25. ledna 2023

Senátorský klub ODS a TOP 09: Podporu sportu a restart Národní sportovního agentury považujeme za důležité

(www.ods.cz) Senátoři se setkali na 6. schůzi volebního období. Na programu mají očekávaný návrh zákona o podpoře sportu nebo návrh zákona o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům. V závěru schůze dojde ke dvěma volbám – ústavního soudce a člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

„Tématem dnešní schůze Senátu je primárně návrh zákona o podpoře sportu, ke kterému očekáváme i intenzivnější diskusi. Vedle tohoto zákona nás ještě čekají dva volební body – volba ústavního soudce a člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. V obou volbách nemáme žádné závazné hlasování, záleží na každé senátorce a senátorovi, i když preference klubu budou zřejmě jednotné,“ řekl Zdeněk Nytra (ODS), předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

„Dnes projednáme zákon, kterým chceme docílit restartu Národní sportovní agentury (NSA). Tato změna zákona má změnit fungování NSA tak, aby byla efektivnější v přidělování dotací, cílem je také snížit byrokracii pro sportovní kluby. Agenturu nově nebude řídit pouze jeden člověk, ale bude ji řídit tříčlenná rada. Zřídí se také dozorčí komise NSA, která bude kontrolovat hospodaření a činnost NSA. Vznikne také národní rozhodčí soud, který bude mimo jiné rozhodovat spory disciplinární nebo týkající se dopingu. Za velmi důležité považuji i to, že se definuje školní a vysokoškolský sport, který přechází do kompetence Ministerstva školství, a to bude zajišťovat i jeho financování. Zároveň jsme se dohodli, že budeme chtít, aby vláda za roky 2023 a 2024 vyhodnotila fungování NSA,“ říká předseda senátního Podvýboru pro sport Tomáš Třetina (TOP 09).