21. prosince 2022

Pro někoho je důležitější jeho image než služba Pražanům a budoucnost města

(iHNed.cz) Dlouho mu bylo vyčítáno, že mlčí, teď Bohuslav Svoboda z ODS promluvil. A zkritizoval koaliční političku Hanu Kordovou Marvanovou a dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba. Vyčítá jim, že kvůli nim Praha nemá stále nové vedení. Delší povolební bezvládí pražský magistrát nepamatuje. Ani skoro po třech měsících se politici nedomluvili na podobě nového vedení města. Minulý čtvrtek se sice zdálo, že koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí ANO zvolí alespoň nového primátora – Bohuslava Svobodu (ODS). Nakonec jim chyběl hlas koaliční zastupitelky Hany Kordové Marvanové. Svoboda v rozhovoru pro HN říká, že dlouholeté političce nejde o žádné zásady a její rozhodnutí je jen pozérství. Zároveň mluví o tom, co nyní Prahu čeká.

Kdy myslíte, že Praha bude mít nového primátora?

Chtěl bych, aby to bylo co nejdřív. V lednu jsou prezidentské volby, takže buď před nimi, nebo v únoru.

Po tom, co jsme viděli na posledním zastupitelstvu, jste přesvědčen, že by se Praha dala vést o jediný hlas?

Pražské zastupitelstvo už takovou většinu mělo, zorganizovat to jde, ale je to obtížné. Nikdo nesmí dostat chřipku, nikomu nesmí stonat děti. A když někdo odpadne, nemůžete na zastupitelstvo jít se vším. My každopádně preferujeme stabilnější koalici, kterou nabízí právě varianta postavená na vládním půdorysu, ta disponuje 37 hlasy.

A jde to zorganizovat, když většinu jednoho hlasu máte s dost možná nevyzpytatelnou Hanou Kordovou Marvanovou?

Slovo nevyzpytatelná není výstižné. Po mé současné zkušenosti to s paní Kordovou Marvanovou nejde vůbec. V politice jsem zvyklý na ledacos – ale toto je něco tak mimořádného, že jsem se s tím ještě nesetkal. Je to kudla do zad, kterou nedovedu pochopit. A vůbec nechápu, čím jsem si takové jednání zasloužil. Že se bude ve čtvrtek na zastupitelstvu volit pouze primátor, podporovala. Vlastně s tím přišla. Ještě dopoledne to hlásala do médií a pak je proti.

Paní Kordová Marvanová si podle svých slov během schůze uvědomila, že šlo jen o dohodu mezi SPOLU a ANO. Nebyly oprávněné její obavy, že by se podepsala pod zárodek budoucí koalice s ANO?

Řeknu vám to postupně. Během čtvrtečního odpoledne za mnou přišli naši vyjednávači a řekli mi, že paní Marvanová změnila názor a hlas pro naši dohodu nedá. Požádali mě, abych s ní jako letitý kamarád a politický souputník promluvil. Mluvil jsem s ní víc než hodinu. Všechny varianty jsme probrali. Vysvětlila mi, že má hlavně pocit, že jednání o koalici neprobíhalo dobře, že kdyby měla možnost do něho zasahovat, už mohlo být hotovo. Reagoval jsem: Dobře, Hanko, na zastupitelském klubu SPOLU prosadím, aby ses stala jednou z těch, kteří vyjednávají o koalici. A skutečně jsem na klub šel a domluvil, že paní doktorka Marvanová bude jedním z těch, kteří vyjednávají o koalici na vládním půdorysu. Dokonce jsme i řekli, koho vystřídá.

O koho šlo?

Měla vystřídat Jiřího Pospíšila z TOP 09, který jí své místo nabídl. Dohodli jsme se. A s tím jsem se vracel do jednacího sálu. Když tu jsem cestou zachytil informaci, že paní doktorka do novin řekla, že pro volbu primátora hlasovat nebude. Tak jsem za ní šel znovu, pracně jsem se k ní dostal, protože neotvírala, a říkal jsem jí: Prosím tě, vždyť jsme byli před pěti, možná sedmi minutami domluveni. A ona na to: „Ale když oni mi pořád volají.“ Já přitom už měl od novináře informaci, že nevolali oni, ale volala ona. Pokračovala, že to ale není podstatné. Ptal jsem se, jestli proti mně něco má. Tvrdila, že proti mně nic, ale že za ANO v zastupitelstvu je (Radmila) Kleslová, s kterou byla vyfocena.

Není pochopitelné, že jako politické vězeňkyni se Kordové Marvanové příčí, když má vyjednávat s političkou, ohledně jejíhož působení za minulého režimu je tolik pochyb? Údajně byla komunistickou rozvědčicí?

Já ale vím, že tím, kdo jednání s Radmilou Kleslovou vyvolal, byla paní doktorka Marvanová. Jednala s ní, protože od ní něco potřebovala. A pak říkala, že nemůže jít do něčeho, v čem je hnutí ANO. Nebyla to přitom žádná koaliční dohoda, žádná opoziční smlouva ani menšinová koalice, bylo to jen odblokování celého jednání tím, že by město mělo primátora. A mohlo by v základních rysech jednat a postupovat se zvoleným primátorem, nikoli s primátorem, který se z toho místa nechce pohnout. Je to pro mě tím spíš zvláštní situace, protože vím, že ANO paní Marvanovou letos podporovalo v senátních volbách. O tu podporu si řekla a i díky ní vyhrála ve čtvrtích (na Praze 11), kde je ANO silné. Stejně tak paní Marvanové ANO nevadilo, když šla dělat náměstkyni ministryni Válkové. ANO zřejmě paní Marvanové nevadí, když se týká jí, ale vadí, když se týká mě. Moje snaha sestavit koalici na vládním půdorysu přitom byla dobře známá.

Proč jste tedy nebyl při vyjednávání aktivnější? Proč jste například na předchozích jednáních zastupitelstva vystoupil jen s tím, že jste na chodbě našel pětistovku?

Protože tam nezaznívalo nic věcného. Odpovídal bych jen na urážky, že jsem senilní stařec, že mám špatnou paměť, mám si psát poznámky a podobně. To nebyla diskuse, ale osobní, podpásové, primitivní útoky. Přiznám vám, že jsem trpěl. Napadlo mě, že můžu odpovědět, že když je na klinice nějaký problém, jdou se lékaři zeptat ke mně. A dobře vím, že když lékaři budou mít na operačním sále problém a zavolají si někoho jiného než mne, je to pro mne čas, abych skončil. Zatím ale pořád volají mě. A na magistrátu je to stejné. Jistě jsem se mohl do této argumentace pustit, ale co mi dává můj věk – který mi vyčítají -, je i nadhled, abych se do podobných diskusí nepouštěl. Protože je to bulvár, který na zastupitelstvo nepatří.

Piráti vám ale vyčítají, že jste mlčel i při jednáních o koalici.

Ve vyjednávacích týmech jsem byl, dával jsem zásadní směrnice pro další postup. Ale handrkování se o nepodstatném – nezlobte se na mě – to mi připadá nedůstojné. Diskutoval jsem vždy o tom, jaké problémy budeme řešit a co se pro Prahu musí udělat. Ale jestli na nějaké židli bude sedět Vonásek, nebo Vocásek a jestli těch židlí budeme mít my pět, nebo oni šest, to je věc, kterou skutečně přenechávám vyjednávacím týmům. Protože chápu, že z hlediska politiky jsou to věci možná zajímavé a důležité, ale pro mne jako pro osobu, která si má sednout na tu židli v čele města, jsou to věci nepodstatné. Musím být nad touto věcí. Abych byl skutečně schopen rozhodovat – protože primátor někdy musí rozhodovat i proti vlastní straně.

Nicméně i od budoucího primátora se přece očekává, že se jednání o personáliích účastní.

Však se nedá říct, že bych se neúčastnil vůbec. U části jednání jsem byl. Ale nikam to nevedlo. Pokaždé to začalo tím, že pan primátor Hřib nám sdělil tu svou zvláštní matematiku, podle které mají více hlasů oni. V zastupitelském systému ale nerozhoduje, kolik máte hlasů, rozhoduje, kolik máte mandátů. A my jich máme 19. Piráti bez nás většinu nesestaví.

SPOLU se kromě Pirátů ale nedokázalo dohodnout ani se STAN. Jak jste si tedy vznik koalice na vládním půdorysu představovali? Měla by Kordová Marvanová šanci ještě vůbec něco dojednat, když už by byla započata spolupráce s ANO?

Znova říkám, žádná spolupráce s hnutím ANO na stole nebyla – pouze nabídka jejich lídra Patrika Nachera na podporu menšinové vlády, o kterou jsme žádali všechny zastupitelské kluby. STAN je jazýček na vahách. Jejich požadavky ale nebyly takové, že by odmítali naši představu koaliční spolupráce. Pro ně to byla otázka časová. Koalici nechtěli před lednem.

Proč?

Z důvodů, které mně nejsou úplně jasné – ale prosím, akceptoval jsem to. V zásadě šlo o problém menšinové skupiny, která se domnívá, že když se k někomu připojí, tak ten vyhraje. V zastupitelstvu je jich pět a mají rozdílné názory. Ale naše dohoda byla jen otázka času. Závěr byl, že jsme dohodnuti na tom, co by dělali, kolik by měli gescí, měli jen jinou představu, kdy ta jednání měla skončit. Tato jednání si paní Kordová Marvanová mohla ohlídat, mohla se jich účastnit. Jen připomenu, co málokdo ví – se STAN jsme jednali vůbec jako s prvními. Nabídli jsme jim něco, čemu se říká exkluzivní nabídka, která počítala s více místy v radě, než odpovídalo jejich počtu. Finálně k tomu nepřistoupili. Od toho se pak odvíjelo, že jsme jednání s nimi odložili a zaměřili se na Piráty.

Ani to nevyšlo. Není chyba v tom, že nabídka SPOLU Pirátům jednoduše nebyla dost dobrá? Primátor Hřib opakuje, že poměr počtu radních měl být jiný.

Matematika zjevně není oblíbený nástroj pana primátora. Dopouští se v ní chyb a logika a etika diskusí mu uniká úplně. Jsem přesvědčen, že jedním z hlavních problémů v těchto jednáních je pan Hřib. Nevím, jestli proto, že chce na postu primátora sedět co nejdéle. Rozhodně ale to, co říká, lze velmi snadno vyvrátit. Naše nabídka gescí, které dostali, je vlastně rozdání všech těch významných, které jsou a o které si řekli. Naše nabídka na obranu proti tomu, abychom se přehlasovávali – tedy dohoda, že když je v radě rozdílný pohled, nevychází se z počtu hlasů, ale zahajuje se velmi podrobné jednání o té věci a buď se dohodneme, nebo ta věc spadne ze stolu -, je nabídka, která je víc než seriózní.

Nebyla vaše následná dohoda s ANO o tom, že vás podpoří na pozici primátora, předpolím k budoucí koalici? Když se vytvoří podobné vazby, tak je logické, že po jejich pomoci zvolit vás primátorem se šance jít do koalice s vámi nepustí.

Poctivě říkám, že vaše myšlenka je dobrá. Ale mohu říct stejně dobrou. Nebylo to předpolí pro to, aby Piráti ustoupili ze svých nesmyslných nápadů a vytvořilo to prostor pro koalici s nimi? Každý z toho mohl načerpat výhodu. Nebylo to jen ANO.

Konkrétně k tomu, proč to s Piráty nevyšlo. Zdeněk Hřib argumentuje, že jste jim sice nabídli silové posty, ale současně jste trvali na vytvoření nového postu, radního pro investice, jehož názorem by i siloví radní byli limitováni.

To je velmi zajímavé. Já i my všichni víme, že radní pro investice tam vůbec nemusí být. Měla to ale být funkce, která v okamžiku, kdy gesční radní udělá nějaký významný projekt, bude na magistrátu ještě coby odbor, který zkontroluje, zda například nedochází k čerpání prostředků nesprávným způsobem, zda je to ekonomicky čisté. U strany, která jako svůj hlavní bod uvádí boj s korupcí, by takový mechanismus naopak měl být vítaným. Zvlášť když její boj s korupcí skončil největším skandálem, jaký kdy pražský magistrát měl – kauzou Dozimetr.

Proč jste v nabídce počtu radních nebyli vůči Pirátům velkorysejší, když primátor má oproti radním výhodu práva veta?

Jako ODS jsme si řekli o tři radní. Je to málo? Pirátům jsme nabídli čtyři. Primátor sice má právo veta, ale jde o věc, která byla v dějinách použita dvakrát – jednou za Adriany Krnáčové a podruhé před mnoha lety, snad ještě za primátora Koukala. Veto navíc znamená, že rozhodnutí rady musí projednat zastupitelstvo. Ale hlavně, v námi nabízené dohodě je implicitně obsaženo, že to veto je nepoužitelné, protože primátor musí respektovat, že v případě neshody následuje podrobné jednání o problému s diskusí, která má být uzavřena nějakým výstupem. Takže když pan primátor Hřib hovoří o vetu, hovoří o nesmyslu.

Jaký bude váš další postup s Hanou Kordovou Marvanovou?

Paní Kordová Marvanová je pro mě uzavřená kapitola mého života. Stává se, že se lidé rozejdou. Takovýto způsob rozchodu je ale velmi zvláštní, velmi nefér, velmi zapáchající. Nevím, co ji k tomu vedlo. Pro někoho je důležitější jeho image než služba Pražanům a budoucnost města. Za mě je to pozérství.

Vyloučíte ji ze zastupitelského klubu?

Myslím, že je to zbytečné. Ona není náš člen.

Bude se nicméně dál účastnit jednání klubu?

Svoláváme zastupitelský klub a pozvánku dostala. Ale vím já? Přijde?

Primátor Hřib tvrdí, že když vám padla většina jednoho hlasu, mohli byste se pokusit získat podporu u trojice zastupitelů SPD. Je to hypoteticky možné?

Pan primátor Hřib by dobře udělal, kdyby neplival po lidech, s nimiž má jednat. Jestli nás chce donutit k tomu, abychom se dohodli s ANO, dělá to velmi dobře. Myslím si ale, že jsou některé věci, které jsou nepřekročitelné. A používat SPD k tomu, abychom přehlasovali zbytek demokratické opozice, je jedna z nich. Byť už k tomu po letošních volbách někde došlo – ale nebyli jsme u toho my. Udělali to ti, kteří nejvíc křičí, že se to dělat nemá. Za nás mohu takový krok odmítnout.

Předseda vlády a ODS Petr Fiala uvedl, že upřednostňuje variantu koalice na vládním půdorysu. Platí to i pro vás?

Ano. Už jsme měli první předběžné jednání, které pracovalo s tím, že emoce musí jít stranou. Žádná jiná cesta není.

Kdy se uvidíte s Piráty?

Máme domluvené jednání se STAN, s Piráty se ještě dohodneme. Z Pirátů mám zatím bohužel dojem, že dohodu nechtějí a směrují to k tomu, aby mohli vládnout celé čtyři roky bez jakéhokoli mandátu.

Připadá vám reálné, že by Zdeněk Hřib chtěl v této dosluhující primátorské pozici zůstat až do roku 2026?

Ano. On by určitě chtěl. To my ale nedopustíme.

Z druhé strany, proč by Piráti a STAN měli názor na koalici s vámi změnit?

Protože přijdeme s novou nabídkou. Víme, že karty teď jsou rozdané tak, že budeme muset ustoupit. Možná ani nebudeme moci mít nikoho v radě. A tak jako bylo nepredikovatelné, že paní Kordová Marvanová udělá takový podraz, tak je nepredikovatelné, jak budou jednat ostatní zastupitelé, když budou žít v bahně, ve kterém se cachtáme teď. Protože jestli nevytvoříme radu, která bude mít nějaký mandát, všechny problémy, které Praha měla doposud, jsou dětskými pohádkami proti tomu, co budeme mít, když takto budeme dva roky pokračovat.

(Autor: Ondřej Leinert)

Rozhovor vyšel na serveru iHNed.cz.

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora
poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR