12. ledna 2023

Deník: Prezident nemůže vyřešit problémy s energiemi či chudobou

(Deník) Rozhodnutí volit prezidenta republiky přímo občany bylo nešťastné a do parlamentní demokracie v České republice přináší řadu problémů. V dnešní on-line debatě Deníku to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Přestože nikdy neskrýval, že je odpůrcem přímé volby a dal by přednost klasickému způsobu volby parlamentem, nehodlá podávat návrh na změnu ústavy v tomto směru. „Respektuji to, že naprostá většina občanů chce přímou volbu prezidenta,“ uvedl Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Dosavadní zkušenost se dvěma přímými volbami prezidenta podle Petra Fialy potvrzuje, že si občané tento způsob volby žádají. „Je to typ voleb, kde je nejvyšší volební účast,“ připomněl premiér Fiala. Také v anketě Deníku na toto téma se pro zachování přímé volby vyslovilo 74 procent respondentů. „Tím se to potvrzuje, takže z tohoto důvodu já respektuji většinový názor,“ konstatoval Petr Fiala.

Premiér ovšem připomněl, v čem podle něj tkví hlavní nevýhody přímé volby hlavy státu. Zmínil zejména nesoulad mezi nevelkými pravomocemi prezidenta a velkou legitimitou, kterou získává právě přímou volbou občany. „Jsou tam nenaplněná očekávání,“ prohlásil Fiala.

Prezident neovlivní chudobu nebo ceny energií

Také dnes totiž někteří kandidáti prezidentské volby, jejíž první kolo se uskuteční v pátek a sobotu, lidem slibují kupříkladu vyřešit problémy s energiemi nebo jim pomoci od chudoby. „Přitom to prezident republiky udělat nemůže,“ připomněl Fiala, řešení takových praktických problémů je totiž úkolem vlády vzešlé z vůle parlamentu.

Podle Fialy zatím není ani potřeba nijak zpřesňovat kompetence hlavy státu, aby na sebe svévolně nepřebírala více moci, než na kolik jí má z Ústavy nárok. „Musíme si uvědomit, a to je na demokracii krásné a trošku i problematické, že nedokážeme legislativními kroky všechno předvídat a ochránit,“ tvrdí Fiala. Cestou proto podle něj je, že si občané do čela státu zvolí moudrého a rozumného člověka, který bude ctít Ústavu a jejího ducha.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS