9. ledna 2023

Události, komentáře

(ČT 24) Pražský městský soud v pondělí nepravomocně osvobodil Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Podle soudce Jana Šotta není skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který byl hostem Událostí, komentářů ČT24, je potřeba ctít presumpci neviny.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podotkl, že respektuje rozhodnutí soudu. V souvislosti s presumpcí neviny zmínil, že je potřeba ji ctít, ale na druhou stranu jsou kritéria pro lidi, kteří se pohybují v politice, přísnější. „Jsou pod drobnohledem a je potřeba s tím počítat,“ uvedl.

V souvislosti s politickými boji dodal, že se ODS obecně snaží chovat korektně. „Jsem přesvědčen, že ty prostředky, o kterých mluvil pan Vondráček, nepoužíváme, nebo se je snažíme i utlumit, protože to není správný způsob politiky.“

Přepis debaty:

Jan ŠOTT, předseda soudního senátu:
Obžalovaní za prvé Ing. Jana Nagyová, Ph.D., narozená 26. 9. 1970. Za druhé Ing. Andrej Babiš, narozený 2. 9. 1954, se podle paragrafu 226 písmeno B trestního řádu zprošťují obžaloby státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze ze dne 21. 3. 2022.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Rozsudek v kauze Čapí hnízdo, bývalý premiér Andrej Babiš i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová jsou podle rozhodnutí soudu nevinní. Nagyovou státní zástupce původně obžaloval z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Babiše pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Podle soudce Jana Šotta ale není skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Verdikt není pravomocný.

Andrej BABIŠ, obžalovaný,
poslanec /ANO/:
Já myslím, že je to dobrá zpráva pro celou Českou republiku, pro všechny občany České republiky. Že žijeme v právním státě a že máme nezávislou justici a že máme soud, který nezávisle rozhodl o tom, že paní Nagyová a já byli jsme zproštěni viny.


Petr FIALA, předseda strany a premiér /ODS/:
Rozhodování nezávislého soudu je potřeba respektovat. Dlouhodobě říkám, že ten podstatný střet mezi populismem a naší politikou, kterou my nabízíme, se musí a má odehrávat ve volebních místnostech.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A hosty Událostí, komentářů jsou předseda
Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Radek Vondráček z hnutí ANO, jeho místopředseda a předseda ústavně právního výboru
Poslanecké sněmovny. Dobrý večer.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Radim Fiala z SPD, místopředseda hnutí, předseda
poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A Jan Lacina za hnutí STAN, místopředseda tohoto hnutí a místopředseda
poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku, začnu s vámi. Tak ještě v září to byl politický proces. Teď pan Babiš mluví o spravedlivé justici a právním státě. Mluvil by pan Babiš stejně, kdyby ho dnes soud viny nezprostil?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Hned jak ho potkám, tak se ho na to zeptám. Za sebe říkám, že jsem ten termín politický proces já nikdy nepoužíval. Myslím, že to korigoval pan Babiš už předtím. A dnes se za to dokonce omluvil. To, že tam byl politický tlak.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte zpolitizovaný proces.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ano.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak mi vysvětlete, co to je a kdo za tím stojí?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
To je zásadní rozdíl. No, všichni víme, já myslím, že i vy to víte, že když si položíte otázku, zda by se vůbec tento soud konal, kdyby nevstoupil Andrej Babiš do politiky a nebyl předseda hnutí ANO, tak ta odpověď je, tak ten soud by se nekonal. Já si myslím, že teď se soustředíme na to, že je to dobrá zpráva. Těch zpráv dobrých bývá pomálu. Takže to hodnotím jako dobrá zpráva. Za sebe, pro mě je to skutečně dobrý signál. Fungování toho justičního systému a je to pro mě znamení, že nebo vlastně signál, že bez důkazů opravdu v této zemi nikoho neodsoudíte.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže zpolitizovaný proces je proces, kdy je souzen politik, protože vstoupil do politiky?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, ne, ne, já si myslím, že opravdu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak mi řekněte, kdo za tím stojí?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Znova a já myslím, že jsem to tím vysvětlil. Ne, za tím nikdo nestojí. Nehledejte za tím nějakou šedou eminenci, která to způsobuje…

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já jsem myslela ten polistopadový kartel třeba.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Tak se chová, tak se prostě chová ta společnost a je pravda, že Andrej Babiš jaksi ten systém narušil. Ten systém, který tady, tady byl a který, pro který se vžil už ten termín polistopadový kartel. Tak do toho vletělo hnutí ANO. S čímž v roce 2013 málokdo počítal. A změnila se rovnováha rozložení sil. No a nějakým způsobem potom se ten politický boj vedl nepříliš korektními prostředky. Můžeme si tu dlouho povídat, kdo s tím začal. Kdo vlastně vyostřil. Ale pravda je, že ty osobní útoky prostě to už je, to se táhne už řadu let. Já vám tady můžu připomínat korunové dluhopisy. Já vám tady můžu připomínat Panama Papers, zneužití vlastně i Andreje Babiše mladšího. A prostě těmito nástroji se u nás vede politický boj. Nelíbí se mi to, není to nic pěkného a nemělo by se to vést ani v soudních síních, ani na státních zastupitelstvích. Nemáme s tím zkušenost jenom my jako hnutí ANO ale třeba i
ODS. Vždyť koneckonců padla vláda na základě nějakého zásahu v Úřadu vlády. Tak já doufám, tak já doufám, že ten čas se posunul, že se to všechno vyvíjí a že to je naposledy, kdy o něčem takovém mluvíme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, ctíte presumpci neviny a můžete tady za vaši stranu zodpovědně říct, že jste nikdy z Andreje Babiše nedělali podvodníka, že jste z něj nikdy nedělali zloděje?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že presumpci neviny je třeba ctít. Na druhé straně je to vždycky tak, že v té politice ta kritéria na ty, co se v ní pohybují, jsou přísnější a jsou pod drobnohledem a musí s tím počítat. A musí se s tím vyrovnat. A vždycky je potom třeba, aby existoval nezávislý soud, který pokut se ty věci dostanou až tak daleko, rozhoduje nezávisle a rozhoduje samozřejmě tím pádem i spravedlivě. A jinak já nemůžu mluvit za celou
ODS. To prostě takhle nejde, to po mně nechtějte. Já jenom jsem přesvědčený, že my obecně se v každém případě snažíme, vždycky chovat korektně. A ty prostředky, o kterých tady třeba mluvil pan kolega nepoužíváme. Nebo jsem přesvědčen, že se snažíme je dokonce i nějakým způsobem utlumit, protože to není správný způsob politiky.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Lacino, můžete říct totéž, jak byste dnes okomentoval video vašeho předsedy, který ťuká na kalendář a říká, Andreji, už je čas?

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Víte co, on do včerejška to byl politický proces. Ode dneška je to spravedlivý soud. Tady došlo k významnému posunu těch významů. Náš pan předseda reagoval možná na slova Andreje Babiše, kdy o nás začal mluvit jako o mafii a nedopřál nám žádnou presumpci neviny našich reprezentantů. Nikdy nikdo nebyl odsouzen a tohle jsme poslouchali ve Sněmovně prakticky celý loňský rok. Tak možná to byla reakce na tuhle věc. Ale pro mě zůstává, jestli můžu ještě odpovědět na to, co jsem viděl dneska. Pro mě Andrej Babiš je člověk, který nerozlišuje v kategorii pravda a lež, ale v kategorii, co je pro mě výhodné a není pro mě výhodné. Tak, kdybyste se ptala, jestli jsem po tom soudním rozhodnutí na něj změnil názor, tak musím říct, že nezměnil, i když ho ten prvoinstanční soud dnes osvobodil.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy jste, pane Ondráčku, dnes na ČT24 řekl, že se Babiš očistil. Ale jsou tu přece ještě třeba vyšetřování francouzské prokuratury za praní peněz, je tu jeho komunistická minulost, je tu jeho spolupráce s StB. Je očištěn i morálně?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Nicméně, minimálně dvoje volby jsem si jako člen hnutí ANO vyslechl, i při různých jednáních v rámci komunálních či krajských, že prostě je to v té době buď obviněný nebo obžalovaný. Vyslechli jsme si to mockrát i ve vaší televizi. A včera na to měl náš pan předseda docela pěkný sestřih. Kde mu říkali obžalovaný premiér. A byla to, znamenalo to pro nás opravdu velikou zátěž ve smyslu třeba vyjednávání a nějakého koaličního potenciálu. A třeba nám to v tom roce 2018 opravdu zhatilo některé koalice. Takže samozřejmě už jenom to, že teďka pozor, ale s rezervou, že se jedná o nepravomocné rozhodnutí. My se tady o tom bavíme možná. Je to určitě důležité rozhodnutí, ale ještě není pravomocné. A v každém případě to pro nás bude znamenat, že tady to sousloví obžalovaný premiér už si snad nikdo nedovolí. A nás to opravdu poškozovalo. A jsem rád, že měl možnost Andrej Babiš se očistit. My jsme hlavně vyvrátili všechna ta tvrzení, že snad se domlouvá nějaká milost. Že ho nechceme vydat, že chceme využít jeho imunity, že se z něčeho bude dovolávat. Nic takového se nestalo. A chtěl bych jenom připomenout, že na začátku bylo 11 obviněných podezřelých. Končilo to na dvou a ti byli dneska zproštěni. A ta trajektorie, ten trend, to bylo zřejmé už několik let.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, jak to čtete celé vy? Je tedy pan Babiš očištěn morálně i právně?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No, já to pardon, já to nechci takhle hodnotit, protože já neznám ten spis. Jenom vím, co se dělo ve společnosti, co se dělo ve Sněmovně po celou tu dobu. A já musím říct, že ať by ten soud dopadl tak nebo tak, i kdyby dopadl opačně, tak já respektuju rozhodnutí soudu. Protože jsem přesvědčen, že rozhodl tak, jak rozhodnout měl a respektuju to. Nicméně je tam pro mě jedno ale, že to vyšetřování trvalo tak dlouho, že trvalo dlouhých 7 nebo 8 let.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A to probereme ještě podrobně, nebojte.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobře. Takže já k tomu jenom můžu říct, že neříkám ani tak ani tak. Nevím, jestli pan Babiš je takový nebo makový. Ale prostě respektuji rozhodnutí soudu a beru to jako bernou minci.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A z toho morálního hlediska máte jasno?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já to nehodnotím. Pro mě je pan Babiš politik hnutí ANO a já jsem chtěl vědět, jestli je vinen nebo nevinen a. Soud řekl, že je nevinen. Byť nepravomocně a z toho já vycházím. Takže já nechci pana Babiše hodnotit. To je na věc, to je věc médií, politologů a jiných.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Soudce Šott evidentně spěchal. Na to jste si, pane Vondráčku, ale stěžovali. Vlastně před jakýmikoliv volbami jste vždycky říkali, že jde o předvolební boj, že zkrátka rozsudek před volbami jste považovali za nepřijatelný. Teď se vám to hodí?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Mně se to nikdy nelíbilo a líbit nebude. Že soud ta soudní jednání nebo nějaké závažné procesní úkony s prominutím opravdu načasovány. Jednou to může být náhoda, podruhé a potřetí už určitě ne. Tak já si myslím, že by orgány činné v trestním řízení opravdu měly dbát i na to, aby nezavdávaly tady příčinu takovýmto spekulacím. A ačkoliv oni se budou bránit, oni mají jiný názor. Říkají, my jsme prostě nezávislí a my si to prostě děláme bez ohledu na kalendář. Já si myslím, že to tak není, že by možná stálo za debatu uvnitř justice na státním zastupitelství si opravdu z hlediska zájmu kvality těch rozhodování, by přece jenom, by se někdy nemělo zohlednit to, že je to pod obrovským tlakem. Teď je to dobrá zpráva. Teď to dopadlo dobře, jak říkáte. Ale ten trend se mi pořád nelíbí, že to je vždycky před nějakými volbami. A netýká se to jenom ANO.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, soudce Šott nebo je fér, aby měli voliči před volbami tu informaci, jestli je kandidát vinen, nebo nevinen?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já si myslím, že to na tom nemůže záležet, že ten soudce a obecně orgány činné v trestním řízení mají pracovat tak, jak nejrychleji umí. Což se bohužel vždycky úplně neděje. Aspoň takový z toho já mám také pocit. A neměly by, nemůžou dávat pozor na to, jestli budou, nebo nebudou nějaké volby, nebo co se zrovna děje. Protože pořád jsou nějaké volby. To znamená, já v tomhle tom si myslím, že není možné chtít po soudcích a případně dalších orgánech činných v trestním řízení, aby přizpůsobovaly svojí práci tomu, jestli jsou, nebo nejsou volby. To by bylo naprosto špatně. A to by vlastně znamenalo, že jsou závislé na tom, co se zrovna v té politice děje, a to přece nechceme. Takže si myslím, že to s tím nemá a ani nesouviselo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Lacino, kdy si říct, že platí presumpce viny? Když je politik obviněný, nechť se očistí, a pak se vrátí do politiky. Kde je ta skutečná hranice i s ohledem na úspěšné dotahování kauz policie a justice. Umí si na tohle to společnost odpovědět?

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Já si myslím, že to presumpci neviny musíme ctít na každý pád. To je naprosto základní východisko. Druhá věc je, že musíme naprosto jednoznačně respektovat soudní rozhodnutí. Na tom se teda myslím všichni 4 v tuto chvíli shodneme. My jako starostové rozhodně nejsme ti, kteří by jakkoliv bourali ten právní stát a demokracii, která je právě postavená na těchhle těch dvou východiscích. Čili presumpce neviny a to rozhodnutí soudu je v uvozovkách svaté. Ale vracím se k tomu prvnímu, kdo ho poškozoval. To Andrej Babiš, který mluvil o politickém procesu, ve chvíli, kdy to rozhodnutí ještě neznal a útočil jako na tuto část demokratického prostředí v České republice. Čili to je zhruba takhle moje odpověď.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, a vaše bude jaká? Vy jste nešetřili ostrými slovy, když se řešila kauza Dozimetr.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Přičemž pan Babiš dokonce mluvil o vládě prolezlé organizovaným zločinem.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
To je ta presumpci neviny?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Nevím, jak to myslíte tady v tom případě. Ale konkrétně jestli se mohu vyjádřit k presumpci neviny, tak presumpce neviny je daná zákonem. Měla by platit pro všechny občany včetně
poslanců. A tady jsme to viděli, že prostě pan Babiš 7 let se říkalo, že je obviněný, obžalovaný, kdo ví, co udělal. A najednou soud řekl, že je nevinen. To znamená, tady na tom případě vidíme, že presumpce neviny by měla platit i pro poslance. A já ze své dlouhodobé historie vycházím ještě z jednoho faktu. Že jsem slyšel možná tady zrovna u vás ve vaší televizi, kdy odcházející plukovník Šlachta řekl, že trestní oznámení jsou používána v politice k tomu, aby se politici, jsou používána v politickém boji. A já si myslím, že pokud je podáno trestní oznámení, teď to začne někdo šetřit. Tak určitě kdybychom měli presumpci viny, tak by to znamenalo, že v případě nějakých voleb v Poslanecké sněmovně, kde se volí nějaké komise nebo něco takového, tak by tam přišlo možná desítky trestních oznámení, aby to snížilo počet volitelů v té Poslanecké sněmovně a podobně. Takže já si myslím, že to není možné ta presumpce viny. A narušilo by to opravdu demokratický systém v této zemi. Prostě právně to není možné. Takže jednoznačně stojím za presumpcí neviny.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, vy jste k tomu chtěl něco dodat?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
No, já jsem k tomu chtěl dodat jenom to, že si teda nedovedu představit, že by kandidátní listiny některých stran byly plné obviněných nebo obžalovaných. To prostě přece takhle nemůže být. Je tady nějaká politická odpovědnost. Prostě je tady nějaký základní princip toho, kdo a s jakým kreditem by měl, nebo neměl vstupovat politiky. A samozřejmě není možné někoho odsuzovat, pokud není odsouzen. Na druhé straně, že to, v jaké pozici vy vstupujete do politiky a co máte za sebou, respektive před sebou, je důležité. Je to prostě věc, která potom formuje naši společnost. A já si myslím, že je potřeba si to taky uvědomovat. A je potřeba se snažit, aby ti lidé, co vstupují do politiky, prostě nebyli zatíženi třeba jenom nebezpečím toho, že se podílejí na nějaké trestní kauze a něco podobného. Já jsem o tom přesvědčen, že obecně by to mělo být tak, že ti lidé, kteří vstupují do politiky, by neměli být zatížení nějakým nebezpečím, že jsou spolupachateli nebo dokonce, že jsou nějakým způsobem účastni nějakého nekalého jednání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A teď k té délce trestního řízení. Oni si na to všichni stěžují. Pravda je, že když se podíváme na to mezinárodní srovnání, tak na tom jako Česká republika vůbec nejsme špatně. Nicméně ta kauza kolem Čapího hnízda trvala 7 let. Jaké je to pro vás jako pro politiky poučení a jak zajistit, aby se tyhle ty kauzy zkrátka nevlekly takhle dlouho. Pane Lacino, prosím, začněte.

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Jo, jestli dovolíte, tady to byl trošku atypický příklad. Protože ten soud, respektive celý ten proces byl protažen těmi imunitami, protože tedy byl souzen významný
poslanec. Pokud vím, tak Poslanecká sněmovna hlasovala 3×. Teď mě kolegové budou kontrolovat, o vydání Andreje Babiše. Já jsem byl jenom u toho třetího a posledního hlasování. A tím se to hodně protáhlo. Nic se nemění na tom, že samozřejmě délka toho procesu je pro každého toho člověka velmi nepříjemná. A že v zásadě i v některých jiných případech se to táhne z mého pohledu neúměrně dlouho, a hlavně jak pro kvalitu života pro člověka, který se do tohohle toho soukolí dostane, je to skutečně velmi nepříjemné, s tím bych souhlasil.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No, já teď nevím, jestli 3× nebo 4×, ale vím, že, když jsme vydávali naposled pana Babiše, tak už jsem říkal, že to přece není možné. Že tady je nějaký problém a ten problém může být ve vyšetřování policie anebo státního zastupitelství. Rozhodně si nemůžu stěžovat na soudy, sami jsme viděli, že soudy fungovaly nejrychleji, jak mohly. A to já neříkám, jestli soudy fungují rychle nebo pomalu. Soudy by měly fungovat tak, aby to prostě správně všechno zvládly a měly čisté svědomí, že to rozhodly tak, jak to rozhodnout mají. Ale u té policie a státního zastupitelství prostě, ať chceme nebo ne, tak to vzbuzuje otázky. Jestli to muselo trvat tak dlouho a nebyli to schopni udělat dřív. A za poslední bych ještě řekl, že je potřeba tu situaci přece analyzovat. Analyzovat, proč to trvalo tak dlouho, protože z výsledků té analýzy můžeme vycházet a posunout to, aby to v dalších úplně třeba jiných případech souzení politika, aby to netrvalo tak dlouho.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já bych vyzdvihl, co říkal kolega. Ten soudní proces netrval tak dlouho. Až při tom množství důkazního materiálu a vemte si, kolik času se strávilo u hlavního líčení. To znamená, tam je problém to přípravné řízení. Nelíbilo se to vůbec nikomu. Je to pak důležité pro to, jak společnost vnímá tady tu oblast. Já si vzpomínám, že v jednom roce jsme přijali 8 protikorupčních zákonů. A zrovna tenkrát byl zrušen rozsudek nad Davidem Rathem a šlo to celé od začátku. A my jsme si v tom indexu vnímání korupce pohoršili o několik míst. To znamená, pro ty lidi je to větší signál, než že jsme přijali nějaké protikorupční zákony. To znamená s nějakým odstupem, který teď ještě nemáme a nemáme to ani pravomocně skončené, budu rád, když se k tomu vrátíme a trochu si to rozebereme, speciálně tuhle kauzu, protože některé to dokazování a ty prostoje a že se to vždycky jakoby akcelerovalo opravdu s nějakými volbami a já si za tím stojí. Tak to není v pořádku a měla by potom být i nějaká reflexe v rámci těch orgánů činných v trestním řízení.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A poslední, pan Vystrčil, k délce trestního řízení, jaké je to poučení? Co udělat pro to, aby to proběhlo lépe?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem to říkal, my máme nezávislé soudy. Pokud chceme nějakým způsobem ovlivnit tu délku toho řízení, tak to můžeme udělat jenom tak, že upravíme zákony takovým způsobem, aby přikazovaly jednat, řekněme, těm orgánům činným v trestním řízení rychleji. Což ale si myslím, že úplně nejde. A potom, že připravíme třeba lepší podmínky pro práci soudů a dalších orgánů. Ale moc si nedovedu představit, že nějakým politickým tlakem budeme urychlovat nějaké řízení, které se týká svobody či nesvobody jednotlivce. To by bylo zasahování do nezávislosti těchhle těch orgánů. A to si myslím, že by nebyla dobrá cesta.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku, když s vámi shrnu tu kauzu Čapí hnízdo. Mění tedy ten dnešní rozsudek optiku, jak nahlížet na politiky a ty jejich kauzy? To znamená nahlížet na ně jako na nevinné, i když jsou vyšetřováni a nebránit jim v tom politickém angažmá, pochopila jsem to správně?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, nepochopila. Já si myslím, že to je daleko komplexnější.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem to pochopil podobně ale.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, je to komplexnější opravdu. A navíc tahle kauza byla docela dost specifická. Já jsem neměl tu příležitost v tom kole, kde se mluvilo o presumpci viny. To si myslím, že je hloupé větné spojení. A kdo to říká, tak tomu nerozumí. Samozřejmě je to otázka nějaké politické kultury. A tu kulturu si vytváříme my. Ta se taví v
parlamentu v obou komorách. Tam to začíná, pak to pokračuje na ty kraje a na ty obce. Takže je to o politické kultuře.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se chtěla zeptat totiž, proč vám vadil pan Hladík?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem říkal, že to není dobré, v tuto chvíli ho posílat na ministra, když má něco ještě k vysvětlování. Probíhá nějaké šetření. A že tím bude zatěžovat tu vládu. A nikdy jsem řekl, ale právě při úctě k presumpci neviny a k tomu, že každý by měl šanci dostat to vysvětlit. Jenom jsem říkal, že v tuto chvíli, aby dělal ministra, tak není ten nejlepší nápad. Určitě KDU-ČSL má i jiné kandidáty. Není jediný na světě a jediný odborník a kandidát na ministerstvo životního prostředí. A v okamžiku, kdy budeme řešit cokoliv v
Poslanecké sněmovně cokoliv, tak nakonec skončíme u brněnských bytů. Takže bude je to nějakým způsobem zatěžovat i tu vládu… Taky jsme to tam poslouchali. Takže, ale tady se tomu mohli vyhnout, tady se tomu mohli vyhnout. A je to, zase říkám součástí toho, té změny ne, co nám slibovali. Tak aspoň teda vidíme, v čem to změna spočívá.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Zeptám se za chvilku pana Hladíka, je totiž naše další téma. Místopředseda lidovců pan Hladík bude pracovat na ministerstvu životního prostředí jako náměstek. Do funkce jmenoval šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který je pověřený vedením resortu. Končící prezident Miloš Zeman potvrdil, že Hladíka ministrem nejmenuje. V rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že k němu má výhrady kvůli jeho odbornosti i ke kauze kolem brněnských městských bytů. Doplnil, že premiéra Fialu informoval o svém postupu v pondělí a že odmítnutí návrhu nepovažuje za protiústavní.

Miloš ZEMAN, prezident republiky:
Premiér navrhuje ministra, opakuji navrhuje. Slovo návrh má v češtině naprosto jednoznačný význam. Je to něco, co můžete buď přijmout, nebo odmítnout.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A jak jsem říkala, tak Petr Hladík z KDU-ČSL, místopředseda strany, náměstek ministra životního prostředí je teď naším hostem. Dobrý večer.

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Krásný dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy teď tedy povedete celé ministerstvo jako náměstek. Takže než se tedy ministrem stanete, není to ponižující?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Já to neberu tak, že to je ponižující. Já jsem se stal jakousi obětí, možná nějakým posledním vrtochem pana prezidenta před skončením jeho mandátu. Vlastně je to trošku smutné od pana prezidenta, že poslední dva měsíce do skončení jeho mandátu se takovýmto způsobem a tak jak považuje KDU-ČSL a taky celá řada ústavních právníků krokem, který je protiústavní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je to od vás čestné?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Co jestli je čestné?

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Že budete jako náměstek řídit, že to takhle obejdete?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Ono to není obcházení. Pan ministr Jurečka mě jmenoval svým náměstkem na místo, které na tom ministerstvu bylo volné. A využil toho, co mu zákon umožňuje a co je běžné při řízení ministerstev. Protože celá řada ministerstev po dobu, kdy je ministr například na dovolené nebo nemůže svůj mandát plně vykonávat, tak pověřuje náměstka realizací konkrétních úkolů, anebo řízením celého ministerstva, tak jak mu umožňuje zákon.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, vy jste měl být ale ministr. Proč jste si třeba nepočkal podobně jako pan ministr Lipavský?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
My jsme o tom uvažovali a zvažovali jsme samozřejmě všechny možnosti. Všechny možnosti řešení pro KDU-ČSL. Nicméně i vzhledem k tomu, že panu prezidentovi končí mandát, už ne ani za 2 měsíce. Tak jsme se rozhodli k tomuto řešení. Pokud by ten čas byl delší, třeba půl roku nebo rok, tak by lidovci určitě trvali na kompetenční žalobě. Na tom, abychom jasně rozlišili, kde jsou pravomoci premiéra České republiky, který podle nás a také podle ústavních právníků je ten, který ministry vybírá a tedy i navrhuje a prezident pouze stvrzuje. Ano, ústavní právníci říkají, pokud by tento člověk byl například nesvéprávný, tak by ho prezident mohl odmítnout, ale asi žádné jiné možnosti nejsou. Tak se vyjádřil i vicepremiér Jurečka už minulý týden, že my nečekáme s panem prezidentem už další jednání. A očekáváme, že ministr životního prostředí bude jmenován až novým prezidentem republiky.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co když se nový prezident republiky rozhodne stejně jako ten odcházející?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Já ani lidová strana a ani pan premiér toto nečeká. A to z toho důvodu, že předpokládám, že nový prezident republiky bude ctít Ústavu, bude ctít ústavní zvyklosti. A tedy jmenuje ministra na návrh pana premiéra.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Máte slovo pana Jurečky nebo možná i pana premiéra, že se za vás budou bít do roztrhání těla?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Já nevím, jestli se za mě budou bít do roztrhání těla. To je samozřejmě otázka především toho, jakým způsobem já vystupuji a budu působit na ministerstvu životního prostředí. Ale já si vážím té důvěry, kterou mám od lidovců, od pana vicepremiéra Jurečky a taky od předsedy vlády pana premiéra Fialy za ten návrh, protože mě navrhl na tuto pozici.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
K té vaší kauze, vy jste poté policejní razii ve svojí kanceláři říkal, že jste byl v pozici svědka. Nakonec jste ale Seznam Zprávám přiznal, že vás policie prověřuje kvůli možným manipulacím s majetkem Brna. Policisti vás tedy předvolali už dvakrát. Vypovídal jste tedy podruhé. Proč jste to neřekl hned? Máme počítat s tím, že přijdou další informace? Víte, ono to má takovou zvláštní jako pachuť neupřímnosti. Tak proč vám věřit? Hodláte se ještě nějakým způsobem očistit třeba tím, že zveřejníte dokument k domovní prohlídce?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Musím říct, že to není pravda to, co uvedl Seznam Zprávy. Jinak dokument k domovní prohlídce je veřejný. Mají ho všechna média. Toto poskytl médiím pan soudce Dufek, soudce městského soudu na základě zákona 106. Zda tak učinil platně, nebo neplatně, se dozvíme, protože ministr spravedlnosti na tento čin také podal kárnou žalobu, protože se nedomnívá stejně tak jako celá řada advokátů, že tak učinil pravomocně. Nicméně to z čeho, nebo co bylo předmětem prohlídky mé kanceláře, je naprosto veřejný dokument. Já jsem nikdy netvrdil…

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ale policie vás vyšetřuje nikoliv jako svědka ale jako podezřelého, tak to je.

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Já jsem vždy říkal, a to zdůrazňuji, že jsem na policii byl podat vysvětlení. Byl jsem ho podat hned druhý den poté, co se konala prohlídka kanceláře. Od té doby mě Policie České republiky ani jiné orgány nekontaktovaly. A ano, v průběhu doby jsem byl na policii podat druhé jednání, a to jako svědek. O tom mám samozřejmě důkaz, jak pozvání na toto jednání, tak záznam z tohoto jednání. To znamená, svědčil jsem tam ano jako svědek.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Mám svědomí čisté, nikdy jsem nedělal nic nezákonného ze zištných důvodů, a přesto jsem vláčen policií a médii. To jste řekl Seznam Zprávám. Dnes jste v úvodu Událostí, komentářů v rámci rozhovoru řekl, že jste oběť. Máte teď větší pochopení pro Andreje Babiše?

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
To není o pochopení pro Andreje Babiše. Já chci zdůraznit, že nejsem ani obviněn, ani obžalován. Pokud bych jako byl pan předseda Babiš obviněn, tak bych nemohl vykonávat žádnou politickou funkci. A počkal bych, ano bohužel v Česku to trvá dlouho, roky, to jsme si teď zažili, na to až soud rozhodne o tom, zda je ten člověk, nebo není. Pro mě je ta hranice naprosto jednoznačná. Ta hranice je prostě. v okamžiku obvinění jako takového. My tady samozřejmě vidíme, že je možné obvinit i člověka, který není vinen nebo je zproštěn viny. To je prostě důležité si říct, že tím, kdo rozhoduje v České republice, za co jsem moc rád, o vině či nevině, je nezávislý soud, ale pro mě jako pro politika a pro mě jako pro lidovce je opravdu ta hranice obvinění jako takového.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Hladíku, díky, že jste přišel do Událostí, komentářů. Na shledanou.

Petr HLADÍK, místopředseda strany a náměstek ministra životního prostředí /KDU-ČSL/:
Mějte se hezky, pěkný večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Názory opozice a koalice na postup prezidenta Zemana ve věci nejmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí se rozcházejí.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Miloš Zeman se snaží vykládat pravomoci prezidenta daleko nad ústavou. Je jasné, že roli prezidenta přísluší na návrh premiéra prostě jmenovat.

Klára DOSTÁLOVÁ, místopředsedkyně
Poslanecké sněmovny /nestr. za ANO/:
Tam není, že musí jmenovat jo, on prostě jmenuje na návrh vlády, ale pokud on s tím návrhem, pořád je to jenom návrh, nesouhlasí, tak podle mě může i nejmenovat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, probereme to taky. Pane Lacino, stojí to za to stát za panem Hladíkem za každou cenu?

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Já bych si dovolil v této souvislosti učinit 2 postřehy. Ten první je, že to je primárně věcí KDU-ČSL, které dal pan premiér Fiala poměrně dlouhý čas na to, aby si tu věc promyslela ze všech úhlů pohledu. Ona na konci přišla s tím, že chce pana Hladíka jako ministra životního prostředí, takže bych řekl, že to je její vládní a jednoznačná odpovědnost. Druhá věc, kterou už pan Hladík tady zmínil, je ta kompetenční žaloba, kterou může dát na pana prezidenta pan premiér Fiala. Já bych se tady za to velmi přimlouval pro to, aby byla jednou provždy tahle ta ústavní věc vyjasněná rozhodnutím soudu, protože podle mého názoru prezident musí jmenovat, ale já si můžu myslet, co chci, je tady prostě nějaká autorita, která nám to jednou provždy může rozseknout a podle toho by se samozřejmě museli dál řídit příští prezidenti, ať už jimi bude kdokoliv.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, přijde vám čestný ten postup, o kterém tady mluvil pan Hladík, to znamená, že je vlastně jmenován náměstkem, pověřen řízením resortu. Počká si, až bude nová hlava státu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Mně přijde v reakci na to, jak se chová pan prezident, ten postup logický a správný, protože my potřebujeme, aby ministerstvo životního prostředí fungovalo. Pokud KDU-ČSL je přesvědčeno, že nejlepším kandidátem na pozici ministra je pan Hladík, tak je v pořádku, že pan ministr Jurečka, který zůstává ministrem životního prostředí, ho dosadil do pozice, kde bude mít možnost to fungování toho ministerstva maximálně ovlivňovat. Já to vidím jako rozumné řešení. Mnohem raději bych byl, kdyby pan prezident dodržoval ústavu a jmenoval na návrh pana premiéra, protože tam je napsáno jmenuje a když jmenuje, to znamená, že může jmenovat, ale že jmenuje. A kdyby to mělo být jinak a měl rozhodovat pan prezident o tom, kdo bude nebo nebude ministrem, tak by ta ústava nemohla vypadat tak, jak vypadá, nemohla by být vláda odpovědná sněmovně za své jednání a podobně. Nemá to cenu rozebírat, ale kompetenční žaloba bohužel nemá moc smysl, protože to rozhodnutí by bylo později, než skončí pan prezident současný své funkční období a v tom okamžiku by zřejmě celá padla pod stůl, protože by nebyl důvod, aby došlo k tomu, aby bylo to řízení dokončeno, když...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ani do budoucna to nemá smysl?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Do budoucna to má smysl, ale je to potřeba udělat v tom čase, ve kterém to například mohl udělat pan premiér Andrej Babiš v okamžiku, kdy byl vlastně ve stejném problému, jako dneska je pan premiér Fiala, který ten čas na to, aby kompetenční žalobu podal, která se také musí napsat a připravit, nemá, protože v okamžiku, kdy ji podá, tak ty soudy začnou jednat, než to dojednají, tak už bude jiný prezident než pan prezident Zeman a už to celé nebude mít žádný smysl, protože soud nebude mít o čem rozhodovat, to je důležité říci, jinak by to samozřejmě ta kompetenční žaloba byla podána a několikrát to z úst, jak pana premiéra Fialy, tak z pana místopředsedy, vicepremiéra Jurečky zaznělo. Toliko ode mě k tomu. Nemám vůbec z tohoto projevu politické kultury radost, ale v rámci možného to vidím jako rozumné a pro Česko dobré řešení, protože my potřebujeme, aby vláda fungovala.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, dnešek ukázal, že politik dokáže být nevinný, proč by neměl pan Hladík dostat šanci?

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
No, protože u pana Hladíka je to trochu jiná věc v tom smyslu, že pan Hladík je politik a nikdo mu tady neříká, aby odstoupil, aby už zítra nebyl politikem a podobně. Ale sám pan předseda
Senátu Vystrčil tady před 10 minutami řekl, že když politik jde do nějaké funkce, tak by neměl zavdávat příčinu veřejnosti, novinářům k tomu, aby byly u toho nějaké nevyjasněné věci. A tady bohužel ty nevyjasněné věci jsou a jsou velmi čerstvé. Já také věřím, že KDU-ČSL má několik dalších politiků, kteří by byli schopni, byť dočasně třeba tuto pozici zastat a nemuseli bychom tady teď vůbec sedět a řešit tuto věc. Prostě i já si myslím, že by do funkce ten politik měl být čistý a presumpce neviny znamená, že my tady po něm přece nechceme, aby zítra odstoupil, přestal dělat politiku, nevěnoval se tomu. Koneckonců je náměstkem ministra, podle mého názoru je to samozřejmě obejití celé té věci, ale nikdo tady proti tomu z nás neprotestuje. Prostě tam je a hotovo. A hlavním arbitrem, to je důležité říct, jsou přece voliči, občané, ti to vidí a ti budou rozhodovat o tom, jestli to je čestné, tak jak jste se ptala, nebo není to čestné, to je ten nejdůležitější arbitr v této situaci.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Kdyby se, pane Vondráčku, Andrej Babiš stal prezidentem, tak jako prezident by ministry jmenoval bez výhrady, to řekl.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Opět otázka na pana Andreje Babiše. Až ho budete mít ve studiu, určitě vám rád odpoví. Můj názor je takový, že tam ...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
To já konstatuju, to řekl.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, že tam prostě nějaký, za mě můj názor k ústavě je, že mezi nesvéprávní, jak říkal pan Hladík a naprosto bezdůvodným jmenováním je opravdu je ještě veliká škála. A myslím si, že závažných důvodů je možné a v minulosti se to stalo, a je to žádoucí, aby byl ten prezident a teď odhlédněme, prosím vás, od osoby prezidenta, aby ten prezident byl určitý stabilizační prvek, protože za těch 30 let, co máme Českou republiku, se rychleji střídaly ty vlády než ti prezidenti. A kolikrát ta vláda už dávno není a ten prezident tam pořád sedí. Takže on by měl být ten stabilizační prvek a někdy to má zatraceně dobrý důvod, že by ministr jmenován nebyl. Já vnímám ústavu jako dokument, podle kterého ti politici se musí domluvit, oni prostě musí jednat, až se domluví. Kompetenční žaloba, to jsem rád, že to tady zaznělo napříč spektrem a vlastně je prohra potom toho premiéra i toho prezidenta, že nejsou schopni se domluvit, to se nemůže potom líbit ani té společnosti. Tady se rezignovalo na jednání, už se to nechává vyhnít, protože prezident Zeman končí ve své funkci, to si myslím, že taky není úplně nejlepší postup. Pan Hladík by mohl sám trošku nad sebou se zamyslet, že tím vlastně poškozuje i to ministerstvo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, jenom dvě věty krátce.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ne, já budu krátký, protože si to, omlouvám se, pan Hladík zaslouží. Pan Hladík tady naprosto na férovku řekl, není na něj podáno ani trestní oznámení. A on řekl, pokud by byl obviněn, že okamžitě odstoupí. Kdyby se takhle chovali všichni politici v této zemi, tak máme polovinu nebo možná žádné problémy, tak to, prosím vás, aspoň uznejme. To je férový člověk, který řekl, když budu obviněn, odstoupím, končím v politice. Kéž by se takto chovali všichni.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Kéž by. Děkuju, pánové, že jste přišli do Událostí, komentářů. Na shledanou a dobrou noc.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Na shledanou.

Radim FIALA, místopředseda hnutí a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Na shledanou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Na shledanou.

Jan LACINA, místopředseda hnutí a místopředseda poslaneckého klubu /STAN/:
Hezký večer.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR