20. prosince 2022

ODS: Už rok můžeme být hrdí na premiéra i vládu. Oceňujeme rovnováhu mezi odpovědnou pomocí i nezatěžováním rozpočtu víc, než je v současné době nutné

(www.ods.cz) Je to rok, co byla do úřadu jmenována vláda Petra Fialy. Ačkoliv i přes odpovědnou politiku a cílenou podporu občanům i firmám čelí ze strany opozice permanentní kritice, občanští demokraté oceňují především důležitou rovnováhu mezi odpovědnou pomocí lidem i nezatěžováním rozpočtu víc, než je v současné době nutné. Schodek je v tuto chvíli stále o více než jednu a půl miliardy nižší, než plánovala vláda Andreje Babiše dávno před vypuknutím války a energetické krize.

Vybrali jsme TOP 15 úspěchů naší vlády, jež byly správné, odpovědné a na které jsme hrdí.

TOP 15

1. ZVLÁDLI JSME UPRCHLICKOU VLNU a přijali 460 000 Ukrajinců. Přičemž nevznikla ghetta, nezvýšila se kriminalita a naprostá většina těch, kteří mohou pracovat, si našla zaměstnání.

2. DRŽÍME SCHODEK ROZPOČTU POD 300 MILIARD KORUN, přestože ho předchozí vláda naplánovala ještě daleko vyšší, a přestože čelíme obrovským výdajům spojeným s ruským útokem na Ukrajinu a s energetickou krizí.

3. MÁME NAPLNĚNÉ ZÁSOBNÍKY PLYNU NA TÉMĚŘ 100 PROCENT, takže zvládneme tuto zimu. Získali jsme podíl v terminálu v Nizozemsku a jednáme o získání dalších v přístavech v Baltském moři.

4. PODAŘILO SE NÁM NASTARTOVAT PROJEKT STORK II Z POLSKA, a úspěšně jednáme o posílení dalších plynovodů a ropovodů se sousedními státy, abychom naší zemi zajistili dostatek energií.

5. ZAHÁJILI JSME ODKLÁDANOU DOSTAVBU DUKOVAN, a to bez účasti Rusů a Číňanů. Ani bezpečnostní riziko nám nehrozí.

6. SPOLEČNOST ČEZ ZÍSKALA POD KONTROLU FIRMU ŠKODA JS - JADERNÉ STROJÍRENSTVÍ, jež byla pod kontrolou Ruska a byla klíčová pro další rozvoj jaderné energetiky v ČR.

7. PROSADILI JSME JÁDRO JAKO BEZEMISNÍ ZDROJ V RÁMCI EU, to nám umožní zajistit naši energetickou suverenitu.


8. ZASTROPOVALI JSME CENY ENERGIÍ pro domácnosti, veřejné instituce a malé a střední firmy.

9. VYČLENILI JSME AŽ 30 MILIARD NA PODPORU VELKÝCH FIREM z energeticky náročných odvětví.


10. PŘIPRAVILI JSME A SPUSTILI DEŠTNÍK PROTI DRAHOTĚ, který přímo pomůže všem občanům, kteří nebudou zvládat růst životních nákladů.

11. SPECIÁLNÍM PŘÍSPĚVKEM 5 000 KČ JSME POMOHLI RODINÁM s dětmi s ročním příjmem do 1 milionu korun.


12. CELKEM TŘIKRÁT JSME LETOS VALORIZOVALI DŮCHODY, v průměru celkem o 2 500 Kč, což pomáhá seniorům lépe čelit inflaci.

13. OD PŘÍŠTÍHO ROKU ZVYŠUJEME LIMIT PRO REGISTRACI PRO DPH z 1 milionu na 2 miliony korun.


14. SÉRIÍ PŘÍMÝCH I NEPŘÍMÝCH OPATŘENÍ JSME POMOHLI SNÍŽIT CENY POHONNÝCH HMOT.

15. POSKYTLI JSME TÉMĚŘ MILIARDU KORUN NA PODPORU ZEMĚDĚLCŮ ohrožených krizí.

Vedle důležité mimořádné agendy aktivně plníme naše programové prohlášení. V prosinci jsme po mnoha obstrukcích například definitivně zrušili EET – jeden z neúspěšných experimentů hnutí ANO a šikanu desítek tisíc živnostníků.