7. prosince 2022

CNN Prima News: Vláda je připravena zastropovat energie i pro velké firmy do konce roku

(CNN Prima News) Zastropování cen energií mohou očekávat již i velké firmy v Česku. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Návrh je prý zatím v jednání a o jeho podobě a konkrétní pomoci by mělo být jasno do konce roku.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Premiér Petr Fiala ve vysílání prozradil, že stát připravuje významnou pomoc velkým firmám. „Museli jsme se připravit na evropské rozhodnutí. Dnes můžeme v rámci dočasného krizového rámce hovořit o zastropování,“ řekl Petr Fiala na CNN Prima NEWS.

Předseda vlády konkrétní detaily zatím sdělit nechtěl. „Bude to trošku jiný princip než pro domácnosti. Nechci chodit do detailů, protože jednání stále probíhají,“ konstatoval dále Fiala.

Shodu na zastropování cen energií pro velké firmy už dříve avizoval ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Problémem ale byla jednání s Evropskou unií. Vláda místo toho na podzim schválila dotační výzvu z takzvaného dočasného krizového rámce Evropské komise, jehož prostřednictvím rozdělí společnostem 30 miliard korun.

Fiala v minulosti uvedl, že cenové stropy pro velké firmy jsou připraveny, aby se při případné evropské shodě mohla rychle schválit. Evropské řešení je podle něj pro kabinet prioritou, protože přijímání národních opatření přináší i rizika. Společenství již pracuje na výjimce, která by zastropování povolila. „Jsme připraveni ho schválit do konce roku,“ dodal nyní Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS