24. listopadu 2022

Online debata Deníku: Česko je ochotné ještě více pomáhat s ochranou hranic

(Deník) Čeští policisté již pomáhají chránit vnější hranici schengenského prostoru. A Česká republika je připravena jejich počet ještě navýšit. Evropská unie by ale měla rovněž zvýšit svou finanční pomoc Česku, aby snáze zvládalo případnou narůstající uprchlickou krizi, řekl premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrteční debatě Deníku.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

„Podpora se opravdu nemůže omezovat na flexibilnější využití dosavadních finančních nástrojů, ale měly by na to být vyčleněny zvláštní finanční prostředky,“ uvedl ve čtvrtek Petr Fiala. K tradiční debatě Deníku se tentokrát připojil on-line z Košic, kde se zúčastnil setkání premiérů Visegrádské skupiny (V4).

Premiér připomněl, že po ruském útoku na Ukrajinu Česko spolu s Polskem z napadené země dosud přijalo obrovské množství uprchlíků. „V České republice je to nejvíc uprchlíků na hlavu, pokud jde o země Evropské unie,“ zdůraznil Fiala.

Není totiž podle něj vyloučeno, že by mohla nastat ještě horší situace, co se přílivu uprchlíků týče. „Pak bychom to už s prostředky, které jsme zatím měli k dispozici, prostě nezvládli,“ konstatoval premiér s tím, že kapacity v Česku i Polsku jsou nyní nepochybně vyčerpány. „Mně je jasné, že to nejde udělat během týdnů, ale měli bychom na to myslet do budoucna a další země by se tomu neměly bránit,“ míní Fiala.
 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS