16. ledna 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Kampaň po prvním kole prezidentských voleb začala být ostrá a bude na generálovi Petru Pavlovi, aby se nenechal vyprovokovat, myslí si vládní politici. Zástupci dvou vládních a dvou opozičních stran o tom debatovali v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Jiřím Oberfalzerem můžete zhlédnout na ČT24.

„Je evidentní, že to nebude žádná salonní záležitost. Bývalý pan premiér vystartoval zostra, takže budeme s napětím čekat, jestli se jeho protikandidátovi podaří udržet pozitivní směr,“ řekl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) s tím, že by se generál neměl nechat strhnout do krajností.

„Neměli bychom se nechat zatáhnout do věcné debaty o billboardu. Je to jako reklama, je to nadsázka a kandidát má na to právo strašit, jako obžalovaný tak trochu lhát, uvádět modifikované informace. Důležité je, co si z toho pozorovatel vezme za závěr. Já si třeba beru závěr, že Babiš chce strašit lidi, kteří nedovedou rozpoznat, že tady nehrozí, že by některý z obou kandidátů vyhlašoval válku. Nebo dokonce že by jeden z nich jí mohl zabránit, to vše jsou nadsázky a jsou komické,“ reagoval Oberfalzer.

Přepis debaty:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
První pracovní den po prvním kole prezidentských voleb. Oba kandidáti naplno rozjeli kampaň před kolem rozhodujícím, tedy tím druhým. Petr Pavel i Andrej Babiš během dneška natáčeli předvolební spoty a také řešili se svými týmy strategii na ty následující dva týdny. V nich se oba chystají vydat do regionů, aby oslovili další voliče. Finalisté prezidentské volby shodně plánují setkání s občany třeba v Praze, anebo v Brně.

 

Petr PAVEL, postupující prezidentský kandidát, 1. místo:
Zaměřím pozornost především na, jak bych to řekl, rozptýlení těch pomluv, případně šíření strachu, které dnes slyšíme. Ať už se to týká ekonomické sociální situace nebo bezpečnostní situace. Protože mně přijde mimořádně podlé, když někdo zneužívá strachu lidí k tomu, aby se sám politicky zviditelnil.

 

Andrej BABIŠ, postupující prezidentský kandidát, 2. místo /ANO/:
Chceme vlastně zdůraznit rozdíl mezi kandidátem vlády panem Pavlem, kterého velice bych řekl zvláštně podpořil pan premiér. Protože pokud pan premiér považuje dva, téměř dva miliony hlasů, které mi dali občané za nedemokratické a za populistické, tak já fakt tomu nerozumím.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hned čtyři hosté v Událostech, komentářích. Není to obvyklé, ale jsem rád, že se vešli a také, že přišli. Místopředseda Senátu za ODS Jiří Oberfalzer. Dobrý večer.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda ANO Karel Havlíček. Dobrý večer.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Senátor za Starosty a nezávislé David Smoljak. Dobrý večer.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A poslanec a hlavně místopředseda SPD a také předseda sněmovního klubu Radim Fiala. Dobrý večer i vám.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, máme dva dny od vyhlášení výsledků prvního kola voleb. Komentář k tomu je asi zbytečný, protože už jste pravděpodobně všichni to, kdo se dostal do kola druhého, komentovali. Ale jak byste okomentovali ty dva dny od té doby, pane senátore Oberfalzere?

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Kampaň začala. Je evidentní, že to nebude žádná salonní záležitost. Pan bývalý premiér vystartoval zostra. Takže budeme s napětím čekat, jestli se podaří jeho protikandidátovi udržet pozitivní charakter kampaně. Ze své zkušenosti vím, jak je to těžké, ubránit se, reagovat na agresi.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čili očekáváte, že bude stejně ostrý, měl by být stejně ostrý, nebo by neměl být stejně ostrý?

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já si myslím, že by se neměl strhnout do nějakých krajností. Což neznamená, že má nastavit druhou tvář. Teda se omlouvám po křesťansku. Ale myslím si, že lépe se ukáže převaha korektností a slušností.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Havlíčku, zeptám se samozřejmě i vás na ty dva dny, které uplynuly od vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb. Ale to, co říkal pan senátor, už vám trošku hází rukavici. Protože je pravda, že Andrej Babiš říkal, že v té kampani bude klidný. Nepochybně se asi shodneme, že v té kampani před tím prvním kolem, to byl možná trošku jiný Andrej Babiš. Ale potom komentátoři se shodují, že to byl zase ten starý, v uvozovkách, dobrý Andrej Babiš, velmi ostrý. Někdy možná až na hraně, za hranou, ale to si netroufám komentovat. Váš názor?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Máte pravdu, že v té fázi kampaně byl velmi klidný, na nikoho neútočil nějakým zásadním způsobem. A je třeba si uvědomit, že ten útok přišel ze štábu pana generála Pavla. Protože ještě nebyly ani známy výsledky a pan generál, aniž by na něj kdokoliv útočil, řekl, že teď už se musíme připravit na to, že přijde ten podraz od pana Babiše, protože je mu to vlastní.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No, ale promiňte, on přišel, nebo ne, nezlobte se na mě, ale…

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já bych to dořekl, pane Železný.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já jsem jenom řekl, kdo začal. To znamená, akce budí reakci. Jestliže řekne, že přijde podraz, nikdo na něj neútočil. Následně má tiskovou konferenci paní Danuše Nerudová, která se hned připojí k panu Pavlovi. Vytvoří jakýsi dvojblok a hned řekne, že pan Babiš je ztělesněním zla. No, tak se nemůžou divit, že když někdo dá tu ránu, že někdo tu ránu opětuje zpátky. To znamená, ano, vystartoval vůči nim, ale je třeba si uvědomit, že oni s tím začali.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A máte pocit, že to bylo správně? Neříkali jste mu třeba vy jeho nejbližší, pane předsedo, možná jste to trošku přehnal? Protože z hnutí ANO zaznívají, promiňte mi, i takové hlasy, že ne všichni byli úplně nadšeni z toho jeho povolebního vystoupení.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Víte, každý jsme samozřejmě jiný. A já bych možná nereagoval úplně takto. Na druhou stranu zase uvědomme si, že pan Babiš byl pod obrovským tlakem v těch posledních několika týdnech, měsících. A ty útoky, které proti němu jsou velmi často nepodložené, notabene víme, jak dopadl soud, tak se stupňovaly. No a člověk, který je pod takovým tlakem, tak logicky má určité obranné mechanismy. To znamená brání sám. A myslím si, že to bylo ještě v určitých mezích, protože opět pan Pavel po tom zareagoval. Jsme v předfinální kampani, a toto není neobvyklá nikde ve světě.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře no, když mluvíte o tom tlaku, já má pocit, že všichni politici jsou pod tlakem a napadá mě vždycky nějaký filmový citát. Tak to není jako práce s busolou, děti. Věřím, že se u toho zasmějeme a že můžeme jít tedy dál. Pane senátore Smoljaku, když jsme u těch filmů zrovna, tak to je vám samozřejmě blízké. Ale pojďme zpátky do reality. Jak vy hodnotíte ty poslední dva dny? A třeba i ty přestřelky počínající mezi oběma finalisty té prezidentské volby.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Já myslím, že už teď je jasné, že pan Babiš se rozhodl vlastně udělat hlavní claim toho druhého kola. Vypůjčil si válku na Ukrajině. A z mého pohledu se rozhodl ji zneužít pro ten svůj boj v tom druhém kole. A to si myslím, že je start velmi neblahý. Ale bohužel o tom svědčí nejenom ta jeho první řeč hned těsně po volbách. Ale i to, že už teď je celá republika pokrytá billboardy, kde ta válka na Ukrajině se vlastně tematizuje jako hlavní téma.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane senátore, na billboardech si může přece psát cokoliv, pokud neporušuje zákon. Druhá věc je, že mu přece jde o voliče. Promiňte mi to přirovnání, je Stanley Cup a kdo byl ve finále Stanley Cupu, si nikdo nepamatuje. Ale kdo dodrží ten pohár na konci, tedy klíče od Hradu, to je ten vítěz. No, tak logicky asi se nepoužívají úplně salonní metody, jak říkal pan senátor Oberfalzer.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Já se úplně neztotožňuji s tím vlastně pojetím politického boje, že jde jenom o to, aby někdo vyhrál. A že pro to vítězství je možné udělat absolutně vše, nekoukat se na pravidla, na nějakou lidskou slušnost. A už jenom to, že na tom billboardu, kde jsou asi dvě věty, a z nichž jsou tři naprosté lži. Protože pan Babiš není ani prezident, ani diplomat. A prezident nemůže zahájit válku, ani ji odvolat. To je prostě z ústavního hlediska naprostý nesmysl. Takže v těch pěti slovech byly tři zásadní lži. A to si myslím, že svědčí o tom, jak ta kampaň bude vypadat.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My ten billboard teď vidíme. A je to jedno z témat Událostí, komentářů. Dostaneme se k tomu později ještě s ústavním právníkem, s novinářem a s dalším hostem, kterým bude bývalý náčelník generálního štábu, tedy jiný než Petr Pavel. Takže tohle ještě jednou probereme. Ale dám rychle slovo vám, pane Havlíčku, na reakci. A pak samozřejmě pan Fiala, aby se na ně také dostalo. Jste čtyři, takže je to trošku nezvyklý formát.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já se omlouvám.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne, ne to je v pořádku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Protože to zde dopadlo…

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je v pořádku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Tak na to reagovat musím. No, jedna věc je ta, co může prezident a co nemůže prezident. Není to úplně tak, že by prezident nemohl vůbec nic. Kdo vyhlašoval, to je věc jedna, ale kdo vyhlašuje válku, tak je jednoznačně ten, který reprezentuje Českou republiku navenek. Což znamená, je pan prezident. Ale to asi možná není to nejpodstatnější. Ale ten byl billboard, který je, tak do značné míry nedivme se. Dneska máme dva kandidáty. Jeden je generál, podporovaný vládní pětikoalici, který navíc prohlásil, že mír je iluze. A druhý je kandidát jakožto ekonom, podporovaný hlavní opoziční stranou. A uvědomme si, že lidé u nás vnímají, a to je historicky, generála jako někoho, kdo chce válčit. Nezapomeňme, že jsme vychováni tady už třetí nebo čtvrtou generací třech veteránů. Vzpomínáme si na toho vojáka. Tuším, že se jmenoval Bimbac a on taky měl dobré úmysly. A je třeba těm lidem vysvětlovat, že pokud je tam jiný kandidát, takže prostě on na to chce jít jinak, a to diplomatickou cestou. To je všechno.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jenom připomínám, že jsme měli taky řadu generálů, kteří třeba vysloveně nechtěli válčit, ale museli, byli to velcí... Mám je vyjmenovávat, pane Havlíčku, to asi není potřeba.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
A proto je třeba to těm lidem vysvětlovat.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No dobře, tak jestli na to chce pan senátor ještě reagovat. Pane poslanče Fialo, vydržte, dám vám pak slovo, mějte, mějte strpení, prosím, děkuju.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Já bych jenom zopakoval, že prezident skutečně nemá žádnou ústavní kompetenci, která by mu umožnila válku vyhlašovat, nebo odvolávat. Prostě tohle je čistě v rukách Parlamentu, vlády a prezident vlastně může dělat jenom to, co mu tyto instituce povolí.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Vyhlásit válečný stav ano, ale vyhlásit válku, je, pane senátore, něco jiného. A vyhlásit válku může jedině ten, kdo reprezentuje Českou republiku navenek, což je nejvyšší ústavní činitel, a to je prezident, tak to prostě je.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
On může vyhlásit mobilizaci, pokud ho k tomu pověří vláda.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Pozor, ale válku jiné zemi, my si nerozumíme. Mobilizace je věc jedna, ale válka jiné zemi, to je..

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V jakém to bylo filmu, tatínek vám vyhlásí válku. Já se omlouvám, mě dneska napadají, mluvíme o těch filmech, tak mě napadají samé filmové připomínky. Ano, pane senátore.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já myslím, že bychom se neměli nechat zatáhnout do naprosto jaksi věcné debaty o billboardu. Je to jako reklama. To je nadsázka. A já si myslím, že kandidát na to právo má. Má právo strašit, má právo dokonce i jako obžalovaný tak trochu lhát, nebo uvádět, řekněme, modifikované informace. Důležité je, co si z toho ten pozorovatel vezme za závěr. Já třeba si z toho beru závěr, že pan Babiš chce strašit veřejnost. Chce strašit lidi, kteří nedovedou rozpoznat, že tady nehrozí, že by některý z obou kandidátů vyhlašoval válku. Nebo dokonce, že by jeden z nich byl schopen tomu zabránit. To všechno jsou samozřejmě nadsázky, jsou komické. A já si myslím, že jde o to, dívat se na ty věci skutečně s odstupem a nepodléhat tomu podprahovému obsahu.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy máte, pane poslanče Fialo, teď výhodu, že to můžete jaksi uzavřít tohle kolo. Ale pochopitelně otázka bude podobná na vás jako na všechny předřečníky. Jak vy a SPD hodnotíte, lomeno hodnotí ty poslední dva dny?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
My to sledujeme, jak ta kampaň bude gradovat. Sledujeme to z obou stran. My tak úplně, já teď budu reagovat na pana senátora Oberfalzera. Tak úplně si nejsme jistí, že jde o úplnou nadsázku, co se týče té války, protože se obáváme té eskalace války směrem do střední a východní Evropy. A samozřejmě jsou lidé, kteří si myslím, že chtějí tu válku co nejdřív utnout, chtějí, aby byla mírová jednání. A pak jsou lidé, kteří za každou cenu chtějí porazit Putina, a tím ukončit válku. A to si myslím, že je právě to nebezpečí, které může způsobit to, že ta válka bude eskalovat a bude to opravdu velkým evropským a nedej bože světovým problémem.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To znamená, že souhlasíte s tím, co podprahově nebo možná v nadsázce, nebo ne v nadsázce, je na tom novém billboardu Andreje Babiše? Který připomínám má zcela jiný design a zcela jinou grafiku, než měly ty jeho dosavadní, snad můžu s nadsázkou říct až trošku hipsterské billboardy. Teď je to takový, řekněme, klasický billboard, možná oslovující trošku jinou cílovou skupinu.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano, je to billboard, který oslovuje naši cílovou skupinu. Protože Jaroslav Bašta měl billboard, který říkal, že chce mír a normální život, a ne válku a bídu. Takže my souhlasíme s tím, že pokud by se ta válka co nejdříve ukončila, tak je to pro všechny na světě to nejlepší řešení. A jestli říká, že nezavleču Česko do války, tak to může znamenat, že se bude snažit o nějaké mírové jednání, že bude dělat všechno pro to, aby Česko do války nešlo. A to vyjádření, jsem diplomat ne voják, může znamenat to, že chce řešit tu věc jako mírovou diplomatickou cestou. A to je pro SPD bližší, bližší varianta, než je varianta Petra Pavla.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Kdybychom nebyli ve vážném politickém pořadu, tak poděkuju panu Havlíčkovi za účast a řeknu mu, že už tady nemusí být, protože to vypadá, že vy teď obhajujete Andreje Babiše, což zase není tak úplně obvyklé.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A může mě to navést na druhé kolo otázek, které jsem se právě chtěl logicky zeptat. Jestli SPD dá Andreji Babišovi podporu pro to druhé kolo? A koneckonců chtěl jsem diskutovat i o tom, jestli ta ústní podpora poraženého kandidáta má nějaký reálný smysl. Tak začnu u vás když…

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jste to nakousl.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já jsem na to chtěl odpovědět hned, ale pak jsem, pak jsem si říkal, že vy se na to určitě zeptáte.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak se na to ptám.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
A že si to nechám druhé kolo.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak je tady.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Tak je to, byť jsme ještě nedali jako konečné stanovisko, a hnutí SPD bude sedět zítra, a budeme formulovat to stanovisko, aby ty věty byly napsané tak, aby každému bylo zcela jasné a zřejmé, jak to je. Tak já dneska si dovolím už otevřít karty trochu a říct, jak to ve skutečnosti je. Hnutí SPD nepodpoří žádného kandidáta, byť jen, v uvozovkách podporovaného pětikoalicí. To znamená, nepodpoříme Petra Pavla, máme k tomu svoje důvody. Například to, že Petr Pavel řekl, že by žádného ministra z hnutí SPD neudělal ministrem. Když to převedu do lidské řeči. Tak bývalý komunistický rozvědčík říká, že z Jaroslava Bašty, který byl zavřený za komunismu na 2,5 roku, neudělá teď ministra proto, že je málo demokrat. Byť tím ministrem už Jaroslav Bašta v porevoluční době byl. Takže to sami cítíte, že to prostě zavání jistou absurditou. A podle mě to zavání i velkým rozporem s českou Ústavu.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takže podpoříte někoho, kdo nebyl sice bývalým komunistickým rozvědčíkem, ale byl také bývalým komunistou a připomínám, že je stále registrován jako agent státní bezpečnosti, tedy té státní bezpečnosti, která Jaroslava Baštu také trápila a vyšetřovala?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
A přesně, vy jste mě na to navedl. Takže to bylo vyjádření k Petru Pavlovi. A k Andreji Babišovi. Vy máte pravdu, ve finále skončili dva lidé, u kterých se spekuluje, že měli co dělat se státní policií nebo se státní.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
S tajnými službami.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
S tajnými službami.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Komunistického státu ano.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Komunistického státu. A proto i to je pro nás těžké podpořit, podpořit Andreje Babiše. Koneckonců Jaroslav Bašta právě proto, jak vy říkáte řekl, že půjde, a hodí tam prázdnou obálku, protože se s tímto nemůže osobně ztotožnit.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pořád čekáme na nějaké, na nějakou pointu trošku.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A všichni napjatě čekáme.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
A ta pointa je ta, že prostě i v této situaci Andrej Babiš, když si máme vybrat a vážit na lékárnických vahách, je pro nás prostě to menší zlo. Je pro nás to menší zlo, že aspoň nechce ohýbat Ústavu. Neříká, že je v rozporu s Ústavou. A to je pro nás jako ten zásadní rozdíl, proč my teda říkáme, že Andrej Babiš je pro nás menší zlo.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To znamená, máme to brát tak, že SPD třeba, řekněme, vlažně, ale podporuje Andreje Babiše pro druhé kolo prezidentských voleb? Anebo říkáte, běžte tam dát bílý lístek?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ne, to neříkáme, ale říkáme, že těch variant je víc.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ale jak člověk může hlasovat, nebo jak se může postavit k těm volbám. Ale pro nás Andrej Babiš je menší zlo. A přesně specifikovat to budeme zítra. Ale já myslím, že z té naší diskuse je asi všem jasné, že spousta našich voličů, spousta lidí kolem SPD půjde a hodí to Andreji Babišovi.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Havlíčku, teď je vlastně otázka, jestli na jedné straně hnutí ANO chce podporu od SPD? Tedy od hnutí, proti kterému se řada z vašich představitelů v minulosti vymezovala. Na druhou stranu, jestli to není jediná možnost, nebo jedna z možností, jak získat větší množství podporovatelů hlasujících. Tak není to taková trošku schizofrenní situace? Já vám nechci napovídat, ale být na vašem místě, tak bych si nebyl úplně jist.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
My především chceme podporu od voličů. A my nemáme s SPD žádnou koalici. Je celá řada věcí, i když jsme opoziční strany, na kterých se neshodneme. Docela zásadně, na kterých se neshodneme.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Příklad uvedu, vystoupení z Evropské unie.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Kterou chce SPD.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Referendum.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Referendum, my jsme zásadně proti tomu. A myslím si, že to je zcela patrné. Na druhou stranu, já se domnívám, že každý, kdo je jenom trochu rozumný a teď už to není o ideologii vůbec. Tak si musí uvědomit, že zvolením generála Pavla by nastalo to, že zde budeme mít Parlament pod kontrolu pětikoalice, Senát pětikoalice.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, Parlament je také Senát.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ano.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já vím, že si to pletete.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Sněmovna.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Senát říkejme.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ať jsem přesný, omlouvám se. Sněmovna pod kontrolu pětikoalice, Senát pod kontrolou pětikoalice, vláda a premiér pod kontrolu pětikoalice. Teď by to byl ještě prezident, který má velmi blízko k pětikoalici. A je svým způsobem v uvozovkách jakýmsi kandidátem v každém případě podpořen, který bude jmenovat předsedu Nejvyššího ústavního soudu. A já neříkám, že to je nedemokratické. Já jenom říkám, že by to mohlo ohrozit demokracii.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čekám na pointu, promiňte, taky čekám na pointu. Ta otázka zněla jestli, tak já to zformuluji lépe. Jestli vám podpora od SPD, od strany, vůči které se řada z vašich představitelů v minulosti mnohokrát vymezovala, jestli vám ta podpora nevadí? Jestli Andreji Babišovi a vám jako prvnímu místopředsedovi hnutí ANO ta podpora nevadí? Anebo jestli jste v situaci, kdy vám nic jiného nezbývá? Než říct ano, děkujeme vám, pane Fialo, pane Okamuro a spol, chceme tuhle podporu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
My nemusíme souhlasit s paní Nerudovou, s panem Fischerem. Ale kdokoliv z nich by volil pana Babiše, byli bychom vděční a byli bychom rádi, stejně tak je to u SPD. To znamená, pro nás to není ani to nejdůležitější.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Počkejte, teď tomu nerozumím. Já si nejsem jist, že pan Fischer s paní Nerudovou by kdy volili…

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ne, ne, ne, já tím jenom chci říct, že my míříme na voliče. A to je pro nás to nejdůležitější. A my si dovedeme představit, že celá řada voličů i třeba od paní Nerudové přejde na v uvozovkách naši stranu a bude nás volit. Ale to ještě neznamená, že adorujeme paní Nerudovou. Ale budeme rádi, jestli ti voliči nás nakonec…

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já to rozseknu, pan Babiš o tu podporu stojí.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No, já to vím, to byla moje další otázka. Koneckonců proto se možná potkal s panem Foldynou. To není žádné tajemství, tak je asi logické.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ale my se toho nezříkáme nijak. Já jenom stále říkám, že pochopitelně kdokoliv, kdo nás podpoří, tak budeme rádi, to je všechno.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Včetně SPD?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ano, včetně SPD. A jenom ještě jednu věc, já to jenom upřesním. Vy jste to řekl, registrovaný jakožto agent StB.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ano, ale vždycky musíme říct to za B. Byl současně třikrát osvobozený. A ten poslední soud nevyřkl to, že je agentem StB.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne stále je registrovaný, to si pletete, třikrát vyhrál, ale stále je v tom registru svazků.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ano a ten poslední soud nevyřknul to, že je agentem. Ale to, že se měla žalovat jiná instituce, která se změnila krátce před volbami.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
… že není agentem. Takže já jenom připomínám, že je stále agentem registrovaný pod číslem 25085 a krycím jménem Bureš, je mi líto.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ale současně třikrát vyhrál soud, to taky víme.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No, ale sice vyhrál soud, ale nevyhrál…

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já to nezpochybňuji, já jenom říkám, že 3x vyhrál soud a je vždycky.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
On to vždycky říká, ale to je takové Dobře, tak to nebudeme to řešit.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Viz Čapí hnízdo, probíhá.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne, tak Čapí hnízdo samozřejmě pan Babiš tam jednoznačně vyhrál samozřejmě. Tam není co řešit. A poprosím teď pány senátory, aby se k této diskusi také připojili z jejich úhlu.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Rychle k Čapímu hnízdu. Nedá se říct, že vyhrál. Dá se říct, že ho neprohrál, protože mu nebylo prokázáno. Ale to nechme stranou.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prosím, ale ctěme ten rozsudek.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já bych se ohradil proti výroku, že pan generál Pavel je kandidátem pětikoalice. Tak za prvé koalice SPOLU se vyjádřila pozitivně ke třem kandidátům, mezi nimiž on byl.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, to není úplně přesné. Vy jste řekli, že nechcete tříštit síly. Tam dokonce je ten kořen tři. A proto, a proto tedy podporujete 3 kandidáty. Já se omlouvám, ale dodneška jsem to úplně nepochopil, tedy nechcete tříštit síly, tak dáme.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já tady nemluvím o pohnutkách. Já mluvím, že koalice SPOLU vyslovila podporu třem kandidátům.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Nestali se kandidáty koalice SPOLU, už vůbec ne pětikoalice. Takže to je první věc. A je to zhruba totéž, jako kdybych já teď tvrdil, že Andrej Babiš je kandidátem SPD. To jsme tady slyšeli.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne, vy jste řekli, že podporujete pro druhé kolo Petra Pavla. To jste řekli jednoznačně.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Podporujeme, ale není to náš kandidát. Já nevím, my jsme ho nenominovali, nekandiduje za nás. A my ho podporujeme, protože prostě se nám zdá být nejlepší možný z těch dvou.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Kandidát pětikoalice.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
No, ale, promiňte, v tom případě je Babiš kandidátem SPD. To je úplně stejná logika.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To je, jako kdybyste řekli, že chodím s tou slečnou už 10 let, ale nemám jí rád.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Pane kolego, před chvílí to tady zaznělo, že podpora SPD tady je. Je to z pohledu SPD menší zlo. Ale my nikdo z nás netvrdíme, že je kandidátem SPD. Já vám jenom říkám, že tvrdit, že generál Pavel je kandidátem pětikoalice, je stejná lež.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře ještě, prosím, pana senátora Smoljaka.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Já to vidím tak, že v tom druhém kole proti sobě stojí občanský kandidát, kterého vlastně do těch voleb vyslali občané této země, kteří mu dali 80 tisíc hlasů. A proti nim stojí stranický kandidát Babiš, který je kandidát hnutí ANO.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A promiňte, stranický kandidát je něco méně?

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Je to občanský kandidát versus stranický kandidát.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A to stranický je nějak ušpiněnější nebo, vy se tak tváříte?

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Ne, já to rozděluju čistě věcně. Protože já to nevnímám tak, že tady všechno kontroluje pětikoalice a proti tomu je zbytek společnosti. Ono je to trošku naopak. Tady proti sobě kandiduje kandidát hnutí ANO, které má nejsilnější klub ve Sněmovně. Ten kandidát má pod svojí kontrolou třetinu českých médií. To je obrovský konflikt zájmů samozřejmě. Má své zájmy skutečně na mnoha dalších místech. A já naopak bych se obával toho, že kdyby on se stal prezidentem, pak tenhle ten jeden člověk bude, kromě toho, že kontroluje mediální trh, že kontroluje Sněmovnu, že kontroluje obrovské segmenty českého potravinářského průmyslu, petrochemického průmyslu. Prostě byla by to tak neuvěřitelná koncentrace moci, že myslím si, že už jenom z tohohle titulu to není možné dopustit.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To mi připadá jak nějaké socialistické stanovisko. Kontroluje, vlastní a tak dále.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Je to tak.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To, že někdo něco vlastní, nebo má ve svěřenských fondech. To, že podnikal, to přece není handicapem. To je všude ve světě. A jsou i jinde kandidáti nebo prezidenti, kteří mají velké vlastnictví. Podstatné je, jestli je všechno lege artis, jestli je všechno v pořádku. Jenom ještě jedna poznámka. Prosím, pěkně, jestli narážíte na MAFRA, tak to rozhodně, pane senátore, nemá třetinový podíl v České republice. To si prosím, když tak dostudujte. A co se týká občanský kandidát a takzvaně stranický kandidát. No, tak dobře, můžeme to nálepkovat, jak chceme. Ale ten občanský kandidát má jasnou podporu premiéra, jasnou podporu koalice, jasnou podporu Spolu. A dokonce řekl, že volil SPOLU. Což je mimo jiné, pane místopředsedo, reakce na to, co jste říkal. Kdy SPD a Andrej Babiš je jejich kandidát, pan Babiš nevolil SPD.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ona je otázka také, pane Havlíčku, jestli otázka zní, proč vlastně není Andrej Babiš občanským kandidátem, když říkal, že bude, nebude, bude, nebude. Hodně to měnil. Původně říkal, že bude shánět ty podpisy, nakonec je nesháněl. Mohl být také občanským kandidátem. Pak by pan senátor Smoljak mu nemohl vytknout ani ň. Tedy mohl, ale ne v tomto ohledu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Máte pravdu, mohl být, zcela nepochybně by i získal 50, 80 tisíc hlasů, když získal 2 miliony jenom v prvním kole. Ale šlo se touto cestou, tak jako šla celá řada dalších kandidátů.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, na závěr ještě k té podpoře jako takové, jestli má vůbec smysl. Ale ještě se každého z vás zeptám přece jenom na trošku jiná jména. Pane senátore Oberfalzere, proč vlastně ODS, tedy vaše strana, tak trošku není schopná vygenerovat prezidentského kandidáta jiného nežli Václava Klause? Protože já připomínám, že kromě Václava Klause za vás kandidovali, nebo lidé, kteří byli spojeni s vaši stranu byli pouze dva. Pan Sobotka, který neměl velkou podporu ani ve vaší straně. To si řekněme upřímně tehdy. A pan Topolánek, který neměl vůbec žádnou podporu z vaší strany. Jako, kdybyste si řekli, ne my prostě kromě Václava Klause nemůžeme mít žádného prezidentského kandidáta. Promiňte mi to ale.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já se vám musím přiznat, že vlastně na tu otázku neznám odpověď.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem se trošku obával.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já bych byl očekával, že ve straně proběhne nějaká vnitřní debata o tom, zda chceme mít kandidáta, jaký by mohl být a kdo by případně připadal v úvahu. Nestalo se to. Vedení naznačovalo, že hledá kandidáta, který by byl přijatelný pro tu trojkoalici SPOLU. A soudím, že neuspělo. Takže nakonec vybralo z těch kandidátů, kteří byli ve hře sami svou iniciativou. Takže nemám na to odpověď.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Nemyslím si, že to je špatně.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I to je odpověď.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Já bych taky byl radši, kdybychom měli svého kandidáta.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Havlíčku, neuvažovalo se přece jenom, hnutí ANO o jiných jménech? A nemohl by třeba ten výsledek být na konci, řekněme na konci i prvního kola o něco lepší? Přece jenom Andrej Babiš je člověk, který má obrovské množství příznivců. Ale mám pocit, že také polarizuje tu společnost tak, že spousta lidí se proti němu osobně hodně vymezuje. Ale mnohem méně se vymezuje proti vám, proti paní Schillerové nebo proti někomu jinému z vaše hnutí.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ano, zvažovali jsme. Měli jsme čtyři nebo pět kandidátů. Nakonec jsme rádi, že jsme přesvědčili pana Babiše a skutečně...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A mezitím optikou toho výsledku toho prvního kola si třeba i neříkáte vy, neměl jsem to zkusit?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Neříkáme si to, protože já jsem hrozně rád, že jsme jako strana dneska dominantního a největší v České republice, která má třetinu populace, která za ní jde, že jsme vygenerovali kandidáta a že jsme našli tu odvahu. Já bych možná řekl válku ku ODS nebo k těm ostatním stranám. Já jsem názoru, že mají osobnosti, ale že neměly odvahu ty osobnosti do toho dojít, což si myslím, že není dobře.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Proč nešel někdo třeba z hnutí STAN? Mluvilo se o panu Rakušanovi. Je pravda, že po kauze Dozimetr už jsme to neslyšeli nikdy nic takového. Tak nenapadlo vás třeba, že by mohl někdo být jiným kandidátem?

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Ne, já osobně si myslím, že ta naše porevoluční tradice je vlastně postavená na nestranických kandidátech. Počínaje samozřejmě Václavem Havlem. Miloš Zeman se také vlastně velice rychle od své strany odpoutal a vlastně spíš s ní vedl válku než…

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale byl s ní spojen stejně silně jako Miloš Zeman s ČSSD, to asi nepopřete.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Miloš Zeman.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pardon, teď já už jsem trošku. trošku dál. I Václav Klaus se odpoutal.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
I Václav Klaus se odpoutal od ODS….

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale oba s těmi svými stranami byli spojeni velmi úzce přece.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Ano, ano, ale v té, ale v těch volbách, v těch přímých volbách vlastně uspěli ani ne tak díky podpoře, jak stranické jako skutečně jako nějaké výrazné osobnosti, ať už pozitivně nebo v tomto případě z mého pohledu spíše negativním slova smyslu. Ale skutečně máme tady nějakou tradici nestranických kandidátů prezidentských a já pevně doufám, že ji dodržíme i v těchto volbách.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Fialo, když nekandidoval Tomio Okamura?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No protože...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Protože promiňte, nechci vás teď přerušovat, ale ten výsledek pana Bašty je výrazně nižší, než byl třeba výsledek, vím, že se to nedá úplně porovnávat, než výsledek SPD ve sněmovních volbách, kde SPD kandidovala s tou značkou a s tou tváří pana Okamury.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano, je to tak. Kandidoval Jaroslav Bašta, v těchto volbách nekandidovala SPD. My jsme samozřejmě také měli asi 3 nebo 4 jména, která jsme na celostátním grémiu řekli a Tomio Okamura řekl, že by byl rád, kdyby to byl právě Jaroslav Bašta, protože Jaroslav Bašta je to člověk s obrovským morálním kreditem z minulosti. Je to vlastenec, je to bojovník za svobodu a demokracii, takový člověk by měl kandidovat na prezidenta podle hnutí SPD.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A poslední věc, už jsem tady naznačil, že to bude moje poslední otázka, má vůbec ta podpora, ta vyslovená podpora pro to druhé kolo nějaký smysl? Myslím, že klasik kdysi říkal, že součet vícera nul je zase a jen 0. Tak má to vůbec nějaký smysl, když neúspěšný kandidát řekne, podporujte toho úspěšnějšího?

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě to má smysl, protože každý kandidát, byť třeba ne úplně nejúspěšnější, má za sebou nějaké voliče. Pochopitelně to neznamená, že všichni jeho voliči...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Není to součet.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
... vyslyší, takže ten součet to není. Ale lze si představit, že to vytváří nějaký volební potenciál, který nemusí být malý. Já tady si myslím, že třeba v případě pana generála Pavla ta podpora těch neúspěšných kandidátů má význam a symbolizuje zhruba stejné hodnoty, pro které by významná část těch voličů, kteří neuspěli, mohla přece jenom mu dát hlas.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Myslíte, pane Fialo, že to takhle funguje, notabene, když jste sám přiznal, že pan Bašta avizoval ten bílý lístek?

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já myslím, že to funguje do jisté míry. Samozřejmě souhlasím s tím, že se to nedá aritmeticky sečíst, že to tak bude. Ale ti lidé už dneska na sociálních sítích se ptají, jak bude volit SPD, co doporučuje a hlavně, proč to doporučuje tu volbu toho nebo toho a sami říkají, no já si myslím, že a podobně. Takže ta diskuse na těch sociálních sítích probíhá. Oni chtějí vědět, jaké bude doporučení SPD, ale souhlasím, aritmeticky to se číst nelze.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Havlíčku, má to smysl ta podpora, vy jste říkal totiž, chytám vás teď za slovo, že je vám vlastně v dobrém slova smyslu jedno, že chcete voliče, že je vám jedno, jestli jsou to voliči SPD nebo paní Nerudové, nebo pana Fischera nebo kohokoliv jiného, pokud jsem to pochopil správně.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já nejsem úplným fatálním příznivcem toho nabádání, já jsem spíš toho názoru, že by se měli lidé rozhodovat sami, i když samozřejmě k někomu inklinují, ale jsou v té situaci, že se tam nedostal ten jejich kandidát, že jsou dostatečně gramotní na to, aby si to vyhodnotili, protože si uvědomme, že ti lidé nebudou ve druhém kole volit pouze toho, koho chtějí, ale půjdou možná k volbám proto, aby to nevyhrál ten druhý. Ale to platí oboustranně, to znamená, když třeba někdo nemusí nás nebo nemusí pana Babiše, tak my mu říkáme dobře, tak zkus na chvíli zavřít oči a udělat to jenom proto, aby zde nenastala ta nadvláda té pětikoalice ve všech těch institucích. To by opravdu bylo velmi nebezpečné.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Já myslím, že smysl to samozřejmě má, ale stojí proti sobě 2 tak vyhranění kandidáti, myslím hodnotově, že ty karty už jsou víceméně rozdané a nerozhodne to, kdo k těm volbám přijde, ale kdo k těm volbám nepřijde, kdo se nechá odradit právě nějakou jako odpudivou formou té kampaně, tak to právě v těch volbách rozhodne. A jinak se teda znovu musím jako ohradit proti té dominance té pětikoalice. Uvědomme si, že to je 5 politických stran, které mají mandát od svých voličů. A ty vlastně tady celou dobu víceméně nějak čelí jednomu hnutí a spíš jedné osobě, panu Babišovi. Čili tady dominance pěti demokratických stran nemůže hrozit, protože každá z nich má jiný program, jiné zájmy, v řadě věcí se liší nebo se doplňují, ale není to žádný monolit. Je to...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Už trošku běží čas, ale když se to teda otevřel, tak musím dát slovo ještě panu Havlíčkovi.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já se chytnu jenom jedné jediné věci, zase to nálepkování, to je demokratický kandidát, to je nedemokratickým kandidát, demokratická strana, nedemokratická strana. Všech 9 kandidátů bylo demokratických kandidátů, jestli někdo nálepkuje tyto 3 kandidáty, tzv. kandidáty pětikoalice jako to jsou ti demokraté, tak je to vrchol přezíravosti, arogance a elitářství. Všichni prošli stejným kolečkem, všichni řádně si získali své podpisy a všichni byli řádně vyhodnoceni ministerstvem vnitra, o tom je totiž demokracie. Děkuju.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
… o kandidátech.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, s tím ministerstvem vnitra to nebylo tak úplně jednoznačné a možná by stálo za toto nějak zpřesnit, ale to je na jinou debatu. Pánové, moc vám děkuju. Díky za tenhle neobvyklý formát a myslím, že není poslední, a hlavně to téma rozhodně na příštích 14 dní nenecháváme pod stolem. Děkuju vám všem, že jste přišli. Na shledanou.

 

Jiří OBERFALZER, místopředseda Senátu /ODS/:
Hezký večer.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Hezký večer.

 

David SMOLJAK, senátor /STAN/:
Děkujeme za pozvání. Na shledanou.

 

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Děkuji.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR
člen předsednictva senátorského klubu ODS
1. místostarosta Králova Dvora