12. ledna 2023

SPOLU: Nikotinové sáčky se dočkají regulace. Lidé mladší 18 let si je legálně nekoupí

(www.ods.cz) Negativní fenomén mladé generace, nikotinové sáčky, se konečně dočká regulace. Doposud neexistovala žádná pravidla, jak by měl vypadat vzhled balení, kolik by měly obsahovat nikotinu či jakost produktu. Sněmovna schválila v prvním čtení návrh, který vyřeší zřejmě největší nedostatek dosavadní legislativy, a to dostupnost sáčků pro děti a dospívající do 18 let. K těm by se nikotinové sáčky nově neměly vůbec legálně dostat.

Už loni představilo Ministerstvo zdravotnictví vyhlášku, která bude nikotinové sáčky regulovat od letošního léta. Dosavadní legislativa se však nikotinovými sáčky nezabývala. Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek by to měla zásadním způsobem změnit. Zákon schválený zrychleně hned v prvním čtení počítá s tím, že se mají nikotinové sáčky dostat na stejnou úroveň regulace, jaká platí například pro tabákové výrobky a elektronické cigarety. Jejich prodej má být zakázán osobám mladším 18 let. Dosud používané slovo tabák by pak v zákoně mělo doplnit také slovo nikotin.

„Riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoliv, tím spíše u dětí a mladistvých. Nikotinové sáčky se sice nekouří, ale podle odborníků vyvolávají závislost a narušují sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí včetně sliznice jícnu a žaludku. Není sebemenších pochyb, že jejich užívání musíme pokládat za rizikové chování a dospívající před jejich negativními dopady chránit. A to nejen zákazy, ale především zvýšeným důrazem na prevenci a upozorňováním na negativní účinky,“ vysvětluje Martina Ochodnická (TOP 09) poslankyně a členka výboru pro zdravotnictví.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo ve zkrácené lhůtě tento zákon schválit. Možná bychom do budoucna mohli být ještě rychlejší. Tento zákon reagoval na situaci, kdy se na trhu objeví nová látka, spadající mezi tabákové výrobky. V podobných případech je na nás, ale i na odborné veřejnosti, abychom na podobné látky, které přijdou na trh, a které by mohly být potenciálním nebezpečím pro děti a mladistvé, zareagovali ještě rychleji a přijímali další novely, které budou prodeje těchto látek regulovat. Je třeba také apelovat na rodiče, učitele a vychovatele, aby dětem vysvětlovali, že nikotinové sáčky, ale i další látky nejsou cestou k lepšímu životu, nýbrž pro ně znamenají potenciální nebezpečí,“ říká člen výboru pro zdravotnictví Petr Fifka (ODS).

„Nikotinové sáčky byly dříve vnímány jako nástroj k odvykání, v dnešní době ale závislost velmi často způsobují, a to především u dětí. Jako lékař znám mnoho případů, kdy děti měly kvůli užívání nikotinových sáčků zdravotní problémy. Jsem proto velmi rád, že se nám s kolegy povedlo přijít s touto novelou, která zamezí prodeji nikotinových sáčků dětem a mladistvým do 18 let, a že byla tato novela dnes hladce přijata. Ministerstvo zdravotnictví zároveň připravilo vyhlášku, která mimo jiné stanoví, jak mají být nikotinové sáčky označené, bude regulovat pro děti lákavé příchutě nebo také množství nikotinu,“ uvedl místopředseda výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).