29. listopadu 2022

ČRo Plus: Vláda podpořila zákon o ochraně whistleblowerů

(ČRo Plus) Vláda posílá do Sněmovny zákon o ochraně whistleblowerů, tedy oznamovatelů protiprávního jednání. „Zažil jsem komunistický režim a jsem opatrný na to, že všichni, kteří někoho chtějí udat, jsou hodní a spravedliví,“ říká poslanec Marek Benda (ODS).

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Marek Benda s argumentem, že většina oznámení o protiprávním jednání je anonymní, nesouhlasí. „Pokládám ho za naprosto absurdní. Nevím, z čeho se soudí, že většina oznámení je anonymní,“ zlobí se předseda sněmovního klubu ODS Benda.

Je přesvědčen, že stát se anonymními podáními zabývat nemá. „Zákon přece není o tom, jestli je nebo není možné takové oznámení podat, ale o tom, jestli je dotyčné osobě poskytována nějaká zvýšená ochrana. Protože se vychází z teze, že když si někdo stěžuje na svého šéfa, může být potenciálně šikanován. To je v pořádku, pokud si stěžuje svým jménem. Proč bychom ale měli chránit anonymního oznamovatele? Nechápu a nerozumím. Nedává to ani žádnou logiku. Je to jen taková mantra, kterou si tady napsaly protikorupční organizace,“ naznačuje Benda.

„Všechny protikorupční organizace pokládám za organizace, které jsou minimálně sporné. Jejich boj proti korupci jsem už zažil - skončil příchodem Andreje Babiše (ANO) do čela Strakovy akademie. Naprosto naivně se nechaly vtáhnout do narativu toho, jak se tady všude krade a výsledkem nakonec byla vláda Andreje Babiše. Jsem k nim velmi opatrný,“ říká Benda.

Připomíná, že návrh zákona o ochraně whistleblowerů vychází z evropské směrnice, kopíruje její povinné části a nad nadto ji ještě o něco rozšiřuje. „Ten mezinárodní předpis implementujeme šířeji, než směrnice sama předpokládá. Řekli jsme, že se bude vztahovat na všechny trestné činy,“ dodává šéf poslanců ODS Marek Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha