5. ledna 2023

Co na to premiér na CNN Prima NEWS

(CNN Prima News) Na nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) do čela resortu životního prostředí trvám. Kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana nevylučuji, sdělil předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Posléze podotkl, že by takový krok ale zřejmě nepřinesl výsledek dostatečně rychle – již za osm týdnů bude na Pražském hradě sedět nová hlava státu. Zdůraznil, že odpovědnost za to, kdo je členem kabinetu, nese vláda. Prezident má proto výběr ministrů respektovat.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Premiér Fiala nicméně bude na Hladíkově jmenování trvat. Zopakoval, že se mu nelíbí Zemanův způsob výkladu Ústavy. „Zítra bude jednat vedení KDU-ČSL. Jsou dvě možnosti – buď budou trvat na nominaci Petra Hladíka, nebo přijdou s nějakým jiným řešením. V prvním případě na něm budu trvat taky a znovu požádám prezidenta, aby Hladíka jmenoval,“ nastínil další postup Fiala.

Od nového prezidenta si slibuje, že bude respektovat ústavu, a tedy i premiérovy návrhy na personální složení vládního kabinetu. „A tím pádem problémy, které nyní vidíme, odpadnou. Prezident má respektovat návrh předsedy vlády,“ sdělil premiér Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pakliže by nedošlo při jednání s Milošem Zemanem k žádnému posunu, nevyloučil premiér ani kompetenční žalobu na prezidenta. „Nyní je ale situace jiná, protože za osm týdnů budeme mít nového prezidenta. Když podám kompetenční žalobu, výsledek budeme znát ne za pár dní, ne za týden, ale za měsíce. Bude-li to nezbytné, tak ano, ale pojďme se snažit respektovat Ústavu a jejího ducha,“ podotkl Fiala a dodal, že na rozdíl od svých předchůdců prezidentovi neustoupil. „Nepředkládal jsem žádné alternativy a Jana Lipavského jsem prosadil,“ zdůraznil Fiala v pořadu Co na to premiér a připomněl tím situaci, kdy prezident Miloš Zeman odmítal na post ministra zahraničí jmenovat pirátského nominanta.

Vládní pětikoalice podpořila v klání o Pražský hrad hned tři kandidáty na prezidenta, a to generála Petra Pavla, ekonomku Danuši Nerudovou a senátora Pavla Fischera. Fiala odmítl, že by tím kabinet jen „pasivně přihlížel“ volbám, protože nepřišel s vlastním uchazečem o prezidentský post.

„To je odpovědný přístup. Naopak by bylo neodpovědné, kdybychom do prezidentského klání vložili někoho, kdo má náš stranický dres. Oslabili bychom šanci demokratických kandidátů. Je jasné, že kdokoliv z těch tří bude stát ve druhém kole proti Andreji Babišovi – ani taková situace nemusí hypoteticky nastat – bude splňovat naše představy o hlavě státu,“ hájil premiér Fiala rozhodnutí vládní pětikoalice. Nechtěla ale prozradit, koho on sám v prvním kole prezidentské volby podpoří.

„Můj program na první volební víkend je, že půjdu k volbám. Nevím, jestli se pak vydám do některého volebního štábu, rozhodnu se podle situace. Ostatně je jasné, koho podporujeme. Neřeknu ale ani po volbách, komu jsem dal hlas. Chci respektovat tajnost volby,“ dodal Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS