16. listopadu 2022

Představitelku běloruské opozice Cichanouskou přivítali představitelé Senátu na půdě horní parlamentní komory. Společně prodiskutovali mj. pomoc Bělorusům i aktuální situaci v zemi

(www.senat.cz) Senát dnes navštívila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Na půdě horní parlamentní komory ji u příležitosti oficiálního oběda přivítal předseda Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Drahoš, místopředsedkyně Jitka Seitlová, místopředseda Tomáš Czernin, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a předseda školského výboru Jiří Růžička. Společně debatovali o aktuální situaci v Bělorusku, pomoci běloruským obyvatelům, ale také ztrátě dvou polských občanů, kterou si vyžádal dopad rakety na území Polska.

„Velmi rád jsem Svjatlanu Cichanouskou opět přivítal na přátelské senátní půdě. Mohli jsme tak společně prodiskutovat témata jako je mj. zhoršující se situace v Bělorusku, stupňování represí režimu, partyzánské akce opozice v zemi, ale také konkrétní pomoc Bělorusům z naší strany,“ komentoval setkání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Dnešní slavnostní oběd navázal na dřívější setkání představitelů Senátu Parlamentu ČR s lídryní běloruské opozice. Svjatlana Cichanouská zavítala poprvé na půdu horní parlamentní komory v červnu 2021 a naposledy také v květnu letošního roku.

Svjatlana Cichanouská přijela do České republiky na pozvání Úřadu vlády. Zúčastní se tak také mj. konference na téma hybridní války Ruska proti demokratickému světu, kterou pořádá Úřad vlády ve spolupráci s Platformou evropské paměti a svědomí, Ústavem pro studium totalitních režimů a Muzeem paměti XX. století jako doprovodnou akci českého předsednictví Radě EU.