23. ledna 2023

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) V diskusním pořadu 360° CNN Prima News se střetl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda s místopředsedou Poslanecké sněmovny Karlem Havlíčkem za ANO. V diskusi o prezidentských volbách a výrocích Andreje Babiše o NATO Havlíček tvrdil, že generálové mají větší tendenci řešit konflikty vojenskou cestou. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda jeho tezi označil za úplný nesmysl. Podotkl, že války nezačínají generálové, ale politici.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Havlíčkovu tezi, kterou útočil na prezidentského protikandidáta svého šéfa Andreje Babiše, předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda označil za úplný nesmyl. „Generálové naopak vědí, co znamená válka a kolik přinese krve. Když se podíváme na války v posledních 30 letech v Evropě, byli to generálové, kteří rozjížděli konflikty? Nikdy, vždy to byli politici, kteří se do toho nechali vtáhnout,“ podotkl.

Zároveň připomněl, že o použití ozbrojených sil nerozhoduje prezident. „O tom v České republice rozhoduje vláda a obě komory Parlamentu. Hrajeme si na to, že prezident je vrchní velitel ozbrojených sil, ale skutečné kompetence jsou jinde,“ zdůraznil Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha