit,“ řekl premiér Fiala.

Boj s dezinformacemi vedou všechny demokratické země. „Tady jde o to, abychom v boji s dezinformaci žádným způsobem nezasáhli do svobody slova a svobody občanů. Mohu všechny ujistit, že k ničemu takovému nedojde,“ dodal předseda vlády Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS