6. ledna 2023

iHNed.cz: Daně zvyšovat nechci, úspory budeme hledat razantněji

(iHNed.cz) Před volbami slibovali krocení státního dluhu i štíhlejší stát. Pak přišla válka na Ukrajině, následná energetická krize a plány se musely změnit. Premiér Petr Fiala (ODS) ale věří, že tento rok bude jiný: že Česko i Evropu čeká mír, stabilita a následný růst. Jeho vláda chce upravit programové prohlášení, začít s transformací energetiky a zejména snižovat deficit státního rozpočtu. I když jeho koaliční partneři mluví o zvyšování daní, on to odmítá. Dluhy hodlá snižovat hlavně úsporami na straně státu a digitalizací státní správy. Konkrétnější být ale zatím nechce. „Máme ve vládě řadu rozpočtových jestřábů, ale i těch, kteří říkají, že máme rozšířit pomoc, úkolem kabinetu je najít vyvážení,“ říká v rozhovoru s HN Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete přečíst na iHNed.cz.

Čeká vás více než rok bez volebních kampaní. To je jedinečná příležitost udělat zásadní změny. Jaké to budou?

Ano, čeká nás rok, který by neměl být volební, a je pravda, že chceme uskutečnit řadu věcí z našeho programového prohlášení. Na něj se podíváme a zhodnotíme, co se nám povedlo splnit a co je potřeba upravit v souvislosti s novými výzvami, především válkou na Ukrajině a jejími dopady. Jednání povedeme na začátku roku a pak představíme harmonogram změn a celkovou úpravu programového prohlášení. Je před námi několik úkolů, které zůstávají bez ohledu na to, co nyní zažíváme. Jedním z nich je důchodová reforma, která už tu měla být před mnoha lety. Další je úprava vzdělávacího systému, o níž se dlouho mluví a se kterou je nutné také pohnout. A pak je tu obrovská výzva, kterou musíme zvládnout co nejrychleji, a to je přeměna naší energetiky, posílení energetické bezpečnosti, energetická soběstačnost, orientace na jadernou energii a energii z obnovitelných zdrojů.

K jednotlivým krokům se ještě dostaneme. Jaký bude rok 2023? Ten uplynulý byl rokem války a krize.

Přál bych si, aby to byl rok, kdy v Evropě zavládne mír a kdy se vyrovnáme s některými dopady souboru krizí, jimž jsme čelili. Snížíme inflaci, uděláme více pro energetickou soběstačnost a budeme se věnovat potřebným změnám. Měl by to být rok, kdy se budeme jako Evropa a Česko dostávat ke stabilitě a růstu.

Vaším hlavním předvolebním slibem byla konsolidace veřejných financí. I přes rady odborníků daně zvedat nechcete. Mluvíte o efektivním a silném státě, kde hodláte škrtat?

Máme k dispozici bilanci za rok 2022, deficit je oproti očekávání o něco nižší, ale jeho výše nás neuspokojuje. Ministr financí už řekl svou představu o úspoře 70 miliard korun, na tom nyní pracují odborné týmy. Budeme se zabývat závěry těchto týmů, návrhy Národní ekonomické rady vlády a budeme debatovat v rámci koalice, jak jsme schopni toho dosáhnout. Musíme se soustředit především na výdajovou stránku. Nesedíme se založenýma rukama, loňský deficit by byl vyšší, kdybychom se nesnažili výdaje krotit. A v dalších letech budeme pokračovat mnohem razantněji.

(Autor: Michaela Ryšavá, Ondřej Houska)

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS