5. ledna 2023

Premiér Petr Fiala se ve Vatikánu zúčastnil pohřbu emeritního papeže Benedikta XVI.

(www.vlada.cz) Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se ve čtvrtek 5. ledna uskutečnil pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. Za Českou republiku se posledního rozloučení zúčastnil předseda vlády Petr Fiala s chotí.

Smutečního ceremoniálu, který celebroval na Svatopetrském náměstí papež František, se za Českou republiku kromě premiéra Petra Fialy zúčastnili také místopředseda vlády Marian Jurečka, čeští a moravští biskupové a další věřící.

„Papeže Benedikta XVI. jsem si velmi vážil. Je mi ctí, že jsem měl možnost zastupovat ČR na zádušní mši na Svatopetrském náměstí a osobně se s ním rozloučit. Ať odpočívá v pokoji, “ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér také ocenil celoživotní práci papeže Benedikta XVI. pro katolickou církev. „Stál u podstatných událostí 20. století. Ostatně již jako kardinál Joseph Ratzinger se zúčastnil konkláve, které zvolilo papeže Jana Pavla II. – to je skoro před 45 lety. Mám rád jeho teologická a filozofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce,“ dodal premiér Fiala.

Po skončení oficiální části bylo tělo emeritního papeže uloženo do hrobky ve Svatopetrské bazilice.

Premiér Petr Fiala se ve Vatikánu setkal s úřadující hlavou katolické církve papežem Františkem již v červnu minulého roku. Vztahy mezi ČR a Svatým stolcem obecně patří mezi priority současné koaliční vlády.