20. září 2011

Návrh ODS na řešení rozpočtového určení daní podpořil její poslanecký klub

Poslanci ODS dnes podpořili principy řešení rozpočtového určení daní, které občanští demokraté představili na sobotní konferenci svých starostů a primátorů v Brně. ODS prosazuje, aby obce a města získaly ze sdílených daní o miliardu víc, než navrhlo ministerstvo financí.

"Navrhujeme, aby celkový objem pro obce a města byl zvýšen o 14,5 miliardy korun, tj. o 1 miliardu více, než je v návrhu ministerstva financí. Přednostně chceme navýšit příjmy obcí od 500 do 10 tisíc, respektive 20 tisíc obyvatel, aby se odstranila tzv. J křivka," nastínil hlavní body tohoto řešení po jednání poslaneckého klubu ODS jeho předseda Zbyněk Stanjura.

"Jsme připraveni vyhovět požadavku koaličního partnera, aby poměr mezi průměrem příjmů nejmenších obcí a Prahou byl 1:3. Navrhujeme proto přenést 3 miliardy určené pro Prahu jako pro město a určit je pro Prahu jakožto kraj. Tím se koeficienty vyrovnají," doplňuje Zbyněk Stanjura.

Podle návrhu občanských demokratů se má zvýšit objem financí do rozpočtového určení daní o 14,5 miliardy Kč, z toho 1,5 miliardy Kč bude příspěvek na žáka a 13 miliardy Kč bude převedeno z národních dotačních titulů. "Kromě dotačních titulů vidíme další možné úspory na straně státu, případně můžeme zapojit peníze na připravovaný ekologický supertendr nebo celkově zvýšit podíl obcí na sdílených daní," vysvětluje Zbyněk Stanjura.

"Pokud je to stejná priorita pro naše koaliční partnery jako pro nás, tak dodatečných 5 nebo 6 miliard najdeme. Jsme připraveni zákon projednat rychle, aby byl přijat v prvním kvartále příštího roku," dodává Stanjura.