24. ledna 2023

Premiér Petr Fiala navštívil pohotovostní motorizovanou jednotku a Národní operační centrum Policie ČR

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem a policejním prezidentem Martinem Vondráškem navštívili v úterý 24. ledna 2023 Národní operační centrum Policie ČR a zhlédli ukázku práce pohotovostní motorizované jednotky Krajského ředitelství policie hl. města Prahy v Ďáblicích. Jejím úkolem je chránit životy a majetek obyvatel metropole.

Premiér Petr Fiala využil této příležitosti a poděkoval všem policistům i civilním pracovníkům Policie ČR za vše, co za minulý rok zvládli. Velký dík vyjádřil zejména policejnímu prezidentovi Martinovi Vondráškovi.

„Rád bych ocenil práci policie, a to zejména za poslední rok, protože práce policejních orgánů byla v uplynulém roce velmi náročná. Policisté se podíleli na úspěšném zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny, která byla důsledkem ruské agrese, a také zasahují při kontrolách na česko-slovenských hranicích, kde se snaží zabránit nelegální migraci,“ uvedl premiér Fiala.

Pohotovostní motorizovaná jednotka pomáhá například při zajišťování bezpečnosti v době konání sportovních a kulturních akcí, při živelných pohromách, hromadných nehodách nebo při narušování veřejného pořádku. Její jednotky zajišťovaly bezpečnost mezinárodních akcí i v době předsednictví ČR v Radě Evropské unie.

Národní operační centrum koordinuje, řídí a vysílá do terénu vrtulníky, drony, Útvar rychlého nasazení, ale i potápěče nebo pyrotechniky. Monitoruje i přepravu zbraní a munice a v roce 2022 centrum spolupracovalo na monitoringu přepravy vojsk členských zemí NATO. Národní operační centrum se spolupodílí také na řízení mezinárodní spolupráce operačních středisek evropských zemí.

Obě složky, které premiér Petr Fiala navštívil, se rovněž podílely na pomoci při záchraně Národního parku České Švýcarsko při ničivém požáru v polovině roku 2022.