17. listopadu 2022

ČRo Plus: Kdyby lustrační zákon zmizel úplně, velmi bychom se divili, kolik bývalých představitelů režimu by chtělo revanš a zpátky své funkce

(ČRo Plus) Vláda na konci října schválila novelu lustračního zákona, podle které by premiér, ministři a jejich náměstci měli znovu povinnost prokázat se čistým lustračním osvědčením. Normu kabinet poslal do sněmovny i přes kritiku legislativní rady vlády. Stále nejsme vyrovnáni s komunistickým dědictvím? Je 33 let po sametové revoluci potřeba zpřísňovat lustrační zákon? Povede to k transparentnějšímu fungování politiky, nebo jde o zbytečnou normu, která je na hraně ústavnosti?

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Je to návrat k něčemu, co existovalo před rokem 2014. Je to v podstatě narovnání stavu, který byl účelově při vytváření koalice ČSSD a ANO, na základě tlaku prezidenta republiky Zemana, změněn. Čili pro mě je to návrat zpátky. O nic jiného nejde,“ míní Pavel Žáček (ODS), předseda bezpečnostního výboru, zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Lustrační zákon je dnes symbolickou normou. Určitě má z dnešního pohledu vývoje právního státu od roku 1991 řadu vad, které asi nelze zhojit. Nicméně ta symbolika, která má velmi výraznou politickou rovinu zvláště v dnešní době, je velmi silná.“

„Myslím že, kdyby lustrační zákon zmizel úplně, velmi bychom se divili, kolik bývalých představitelů toho režimu vyjmenovaných v zákoně – od komunistů přes lidové milice k StB až po agenty – by chtělo revanš a zpátky své funkce. Myslím si, že v tomto smyslu je obrana funkce postkomunistického, demokratického a právního režimu ve smyslu toho, jak se k tomu vyjádřil Ústavní soud před lety, stále ještě zcela na místě,“ argumentuje Žáček.

Lustrační zákon byl přijat v roce 1991, kdy se předpokládalo, že bude platit pouze dočasně.

„Myslím si, že to byla tehdy naivita zejména prezidenta Václava Havla, že si myslel, že během pěti let dojde k personálním změnám za pomoci této právní normy… A pět let na to prostě nestačilo,“ dodává Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek